Τα 10 σκοτεινά σημεία της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος


Τι παγίδες κρύβουν η επαναγορά, η εκταμίευση της δόσης, η στάση του ΔΝΤ, ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις και ο διαρκής έλεγχος των κλιμακίων της τρόικας.

Δέκα γκρίζες ζώνες περιλαμβάνει η συμφωνία των Βρυξελλών για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και την εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις αρχής γενομένης από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η βαθιά συνεχής ύφεση και τα αμφιλεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, οι όροιεπαναγοράς των ομολόγων, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το αβέβαιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι ορισμένα μόνο από τα τρωτά σημεία της συμφωνίας που θέτουν εν αμφιβόλω το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οι «10» γκρίζες ζώνες εντοπίζονται σε:

1. Χρέος. Αν μπορεί να επιτευχθεί το 124% του ΑΕΠ το 2020 και αν η τάση μείωσης θα δείχνει 110% το 2022, χωρίς την εφαρμογή ενός νέου PSI.

2. Επαναγορά. Βρίσκεται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν ακόμα καθοριστεί τα κριτήρια συμμετοχής και ποιος θα δώσει τα λεφτά.

3. Ομόλογα. Ο όρος είναι να αγοράσει η Ελλάδα τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 35 % της ονομαστικής τους αξίας. Αν οι τιμές υπερβούν το όριο, αυτό, τότε η επαναγορά θα θεωρηθεί αποτυχημένη και απαιτείται νέος γύρος συνομιλιών.

4. Δόση. Η εκταμίευση μόνο της πρώτης δόσης προαπαιτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς σε χρόνο ρεκόρ.

5. ΔΝΤ. Απειλεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος επαναγοράς.

6. Πρωτογενή πλεονάσματα. Διατυπώνονται αμφιβολίες, για το αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να πιάσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, με δεδομένο ότι και το 2013 θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση ενώ το 2014 θα είναι στάσιμη. Το ΑΕΠαπό το 2015 και μετά θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό 4% με 4,5%.

7. Τράπεζες. Οι ανάγκες ανακεφαλοποίησης των τραπεζών θα έπρεπε να καθοριστούν στο τέλος των αποφάσεων του «κουρέματος», τονίζουν διεθνείς αναλυτές, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου.

8. Ιδιωτικοποιήσεις. Η μείωση τους χρέους προαπαιτεί την επίτευξη του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα πρέπει να συγκεντρώσει στον ειδικό λογαριασμό έσοδα 11,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,58 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν το 2013. Σήμερα, συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔμε κεντρικό θέμα τον ΟΠΑΠ (έγκριση για επόμενη φάση των 8 επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον). Επισπεύδονται οι αποφάσεις για Λαχεία, ΔΕΠΑ, και Ελληνικό. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο πλειοδότης για τα Κρατικά Λαχεία, και ποιοι από τους 5 «μνηστήρες» για το δίδυμο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑπερνούν στην επόμενη φάση.

9. Αγορά. Από την πρώτη δόση των 34,4 δισ. ευρώ, μόλις 1,9 δισ. ευρώ περισσεύουν για να πάνε στους ιδιώτες – προμηθευτές προκειμένου ν’ ανασάνει η αγορά.

10. Διαρκής έλεγχος. Για κάθε επόμενη δόση από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να περνάει από τη «μέγγενη» των κλιμακίων της Τρόικας.

Μ. Χριστοδούλου, bankingnews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.