Το χαρέμι από αγόρια που είχε ο Σουλεϊμάν, θα μας το δείξουν τα κανάλια;


Σουλεϊμάν και Οθωμανική Διοίκηση: Αρσενοκοίτες, κίναιδοι και παιδόφιλοι διοικούσαν επί αιώνες την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με το… «Οθωμανικό Δίκαιο».Τα ανώτατα αξιώματα καταλάμβαναν οι… «απόφοιτοι» του ΕΝΤΕΡΟΥΝ (το δεύτερο Χαρέμι τού Σουλτάνου) με… αγόρια και άντρες!

Γιατί μάς κρύβουν το «αρσενικό Χαρέμι»τού Σουλεϊμάν; Έτσι θέλει την Ελλάδα ο Νεο-Οθωμανός Νταβούτογλου;

Ένα Κράτος   GAY Pride ΟΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΑΣ,   ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ … Σιγή Ιχθύος στο   Σήριαλ του «Μεγαλοπρεπούς» Αρσενοκοίτη (και στα συνεργαζόμενα Κανάλια) για το«Αρσενικό Χαρέμι» Εντερούν: Όσο πιό «στενή» η σχέση κάποιου με το Σουλτάνο, τόσο «Υψηλότερο» το αξίωμα που ελάμβανε μετά την «αποφοίτησή»του…

Με τη βοήθεια του αείμνηστου Νεοκλή Σαρρή, Νομικού, Πολιτικού Επιστήμονα, συγγραφέα και Τουρκολόγου, (ήταν Κωνσταντινουπολίτης, είχε αποφοιτήσει από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και είχε τέλεια γνώση της Τουρκικής. Γνώριζε τα Τουρκικά πράγματα όσο ελάχιστοι.) θα κάνουμε   ένα μικρό ταξίδι στην Οθωμανική πραγματικότητα, στο πραγματικό, ωμό περιβάλλον των Σουλτάνων και της Οθωμανικής Διοίκησης. Αυτό που μας κρύβουν επιμελώς, παρουσιάζοντας αντ’αυτής μία ρομαντική ερωτική ιστορία (του Σουλεϊμάν)   σε ένα εξωραισμένο και εξιδανικευμένο περιβάλλον….

Στο Βιβλίο του Νεοκλή Σαρρή «Οσμανική Πραγματικότητα, Εκδόσεις Αρσενίδη, 1990, Τόμο Α’ (Το Δεσποτικό Κράτος)   διαβάζουμε (σελ. 383):

«Το Δεύτερο τμήμα του χώρου των ανακτόρων του Τοπ-Καπί, μετά το Χαρέμι, που αφορά κατά βάση τον πατισάχ (Σουλτάνο), είναι το Εντερούν (Enderϋn). Η λέξη, παρότι φαίνεται ως περσική, αντιστοιχεί προς την Ελληνική «ενδότερα». Εννοιολογικά σημαίνει ακριβώς ό,τι και το Χαρέμι. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χώρο απαγορευμένο στους υπόλοιπους, όπου αντί για γυναίκες υπάρχουν άντρες. Με άλλα λόγια, είναι το χαρέμι των αγοριών του Σουλτάνου.»

«Όπως είδαμε πιο πάνω, τα ανθρώπινα αποκτήματα των Σουλτάνων (και γενικότερα των αξιωματούχων του κράτους, δεν ήταν μονάχα παλλακίδες, αλλά και άνδρες. Οι αρσενικοί γκουλεμά (gulema), χρησιμοποιούνταν κατ’ αυτό τον τρόπο ως υπηρέτες και ως ερωτικά αντικείμενα. Με αυτό περισσότερο από την φιλο-ομοφυλική ιδιότητα της Οσμανικής (Οθωμανικής) πραγματικότητας, θέλουμε να τονίσουμε τον αμφίφυλο χαρακτήρα της.»

