Η Αμερική “φωνάζει” για διαγραφή του ελληνικού χρέους


Αυξάνουν οι φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζουν τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή τη δραστική μείωσή του.

Πρόσφατα, η “Νιου Γιορκ Τάιμς”, σε κύριο άρθρο της, τόνισε ότι “η στρατηγική της λιτότητας έχει ήδη δοκιμαστεί και έχει ήδη αποτύχει παταγωδώς”, προτείνοντας “παραγραφή χρεών και χαμηλότερων επιτοκίων”. Επίσης, το πρακτορείο “Μπλούμπεργκ” σε κύριο άρθρο του πρόβαλε την άποψη ότι “το δίλημμα το οποίο τίθεται έναντι της Ευρώπης είναι είτε η διαγραφή του ελληνικού χρέους είτε η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδός της από την Ευρωζώνη”.

Σε σημερινό κύριο άρθρο της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα “νέας μείωσης” του ελληνικού χρέους, το οποίο “προσεγγίζει σήμερα το 190% του ΑΕΠ”, επισημαίνοντας ότι “η μείωση θα πρέπει εκ νέου να αφορά τους ιδιώτες δανειστές, καθώς προς το παρόν, για πολιτικούς κυρίως λόγους και με την προοπτική των γερμανικών εκλογών, δεν είναι δυνατή η αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές”.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, ο Ντάνιελ Χάνσον, ερευνητής οικονομικών θεμάτων στο American Enterprise Institute, τάσσεται υπέρ της άμεσης διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, που θα το οδηγούσε στα βιώσιμα επίπεδα κάτω του 100% του ΑΕΠ, κρίνοντάς την ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ουσιαστική διάσωση της Ελλάδας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, όπως σημειώνει. Στη συνέχεια, αναφέρει ότι η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας, που πλήττεται από την ύφεση, την άνοδο εξτρεμιστικών, ναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων και την κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής προστασίας, ενώ αντίθετα η διαγραφή χρέους θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τους πιστωτές της χώρας, στο άμεσο μέλλον, αλλά θα οδηγούσε παράλληλα σε μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, το πρακτορείο “Μπλούμπεργκ” επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σύμφωνα με τις οποίες το σημαντικότερο εμπόδιο για την αποδέσμευση των διεθνών δανείων προς την Ελλάδα είναι ένα σχέδιο για τη μείωση των επιτοκίων που είχαν θέσει οι θεσμικοί πιστωτές, οι οποίοι συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως υποστήριξε ο Έλληνας αξιωματούχος, η περικοπή των επιτοκίων θα μείωνε το κόστος χρηματοδότησης για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι οι θεσμικοί πιστωτές θα συνεχίσουν τις συνομιλίες αναμόρφωσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενόψει της συνόδου του Eurogroup τη Δευτέρα. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από το προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ΕΤΧΣ).

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.