Μέχρι 12 δόσεις και αναδρομικά οι μειώσεις στα ειδικά
μισθολόγια

 

«Δίσεκτο» θα είναι το 2013 για τους 200.000 εν ενεργεία υπαλλήλους και τους 150.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωματικοί και αρχιερείς).

Κι αυτό γιατί, πέρα από τις περικοπές που θεσμοθετήθηκαν με το πολυνομοσχέδιο, θα κληθούν από τον Ιανουάριο του 2013 να… επιστρέψουν μέσω παρακράτησης μέρος των μισθών και των συντάξεων που έλαβαν το τελευταίο πεντάμηνο του έτους μια και ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου του 2012.

Ετσι, σε δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τις 12, θα επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που προκύπτουν από την αναδρομική μείωση αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.

Οι δόσεις θα ξεκινούν από τα 100 ευρώ τον μήνα και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν και τα 450 ευρώ. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη από τον μισθό του προσεχούς Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη, θα γίνουν ως εξής:

-Για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ.

-Για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

-Για ποσά μέχρι 750 σε τέσσερις δόσεις.

-Για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

-Για ποσά μέχρι 1.500 σε έξι δόσεις.

-Για ποσά έως 2.000 ευρώ σε επτά δόσεις.

-Εως 2.500 ευρώ σε οκτώ δόσεις.

-Εως 3.000 ευρώ σε εννιά μηνιαίες δόσεις.

-Εως 4.000 ευρώ σε δέκα ισόποσες δόσεις.

-Εως 5.000 ευρώ σε έντεκα.

-Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα ένα επίκουρος καθηγητής από τις περικοπές στον βασικό μισθό και τα επιδόματα χάνει 237 ευρώ τον μήνα. Στο διάστημα Αυγούστου ? Δεκεμβρίου έλαβε 1.185 ευρώ τα οποία θα πρέπει πλέον να επιστραφούν μέσω παρακράτησης σε έξι ισόποσες δόσεις των 197,5 ευρώ η κάθε μία.

Στο δικαστικό σώμα, ένας πρωτοδίκης από τις μειώσεις χάνει 578 ευρώ τον μήνα, άρα πρέπει να… επιστρέψει 2.890 ευρώ τα οποία αναλογούν σε αναδρομικά πέντε μηνών.

Η παρακράτηση των 2.890 ευρώ θα γίνει σε εννέα ισόποσες δόσεις των 321 ευρώ ανά μήνα. Στους ανώτατους δικαστικούς οι κρατήσεις των αναδρομικών προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τα 5.000 και ως εκ τούτου η κάθε δόση μπορεί να φθάσει ή να υπερβεί τα 450 ευρώ τον μήνα.

Για έναν λοχαγό οι απώλειες υπολογίζονται στα 220 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά φθάνουν στα 1.100 ευρώ, τα οποία αναλογούν σε έξι δόσεις των 183 ευρώ η κάθε μία.

Εξάλλου, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31 Δεκεμβρίου 2013. Στην περίπτωση που υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης αυτής, από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου διευθυντή Συντάξεων, ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών, για το ποσό που καταβλήθηκε. Στην περίπτωση που υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ.

Authors: Ημερησία

Διαβάστε περισσότερα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.