«Υπάρχει μία εκπληκτική παραλληλία μεταξύ της οργάνωσης του Εντερούν και εκείνης του Χαρεμιού. Υπάρχει ακριβής αναλογία μεταξύ των αξιωματούχων /υπηρετών του Σουλτάνου σε αμφότερους τους χώρους, πχ δύο κουρείς: μία κομμώτρια στο Χαρέμι και ένα αγόρι κουρέας στο Εντερούν. Παρομοίως ο Σουλτάνος έχει δύο λουτρά (Hamam). To ένα από αυτά βρίσκεται στο Χαρέμι και είναι εκείνο που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης του Τοπ – Καπί. Το δεύτερο χαμάμ , ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ, βρισκόταν μέσα στο Εντερούν. Στο πρώτο τον έλουζαν κορίτσια, στο δεύτερο αγόρια! Επιπροσθέτως το Χαρέμι φύλαγαν νέγροι ευνούχοι, ενώ το Εντερούν λευκοί ευνούχοι.»

Συνεχίζει ο Ν. Σαρρής, στη σελ 384: «Ο Σουλτάνος διαμοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στα δύο τμήματα των ανακτόρων. Στο Χαρέμι περιστοιχιζόταν από γυναίκες, στο Εντερούν από τους «γκουλεμά»….. που σε πιστή μετάφραση γίνονται «ίτς ογλάνια» (iη = εσωτερικό, olan = αγόρι)   εξ ού και «τσογλάνι», ο αριθμός των οποίων ξεπερνούσε τους χίλιους. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, το στενό περιβάλλον του Σουλτάνου σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν αποτελείτο από προσφάτως (και βίαια) εξισλαμισμένα άτομα. Γιατί όπως οι τζαριγέ (παλλακίδες) ήταν προϊόντα αρπαγής και αιχμαλωσίας, έτσι και οι αρσενικοί γκουλεμά προέρχονταν από το ντεβσιρμέ (παιδομάζωμα).

«…ήταν ανθρωπίνως αδύνατον ο Σουλτάνος να ανταποκριθεί στην ερωτική προσφορά ….Οι αυξημένες ερωτικές του ανάγκες αντιμετωπίζονταν φαρμακευτικά…. ο αρχι-φαρμακοποιός των ανακτόρων παρασκεύαζε ειδικό τονωτικό παρασκεύασμα, το αποκαλούμενο ματζούνι (macun). (σελ. 380)

Να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω της παρατεταμένης αγαμίας και εγκλεισμού στα χαρέμια, οι τρόφιμοι συχνά δημιουργούσαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ τους καθώς και με τους ευνούχους. Το φαινόμενο αυτό περιγράφει ο Ν. Σαρρής στις σελίδες 380-382.

«Οι Σουλτάνοι επέλεγαν τις συντρόφισσές τους από τις παλλακίδες που τους δώριζαν πολλές φορές οι γονείς τους. Για παράδειγμα, ο Μπαγιαζήντ Β’ το 182 μεταξύ διαφόρων δώρων που προσέφερε στο γιό του Σεχνισάχ ήταν και 5 αγόρια, 5 παλλακίδες και 4 γεράκια για τα κυνήγια του. Στον άλλο του γιό Αχμεντ έστειλε 10 αγόρια και 10 παλλακίδες… οι ερωτικές σχέσεις των Σουλτάνων διαμοιράζονταν ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια». (Σελ. 377)

Συνεχίζει ο Ν.Σαρρής στη σελ. 384: «Το Εντερούν ήταν παράλληλα μία σχολή πολιτικής και διοίκησης. Την εισαγωγή στο Εντερούν ακολουθούσε μία διαδικασία επιλογής από ευάριθμους εφήβους που κρίνονταν ανάλογα με τα σωματικά και τα πνευματικά τους προσόντα. Γι αυτό λειτουργούσαν και άλλα ανάκτορα με τροφίμουςΊτς Ογλάν («εσώκλειστα αγόρια»)….. Ο σουλτάνος κάθε 2 ή 3 χρόνια επισκέπτονταν το Γαλατά Σαράι, και επέλεγε 12 ιτς ογλάν που μεταφέρονταν στα ανάκτορα…. Το εγκύκλιο πρόγραμμα σπουδών περιείχε διάφορες πειθαρχίες γνώσεων, όπως μουσική και θρησκευτικά, καλλιγραφία, ιππασία και ξυλογύπτική….. Στο Εντερούν καταβαλλόταν προσπάθεια για τέλεια εκμάθηση του πρωτοκόλλου και της εθιμοτυπίας. Ειδικότερα το ίδρυμα αυτό αποτέλεσε την κοιτίδα της καλλιέργειας των Οσμανών ιθυνόντων.

