«Λόγια της οργής και της ελπίδας»


του Γιώργιου Εμμ. Σαριδάκη, πρ. Ευρωβουλευτής

Αυτές τις μέρες του Νοέμβρη που (οφείλομε να) θυμόμαστε τις μικρές και τις μεγάλες και τις υπέρτατες θυσίες (κυρίως όσες έμειναν στη σκιά και ποτέ δε γύρεψαν ανταπόδοση ούτε καν αναγνώριση) εκείνων που αντιστάθηκαν όσο και όπως μπορούσαν στη δικτατορία της 21 Απριλίου του 1967, έχουν μιαν ιδιαίτερη επικαιρότητα τα λόγια που έγραψε στις 4 Νοεμβρίου 1974, στον πρόλογο του βιβλίου του με τίτλο «Λόγια της οργής και της ελπίδας», ο πάντοτε ασυμβίβαστος, πάντοτε πρώτος στην σεμνή αλλά καίρια προσφορά σε κάθε αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία, αείμνηστος καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου Φαίδων Βεγλερής, εξόριστος και εκείνος και κυνηγημένος από τη χούντα των συνταγματαρχών:

Αναφερόμενος ο Φαίδων Βεγλερής στον ελληνικό αντιστασιακό Τύπο του εξωτερικού και της διασποράς («έντυπα άλλοτε τυπωμένα, άλλοτε πολυγραφημένα, παρουσιασμένα σε όλα τα δυνατά σχήματα»), υπογραμμίζει, στα Λόγια της Οργής και της Ελπίδας, τη συμβολή αυτού του Tύπου στον αγώνα κατά της δικτατορίας, συμβολή που καθόλου «δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

«…-Αυτό το έργο το επετέλεσαν με αξιοσημείωτη ενότητα στη βασική γραμμή –τη διεκδίκηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού εναντίον των ντόπιων και των ξένων τυράννων- και με αδιατάρακτη συναγωνιστική αδελφωσύνη, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που χώριζαν τους συντάκτες του, πολύ συχνά άλλωστε ερασιτέχνες της δημοσιογραφίας. Και για τον ενθουσιασμό τους και για την αλληλεγγύη, γύρω από τον κοινό σκοπό τους οφείλεται θαυμασμός και τους ανήκει θέση στις καλές σελίδες της ιστορίας του νεώτερου Ελληνισμού».

Υπάρχει και σήμερα μια «βασική γραμμή» που είναι η διεκδίκηση της απελευθέρωσης του ελληνικού λαού από τη «χρέους υποτέλεια», στην οποία από ανάγκη ή από προσποίηση αξιοπρέπειας…

δίνουμε ονόματα αλληγορικά (Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα κτλ). Αυτή η απελευθέρωση προϋποθέτει τη συνολική αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Χώρας . Θα αρχίσει δε να αποδίδει τόσο πιο γρήγορα, όσο η ενότητα των δυνάμεων του Ελληνισμού γύρω απ’ αυτή τη «βασική γραμμή» θα γίνεται ευρύτερη και βαθύτερη. Προσωρινή βέβαια θα είναι αυτή η Ενότητα, γιατί ούτε μπορεί ούτε πρέπει να υποχωρήσουν μονιμότερα οι ιδεολογικές διαφορές που αποτελούν τη λειτουργική προϋπόθεση και τη δύναμη της Δημοκρατίας.

Όμως τώρα, η ενότητα όλου του Ελληνισμού, η «αδελφωσύνη» (όπως την ονομάζει ο αείμνηστος Βεγλερής) είναι μια μεγάλη δύναμη για να εξορκίσουμε «το κακό» και κυρίως για να αναδιοργανώσουμε όλοι μαζί, εκ βάθρων, την κοινή μας Πολιτεία και να τη θωρακίσουμε από παρόμοια ή άλλα μελλοντικά κακά, που απειλούν όχι μόνο τον Ελληνικό αλλά και τους άλλους λαούς.

Οι πλούσιοι Έλληνες «πατριώτες», εκείνοι που πρώτοι έσπευσαν να ασφαλίσουν… τον «ιδρώτα του προσώπου τους» στα φιλανθρωπικά Ιδρύματα του εξωτερικού ή να τον φυτέψουν στη γη, ως μέγαρα και πισίνες κτλ κτλ, πρέπει τώρα να είναι οι πρώτοι και στην επίδειξη αυτής της αδελφωσύνης. Ξέρουν οι ίδιοι πολύ καλά γιατί πρέπει να σπεύσουν. Πριν να είναι για όλους μας, πολύ αργά.

Το θέαμα και το άκουσμα όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, αποθάρρυναν τους αισιόδοξους για το μέλλον αυτής της σωτήριας εθνικής ενότητας. Εν τούτοις είναι ανάγκη να ελπίσουμε ότι και εκείνοι που βεβήλωσαν το Ναό της Δημοκρατίας και όσοι τον απειλούν χωρίς να προτείνουν τι άλλο θα βάλουν στη θέση του και όσοι απαξιώνουν και τραυματίζουν την Πατρίδα, με έργα και λόγια και γραπτά, δημόσια η ως αφανείς συνεργάτες των μέσα και έξω από τη χώρα… «φίλων» της χώρας και του λαού μας, θα ξυπνήσουν τρομαγμένοι και μετανοιωμένοι μπροστά στο δυσθεώρητο μέγεθος του κακού, που ενσυνειδήτως ή εν αγνοία απεργάζονται. Και τότε θα είμαστε στο σωστό δρόμο’

15.11.2012

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.