Οι βουλευτές βλάπτουν σοβαρά την Εθνική Άμυνα


cc

Οι Μονάδες των ΕΔ πρέπει να βρίσκονται εκεί όπου τις έχει ανάγκη η Πατρίδα και όχι εκεί όπου υπάρχουν τοπικά συμφέροντα ή πελατειακές σχέσεις παραγόντων.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καράμπελας προανήγγειλε την επικείμενη κατάθεση των προτάσεων των Γενικών Επιτελείων για τη Νέα Δομή Δυνάμεων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την προώθησή τους προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ. Ο υφυπουργός προέβη στην ανακοίνωση αυτή, απαντώντας σε μία από τις δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιδεικνύουν (μαζί με περιφερειάρχες, δημάρχους, μητροπολίτες, εμπορικούς συλλόγους) όψιμο ενδιαφέρον για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αντιδρώντας στις προωθούμενες οργανωτικές μεταβολές, όπως το κλείσιμο των διάσπαρτων Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και τη μετεγκατάσταση Μονάδων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ) με έδρα την 113ΠΜ/Αεροδρόμιο Μακεδονίας που επιχειρεί με 8 αεροσκάφη CL-415, εκ των οποίων τα 6 μετασταθμεύουν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στην 112ΠΜ/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας όπου βρίσκονται τα 13 παλαιότερα πυροσβεστικά CL-215! H αρχική μετεγκατάσταση της 383 ΜΕΕΑ στη Θεσσαλονίκη που «στην πραγματικότητα δεν εξυπηρέτησε καμία επιχειρησιακή ανάγκη και υπαγορεύτηκε προφανώς από τοπικά συμφέροντα»[1] πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2006 ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά και τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού της ΠΑ, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έκρινε πως επιχειρησιακοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν την συγκέντρωση του συνόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφων σε μία Μοίρα στην 112ΠΜ/Ελευσίνα.

Η απόφαση για μετεγκατάσταση της 383 ΜΕΕΑ στην Ελευσίνα ανεστάλη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον περασμένο Απρίλιο, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναρρίχηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ… Ποιός όμως θα φέρει την ευθύνη αν την επόμενη πυροσβεστική περίοδο καθηλωθεί μέρος των αεροσκάφων λόγω έλλειψης πιστώσεων που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με τη συγκέντρωση του στόλου των CL-415/CL-215 στην Ελευσίνα;

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προωθούμενη κατάργηση του Β΄Σώματος Στρατού, την οποία διάφοροι άσχετοι (συμπεριλαμβανομένης της Πράβδανετ) παρουσιάζουν ως …εξαϋλωση του προσωπικού και των οπλικών του συστημάτων ενώ στην πραγματικότητα αφορά την αλλαγή υπαγωγής των Μονάδων της και την περικοπή αριθμού οργανικών θέσεων ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών.

Eνδεικτική της σημασίας των προωθούμενων αλλαγών είναι η περίπτωση της μετεγκατάστασης της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και των Μονάδων της (που υπάγεται στο Β΄ΣΣ) από το Κιλκίς στο στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο του Νομού Θεσσαλονίκης τα έτη 2010-11. Σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης (393/25-7-2012) με θέμα την «Κατάργηση Στρατόπεδων στα Γιαννιτσά», ο ΥΦΕΘΑ Παναγιώτης Καράμπελας δήλωσε ότι η μεταστάθμευση της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας σχεδιάστηκε από το ΓΕΣ προκειμένου να αντιμετωπιστεί:

(1) Η μεγάλη διασπορά των Μονάδων της 34 Μ/Κ ΤΑΞ σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα, με συνέπεια να έχει υψηλό λειτουργικό κόστος (μετακινήσεις προσωπικού, πολλές υποδομές διοικητικής μέριμνας κλπ) και μεγάλες απαιτήσεις σε προσωπικό, για τη φύλαξη των πολλών στρατοπέδων.

(2) Η δυσχέρεια στη χρήση των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων και των λοιπών υποδομών του πεδίου βολής – ασκήσεων «Ασκού – Προφήτη», λόγω αποστάσεως.

(3) Η σταδιακή υλοποίηση του στρατηγικού στόχου του ΓΕΣ, για τη δημιουργία σύγχρονων πολυδύναμων στρατοπέδων στον Στρατό Ξηράς.