Με την είσοδό τους στο Εντερουν ο καθένας αποκτούσε τον παιδαγωγό του, προερχόμενο από τους πρεσβύτερους. Έτσι άρχιζε η εκπαίδευση που στηριζόταν κι αυτή , όπως των παλλακίδων στο χαρέμι, σε μία συντεχνιακή σχέση δασκάλου-μαθητευόμενου. Όποιος επιτύγχανε στο πρώτο στάδιο και μάθαινε ανάγνωση και γραφή, θρησκευτικές κλπ. γνώσεις, προαγόταν στην επόμενη κατηγορία. Η τελευταία τάξη ήταν των χάς, που την αποτελούσαν σαράντα Αγάδες, οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα και το στενότερο περιβάλλον του Σουλτάνου. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για Υπηρέτες του Σουλτάνου (με όλη τη σημασία της λέξης) και οι οποίοι έφεραν τίτλους όπως π.χ. οι ακόλουθοι:»(Σημειωτέον ότι καθένας από τους αγάδες είχε πολυπληθή ακολουθία ή βοηθούς).

«Σαρίκμπαση: ο φροντιστής των σαρικιών του Σουλτάνου…

Τουφεκτσίμπαση: αρχιτυφεκιοφόρος, φύλαγε τα όπλα κυνηγιού του Σουλτάνου….(Ειχε 30 βοηθούς, διαφόρων ειδικοτήτων)…..

Καχβετζίμπαση: αρχικαφεψός, φρόντιζε τα σερβίτσια, κλπ. και τον Καφέ του Σουλτάνου. (Είχε 5 νεαρούς βοηθούς «ονομαστούς για την ομορφιά και την ευγενική τους παρουσία».)…….

Μπερμπέρμπασι: αρχικουρέας και ταυτόχρονα αρχιλουτροκόμος. Κάθε φορά που τον κούρευαν ή ξύριζαν το Σουλτάνο φύλαγε σε ένα ασημένιο συρτάρι τις τρίχες από τα γένια ή τα μαλλιά, αφού τα έπλενε σε χρυσή λεκάνη με ανθόνερο. Κάθε χρόνο τις τρίχες παρέδιδε στον επικεφαλής των προσκυνητών (χατζήδων) που αναχωρούσαν για τη Μέκκα, για να τα θάψει σε χώρο παρακείμενο του τάφου του Προφήτη!

Ρικιαμπντάρ Αγά: ακόλουθος του Σουλτάνου στην προσευχή της Παρασκευής και στα Μπαϊράμια….

Τιρνακτσί: νυχοκόπτης….

Τσουχαντάρ Αγά: ακόλουθος, επικεφαλής ανάλογου αποσπάσματος….

Σιλαχτάρ Αγά: Το σημαντικότερο άτομο στην Ιεραρχία του Εντερούν. Ο αντίστοιχος τίτλος έιναι «Πρωτοσπαθάριος». Βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του Σουλτάνου. Ήταν το άτομο που μεσολαβούσε ανάμεσα στο Σουλτάνο και τον σαντρατζάμη, δηλαδή ήταν ο σύνδεσμος των Ανακτόρων με την Κυβέρνηση. Ακόμη δοκίμαζε το φαγητό του Σουλτάνου και καθόριζε τα δύο χρυσά κουτάλια με τα οποία έτρωγε ο Σουλτάνος. (δεν αναφέρεται η χρήση πιρουνιών…)»

Σημειωτέον ότι οι Σιλαχτάρ Αγάδες αναλάμβαναν τις υψηλότερες θέσεις: διοικητές μεγάλων επαρχιών, ή υπουργοί / βεζίρηδες.

