Υπόδικοι για βαρύτατα αδικήματα, αφήνονται ελεύθεροι λόγω καθυστέρησης της δίκης τους


αποφυλακίσειςΗ αντιθεσμική βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης δεν συνεπάγεται μόνον αθρόες καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχει και εξίσου σοβαρές συνέπειες στην ποινική αντιμετώπιση υποδίκων για βαρύτατα αδικήματα. Πολλοί από αυτούς αποφυλακίζονται, καθώς δεν δικάζονται εγκαίρως, ενώ λήγει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα 18μηνο για την προσωρινή κράτησή τους.

Το πρόσφατο περιστατικό με την αποφυλάκιση ενός εκ των τεσσάρων που κατηγορούνται για συμμετοχή στη στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου τα όρια της προσωρινής κράτησης των υποδίκων εκπνέουν, με τις αποφυλακίσεις να αποτελούν μονόδρομο. Η υπόθεσή τους, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, είχε ανησυχήσει έντονα τις δικαστικές αρχές, οι οποίες προ του κινδύνου να αποφυλακιστούν, επιχείρησαν με το «σπάσιμο» της δικογραφίας να τους δικάσουν«χωριστά» για τη ληστεία σε ένα περίπτερο και «χωριστά» για τη δολοφονία των αστυνομικών, καθώς ήταν δεδομένο πως η δίκη τους δεν επρόκειτο να γίνει πριν από τη λήξη του ορίου προσωρινής κράτησης.

Ωστόσο, η περίπτωση του ενός από τους τέσσερις και ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές –για τις όποιες ευθύνες έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου– οδήγησαν έναν ακόμη υπόδικο για βαριά αδικήματα να βρεθεί εκτός φυλακής, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ και οι υπόλοιποι τρεις θα ήταν ελεύθεροι αν δεν είχε επιλεγεί η λύση με τη «χωριστή» δίκη για τη ληστεία, που οδήγησε στην καταδίκη τους και την παραμονή τους στις φυλακές.

Η αναζήτηση εκ των υστέρων των όποιων ευθυνών δεν μετριάζει τη σοβαρότητα του ζητήματος αποφυλακίσεων υποδίκων για βαριά αδικήματα. Οι ακραίες συνέπειες των καθυστερήσεων σε βαθμό αρνησιδικίας ήταν, άλλωστε, η αιτία να εξαφανιστούν οι υπόδικοι για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας»Νίκος Μαζιώτης και Παναγιώτα Ρούπα, ανατρέποντας πολυετείς προσπάθειες των διωκτικών αρχών για τη σύλληψή τους και την εξάρθρωση της οργάνωσης. Ο Nίκος Μαζιώτης και η σύντροφός του, ελεύθεροι και αυτοί, γιατί η δίκη τους δεν είχε ολοκληρωθεί πριν από το 18μηνο της προσωρινής κράτησής τους, κυκλοφορούσαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, που κάποια στιγμή παραβίασαν, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τις αρμόδιες αρχές.

Στημένα παιχνίδια

Ελεύθερος επίσης κυκλοφορεί –γιατί το 18μηνο παρήλθε και η υπόθεση για τα στημένα παιχνίδια και τα παράνομα στοιχήματα βρίσκεται ακόμα στην ανάκριση– ο υπόδικος για βαριά κακουργήματα Γ. Τσακογιάννης, άλλοτε πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολης, που είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στον Κορυδαλλό.

Την ίδια τύχη, να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα διαρκούσης της δίκης τους, είχαν και οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, προκαλώντας αρνητικά σχόλια για τις δυνατότητες της Δικαιοσύνης να δικάζει εγκαίρως κατηγορουμένους για υποθέσεις που έχουν ειδική σημασία. Ο δράστης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέας, αλλά και ο συγκατηγορούμενός του Βασ. Σαραλιώτης, αποφυλακίστηκαν πριν η δίκη τους ολοκληρωθεί.

Την ίδια κατάληξη είχαν και οι βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, Γ. Αποστολίδης, Θεόδ. Πρινιωτάκης και Σοφοκλής Πρινιωτάκης(απεβίωσε αργότερα). Πριν γίνει η δίκη τους, έληξε ο χρόνος της προσωρινής κράτησής τους.

Την ίδια ώρα, δικαστές που χειρίζονται μείζονος σημασίας υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και σκανδάλων διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αγωνιούν, μήπως δεν προλάβουν και η «καυτή πατάτα» της αποφυλάκισης υποδίκων για σοβαρότατες υποθέσεις στο στάδιο της υποδικίας τους μείνει στα χέρια τους.

Βεβαίως, τέτοιες αποφυλακίσεις δεν καταγράφονται μόνον σε μεγάλες υποθέσεις, αλλά και σε δεκάδες άλλες, με «ανώνυμους» δράστες, επιφέροντας πλήγματα στην αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, που αδυνατεί να δικάσει με την ταχύτητα που απαιτεί η βασική συνταγματική επιταγή.

Ιωαννα Mανδρου, kathimerini.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.