Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του CNN για το τέλος της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα (Βίντεο)


Μια συγκινητική περιήγηση του αμερικανικού καναλιού σε γειτονιές της Αθήνας που μαστίζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης και των συνεχόμενων μέτρων λιτότητας κάνει το γύρω του κόσμου, υπογραμμίζοντας τον κατακερματισμό των μεσαίων εισοδημάτων και τη δημιουργία της τάξης των νεόπτωχων.

Το θέμα του μεγάλου ειδησεογραφικού δικτύου παρακολουθεί την καθημερινότητα Ελλήνων που πριν από μερικά χρόνια ανήκαν στους ευκατάστατους πολίτες και είδαν ξαφνικά το εισόδημά τους να εξαφανίζεται και τη ζωή τους να αλλάζει ραγδαία.

Κεντρικό σημείο του ρεπορτάζ είναι η απότομη προσαρμογή σε συνθήκες φτώχειας με μοναδική βοήθεια πετσοκομμένα επιδόματα, φαγητό από συσσίτια και στήριξη από οργανώσεις, την εκκλησία , αλλά και μεμονωμένους πολίτες.

Στα πρόσωπα που συναντάει ο ρεπόρτερ του CNN είναι μια γυναίκα χήρα, πρώην νοσοκόμα, που προσπαθεί να επιβιώσει με το επίδομα των 200 ευρώ το μήνα, αλλά και μια επταμελής οικογένεια που ψάχνει τρόπους να τα βγάλει πέρα.

Αδεια ψυγεία και ντουλάπια κουζίνας, συνθήκες εξαθλίωσης και το καθημερινό άγχος για το αύριο και το μέλλον των παιδιών δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας και κατάθλιψης στον πάλαι ποτέ Ελληνα της μεσαίας τάξης.

Ο δημοσιογράφος του καναλιού πραγματοποιεί και μια περιπλάνηση στα σπίτια των γειτόνων των «πρωταγωνιστών» συμπεραίνοντας την επέλαση της φτώχειας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Το CNN εστιάζει ακόμη στις πολλές δράσεις αλληλοβοήθειας που λαμβάνουν δράση στην Αθήνα μιλώντας με εκπροσώπους οργανώσεων, αλλά κάνοντας και ειδή αναφορά στην Εκκλησία και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες ανθρώπων που προσφέρουν τρόφιμα, σχολικά είδη, ρούχα σε χιλιάδες οικογένειες απόρων και αστέγων.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά ζουν, πλέον , υπό καθεστώς φτώχειας, με πάρα πολλούς άστεγους και την ανεργία να καλπάζει σε ποσοστό πάνω από το 25% και τις προβλέψεις για τους επόμενους μήνες να είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.