Να σημειώσουμε το εξής: Σε μία από τις γνωστές φράσεις του προς την εδώ Τουρκική Διοίκηση της εποχής του, ο μεγάλος Στρατηγός Καραϊσκάκης είχε πεί την ιστορική φράση: «….. την πίστιν σας και τον Μωχαμέτην σας, να ……τον Σουλτάνον σας, να …… και τον Βεζύρην σας, …….. και τον Εβραίον Σιλαχτάρ Μπόδα την «π……άνα». Εδώ, φαίνεται ότι ο Στρατηγός γνώριζε καλά την Οθωμανική Πραγματικότητα και αναγνώριζε τον Εβραίο Σιλαχτάρ Μπόδα ως απόφοιτο του Εντερούν. Συνεπώς δεν τον αποκάλεσε με τον Οθωμανικό τίτλο του Αγά (που σημαίνει Άρχοντας) αλλά με την πραγματική του ιδιότητα ως έγκλειστο του Εντερούν, δηλαδή, (αρσενική) «π…..άνα». Τίποτα δεν του ξέφευγε του Καραϊσκάκη…… Άλλη μια ιστορική απόδειξη ότι σήμερα κοιμόμαστε βαθιά σαν λαός….. Και ποιό ήταν το επίπεδο των ανθρώπων που μας χάρισαν την Ελευθερία, την οποία φαίνεται δεν είμαστε άξιοι να διατηρήσουμε!

Συνεχίζει ο Ν. Σαρρής στη σελ. 387: «Οι αγάδες του Εντερούν εισέρχονταν σ’ αυτό περίπου δέκα, δώδεκα ή και δεκατεσσάρων χρόνων και παρέμεναν μέχρι τα τριάντα, προαγόμενοι από τη μία κατηγορία στην άλλη, κατόπιν δοκιμασιών…. Η αποφοίτησή τους από το Εντερούν, σήμαινε την ανάληψη επίζηλων διοικητικών θέσεων εκτός του Σαραγιού. Αυτές οι θέσεις κλιμακώνονταν ανάλογα με το αξίωμα που είχαν στο Εντερούν. Π.χ. Ο διοικητής της Βούδας, είχε χρηματίσει αρχικουρέας-λουτροκόμος τουΣουλειμάν του Μεγαλοπρεπή. Τα υψηλότερα αξιώματα αναλάμβαναν οι Σιλαχτάρ Αγάδες, λόγω του στενού συνδέσμου που δημιουργούταν με το Σουλτάνο. Εξέρχονταν ως διοικητές μεγάλων Επαρχιών όπως η Αίγυπτος, ή αναλάμβαναν Βεζίρηδες / Υπουργοί, ή γίνονταν αρχηγοί του Ναυτικού.»

Συνεχίζει ο Ν. Σαρρής: «Οι παρατηρήσεις μας αυτές όχι μονάχα βεβαιώνουν το δουλικό χαρακτήρα της οσμανικής πραγματικότητας, αλλά και κάτι περισσότερο: ότι και οι εξουσιάζοντες ασκούσαν την εξουσία τους σαν υπηρέτες του συστήματος που τους ήθελε δούλους. Αν προσέξει κανείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι καταλάμβαναν υψηλές θέσεις αφού υπηρετούσαν στην κυριολεξία το Σουλτάνο. Εκείνος που τον«ξεσκόνιζε», δηλαδή που συνέλλεγε τις τρίχες του, όταν κουρευόταν, ή εκείνος που του φορούσε τα υποδήματα ή τα ενδύματα πίστευε πως αυτή του η πράξη αποτελούσε μία σπουδαία πολιτική επένδυση και πως μ’αυτήν μπορούσε να ελπίζει ότι μία μέρα θα γίνει ανώτατος διοικητής μιάς περιφέρειας της χώρας ή Βεζίρης.»

