«Ασθενείς κατώτερου θεού δημιουργεί η δραστική ουσία»


Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την Υγεία των Ελλήνων από την εφαρμογή της ρύθμισης – Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι γιατροί

Ασθενείς δύο ταχυτήτων δημιουργεί το μέτρο της συνταγογράφησης φαρμάκων μόνο με τηδραστική τους ουσία, καθώς η συνταγογράφηση με τις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκωνγια το 15% των συνταγών, οδηγεί μεγάλη μερίδα των χρονίως πασχόντων σε αλλαγές των θεραπειών τους.

Για το λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ξεκινά δικαστικές διαδικασίες για αναστολή του μέτρου.

Τα παραπάνω αναφέρει ο ΙΣΑ σε επιστολή του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων  από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναδεικνύουν τους τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια υγεία από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία που περιέχουν. Ταυτόχρονα, το ίδιο μέτρο, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΑ αναφερόμενος στους κινδύνους που εγκυμονεί η σχετική διάταξη, υπογραμμίζει ότι έχει καλέσει τους γιατρούς – μέλη του να συνεχίσουν την συνταγογράφηση του φαρμακευτικού σκευάσματος που εκτιμούν ότι είναι κατάλληλο για τον ασθενήαναγράφοντάς το τόσο ηλεκτρονικά όσο και στο βιβλιάριο υγείας του ασθενούς.

Επίσης προσθέτει ότι η διάταξη αναφέρει πως υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν η συνταγογράφηση να γίνεται και με την εμπορική ονομασία και επιπρόσθετα να απαγορεύεται με εντολή του ιατρού η υποκατάσταση ή αλλαγή του φαρμάκου. Οι εξαιρέσεις από το σύστημα συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας θα πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως και επαρκώς από τους ιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Σημειώνει όμως, ότι επειδή οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στην διάρκεια του έτους, η διάταξη αυτή δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε ειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Για το λόγο αυτό, ενημέρωσε το σύλλογο των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, ότι το ΔΣ του ΙΣΑ αποφάσισε να ξεκινήσει  τις δικαστικές διαδικασίες για την ακύρωση της σχετικής διάταξης και πρόσθεσε ότι ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται «ώστε να μην υπάρχουν ασθενείς  δεύτερης κατηγορίας».

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.