Τα κριτήρια τα οποία λήφθηκαν υπόψη για την υλοποίηση της μεταστάθμευσης είναι:

(1) Επιχειρησιακά – γεωγραφικά, λόγω εγγύτητας του στρατοπέδου «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» με την Εγνατία Οδό, το Λιμάνι Θεσσαλονίκης καθώς και των Σιδηροδρομικών Σταθμών Θεσσαλονίκης – Γαλλικού και Κρηστώνης.

(2) Οικονομικά, διότι απενεργοποιήθηκαν τα στρατόπεδα «ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ» στα Γιαννιτσά και «ΔΟΥΜΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ» στη Σκύδρα, γεγονός που μειώνει σημαντικά το λειτουργικό κόστος.

(3) Διοικητικά, καθώς:

(α) Διευκολύνεται η διοίκηση και ο έλεγχος των Μονάδων της 34 Μ/Κ ΤΑΞ, αφού όλες συγκεντρώθηκαν σε ένα στρατόπεδο, ενώ πριν ήταν διάσπαρτες στους Ν. Πέλλας και Κιλκίς, σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα.

(β) Εξοικονομείται προσωπικό, για τη φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

(γ)  Αξιοποιούνται πλήρως οι υποδομές, που υπάρχουν στην Φρουρά Θεσσαλονίκης.

(δ) Βελτιώνεται η διεξαγόμενη εκπαίδευση, λόγω εγγύτητας στους χώρους ασκήσεων (Πεδίο Ασκήσεων «ΑΣΚΟΥ-ΠΡΟΦΗΤΗ») όπου  διεξάγεται το σύνολο των ασκήσεων-βολών της 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας και της ύπαρξης Πεδίου Βολής Ελαφρών Όπλων Ευθυτενούς Τροχιάς εντός του στρατοπέδου «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ».

Ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών (όλων των κομμάτων) που κατατέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο

29/11/2012: Σχετικά με τη φημολογούμενη μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL/415 απο τη Θεσσαλονίκη (113Π.Μ.) στην Ελευσίνα (112 Π.Μ.)

27/11/2012: Σχετικά με την μετεγκατάσταση της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης από την 113 Πτέρυγα Μάχης στην Θεσσαλονίκη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

27/11/2012: Ανάστατη η τοπική κοινωνία απο την πιθανότητα κατάργησης της σμηναρχίας μάχης Ακτίου.

21/11/2012: Μετεγκατάσταση των CL/415 από την 113ΠΜ στην 112ΠΜ της Ελευσίνας

21/11/2012: Φημολογία για την κατάργηση της 1ης Στρατιάς του Α΄ και Β΄ Σωμάτων Στρατού καθώς και της 8ης Μεραρχίας Πεζικού

15/11/2012: Διατήρηση του Β΄ Σώματος Στρατού με έδρα τη Βέροια

29/10/2012: Ανάγκη επανεξέτασης της απόφασης για την αναστολή της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ) στο Ναύπλιο

29/10/2012: Σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου

25/10/2012: Σχετικά με την μετακίνηση του στρατοπέδου του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού από την Πάτρα

29/10/2012: Σχετικά με την πιθανή μεταγκατάσταση του κέντρου εκπαιδεύσεως τεχνικού (Κ.Ε.ΤΧ.) στην Πάτρα..

15/10/2012: Φημολογία για μεταφορά του ΚΕΤΧ

2/10/2012: Κατάργηση ΚΕΝ Ρεθύμνου

28/09/2012: Με βάση ποιό επιχειρησιακό σχέδιο δικαιολογείται η κατάργηση του τελευταίου Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) της Περιφέρειας Ηπείρου στην Άρτα;

28/09/2012: Προθέσεις της Κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΜΧ (Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού) Ναυπλίου

18/09/2012: Στρατόπεδο Θήβας

21/08/2012: Ορισμός της 60ης Μ.Ε. Καρδίτσας ως Μ.Ε. Θεσσαλίας

[1] Απόσπασμα από την απάντηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη στην ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κώστα Κιλτίδη, σχετικά με τη μεταφορά της 383 Μοίρας Αεροσκαφών CL-415, από τη Θεσσαλονίκη στην Ελευσίνα που θα αποφέρει οικονομικό όφελος €1,2 εκατ. στον προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

strategyreports

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.