Σε αυτό το μοντέλο διοίκησης δεν μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το σημερινό πολιτικό σύστημα με την οσφυοκαμψία του: σήμερα «κύπτει» στη Τρόικα και αύριο στο νέο Σουλτάνο. Η Ελλάδα του Μεγαλέξανδρου και του Καραϊσκάκη, να καταλήξει ξανά έτσι; Προφανώς, ο Νεο-Οθωμανός Νταβούτογλου, έχει παρόμοιες   βλέψεις για την Ελλάδα, αφού μας δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία της Ελλάδας είναι προσωρινή».

Εμείς, αυτό θέλουμε για την Ελλάδα μας;

Και αν τελικά μας προσαρτήσουν ξανά στην Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Κυβέρνηση, η Βουλή, και το πολιτικό σύστημα   που σμίλεψε την δύστυχη μοίρα αυτής της χώρας πού θα ενταχθεί; Στο «Αυτοκρατορικό Ντιβάνι»; Οι πολιτικοί«άνδρες» που ορίζουν τις τύχες μας,   μήπως και αυτοί καταλήξουν «τρόφιμοι» στο Εντερούν, το άλλο, «το κρυφό» χαρέμι του Νέου Σουλτάνου;

Φαίνεται ότι μόνο αυτό τους έχει μείνει, που δεν έχουν εκχωρήσει (ακόμα) στους Τούρκους, (και όχι μόνο)…

Πηγή

Διαφήμιση
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Το χαρέμι από αγόρια που είχε ο Σουλεϊμάν, θα μας το δείξουν τα κανάλια;

 1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Δηλαδή ο Ιμπραήμ πασσιά ήταν το γιουσουφάκι του μεγαλοπρεπούς.
  Κάποτε, γέροι πλέον Σουλειμάν και Ιμπραήμ, κάθονταν στο Χας-μπαχτσέ και έπαιρναν τα σερμπέτια τους. Τότε πέρασε μια κηδεία. Ο Ιμπραήμης, το γιουσουφάκι, σταμάτησε την κηδεία και είπε κάτι στο αυτί του πεθαμένου.
  -Ιμπραήμ τι του είπες, επέμενε ο σουλτάνος
  -Να, του είπα τώρα που πάει επάνω άμα τον ρωτήσουν ποιός κυβερνάει στην γη να πει. πούστηδες σαν κι εμένα και κουλουμπαράδες σαν κι εσένα.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Eva γράφει:

  Είσαι διεστραμμένος έχεις ΜΙΣΟΣ μέσα σου κ η ΑΓΝΟΙΑ ΣΟΥ δεν έχει τέλος! Χρησιμοποιούσαν ματζουνια λέει για να πηδάνε (macun) για του λογου το αληθές παραθέτει κ τη λέξη! Terbiyesiz! Αναιδη! Dış macunu η οδοντόκρεμα macun θα πει πάστα κρέμα! Ως Πότε θα ταΐζετε τον αδαή κ ημιμαθή ελληνικό λαό με μίσος κ νασιοναλισμο? Χτίστηκε εκκλησία σε χωριό όταν κάτσαμε να είμαστε τμήμα της Οθωμανικης κυριαρχιας? Επισκευαστηκε Πότε καλντερίμι (kaldırım-πεζοδρομιο) μετά τη λήξη της οθωμανικής κυριαρχιας? Είχε ο Σουλεϊμάν γιουσουφακια? Ο Σουλεϊμάν συγκεκριμένα? Που δεν είχε ούτε χασεκι? Που πέθανε 2 χρόνια μετά τον θάνατο της Σουλτάνας ροξελανας? Τι ωραία που ταΐζεις τους αμαθείς μίσος! Ξέρω ότι δεν θα το ανεβάσεις το σχόλιο μου. Όμως όσο κ να χτυπήσει εσύ σε κάτι κορώνες 3.000 ετών θα μείνεις ενώ οι Οθωμανοί πήραν ένα χωριουδάκι 45.000 ανθρώπων κ σε 600 χρόνια έχει 20.000.000 κόσμο 50 παλάτια φορτωμένα χρυσό κ διαμάντια, 50 πανεπιστήμια, 3 γέφυρες απίστευτες κ 146 ετών μετρό ένα απτά μετρό της γείτονος, όταν εδώ έγινε το 1ό για τους ολυμπιακούς κ 2ό δε θα γίνει πριν ξανάρθουν όλυμπιακοι! Το ξέρω ότι δεν θα ανεβάσεις το σχόλιο μου. Γιατί πρέπει με στο χαλί μας να πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από όλους!! Olsun! Αφού το διάβασες εσύ bana yeter! Sersemi!!!

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aaatosmihalis γράφει:

   Ρέ το διεστραμμένο παλιοκάθαρμα τον συντάκτη που είναι γεμάτος μίσος και χολή για τους καλούς, αγαθούς και τίμιους Οθωμανούς που τόσα πολλά έχουν προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό! ο οποίος επιπλέον είναι τόσο δειλός που σου έσβησε το σχόλιο!
   Αλλά για να μιλήσουμε και λίγο σοβαρά:
   1] Πρώτα πρώτα γράφε πιο καθαρά και όχι σε «σεντόνι» διαχωρίζοντας τα θέματά σου. Έτσι που γράφεις μου φάνηκε πολύ δύσκολο να αντιληφθώ τι θέλεις να πεις, και ακόμα δεν είμαι σίγουρος.
   2] Ένα δείγμα πολιτισμού των Οθωμανών ήταν και οι θρησκευτικοί ΤΕΚΕΔΕΣ όπου το χασίσι πήγαινε σύννεφο.
   3] Το να πηδάνε αγόρια είναι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των μουσουλμάνων. Στο Πακιστάν υπάρχει ολόκληρη κουλτούρα αγοριών που ντύνονται γυναίκες και χορεύουν για να «ευχαριστήσουν» τους ευσεβείς μουσουλμάνους. Εξάλλου λες α φταίει ο συγγραφέας του άρθρου για την έννοια που δίνει ο κόσμος στο «οθωμανικό δίκαιο»;
   4] Το ότι μερικές χιλιάδες νομάδες δημιούργησαν μία αυτοκρατορία είναι ξεκάθαρο δείγμα της μανίας και του μίσους που είχαν για τους «άπιστους».
   5] Τα παλάτια τα γεμάτα χρυσό ήταν γεμάτα χρυσό όχι από την οθωμανική εξυπνάδα και εργατικότητα αλλά από τις λεηλασίες που έκαναν.
   6] Να σε πληροφορήσω [για να τα γράφεις πιο ξεκάθαρα και πιο σωστά] ότι το μετρό στην Πόλη άνοιξε μόλις το 1989. Και χρειάστηκε πρώτα οι πολιτισμένοι διάδοχοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας να κάνουν μερικές εθνοκαθάρσεις με μερικά εκατομμύρια θύματα.
   7] Στην Ελλάδα το πρώτο «μετρό» δούλεψε το 1869 ένωνε τον Πειραιά με το Θησείο, και το 1885 κατασκευάστηκε και δεύτερο τμήμα «Αθήνα-Στροφύλι».
   Αλήθεια γιατί δεν φεύγεις από την κακιά, εθνικιστική, διεστραμμένη και γεμάτη μίσος Ελλάδα και να μετακομίσεις στην πολιτισμένη Τουρκία ή ακόμα καλύτερα στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή τα Αραβικά Εμιράτα κράτη επίσης εξίσου πολιτισμένα και δημοκρατικά; Έτσι θα αναπνεύσεις και λίγο πραγματικό πολιτισμό και θα έχεις και πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα ως γυναίκα, αφού εκεί ως γνωστόν οι γυναίκες είναι ΠΟΛΥ απελευθερωμένες και κάνουν ότι θέλουν.

   Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.