ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΔΕΚΟ… Που διόρισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα στελέχη τους!


Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ! Μοιράζουν τα ιμάτια του δημοσίου οι τρεις της κυβερνησης με τη ΝΔ να παίρνει την μερίδα του λέοντος, λόγω ποσόστωσης και στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη να παίρνουν και πάλι σημαντικές θέσεις στις διάφορες ΔΕΚΟ.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ, που περιλαμβάνει τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ) ορίστηκε ο Γ. Οικονόμου, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ και είχε προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων (2008-2010) και πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ Ν. Παπαθανάσης αναλαμβάνει τις σταθερές συγκοινωνίες (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) και επιστρέφει στα παλιά λημέρια του. Είναι πολιτικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει αναρτήσει βίντεο με τον Ν. Παπαθανάση να πλέκει το εγκώμιο του βουλευτή της ΝΔ.

Στην εταιρεία Αττικό Μετρό επελέγη ο Αντώνης Σελιανάκης, ο οποίος έχει θητεύσει ως πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή.

Στα ΚΕΚ-ΕΛ.ΤΑ. θα τοποθετηθεί ο πολιτευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής Μάκης Γάκης, ενώ διοικητής του ΟΓΑ αναμένεται να αναλάβει ο Κώστας Ζωντανός, γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας. Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων θα οριστεί ο Στέφανος Αγιάσογλου, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενας ακόμα υποστηρικτής του Σαμαρά, ο πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δημήτρης Πανοζάχος και υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης πηγαίνει στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που βαίνει προς αποκρατικοποίηση.

Ο πρώην βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Γρηγόρης Αποστολάκος θα αναλάβει τον ΟΠΕΚ.

Στην πόρτα της… εξόδου βρέθηκε και ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Για αντικαταστάτης του ακούγεται ο Δημήτρης Κούκης από τη Μεσσηνία, δικηγόρου στο επάγγελμα, που είχε διατελέσει πρόεδρος του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή.Χωρίς να έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος βρέθηκε στην καρέκλα του επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Απρίλιο του 2010, μέσω του «opengov».

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαίτησε την αντικατάστασή του αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής του. Αλλωστε ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος θεωρείται πετυχημένος, έχοντας καταφέρει να βάλει σε «ράγες» εξυγίανσης και κερδοφορίας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ συμμετείχε ενεργά στην ολοκλήρωση της μεγάλης σημασίας συμφωνίας της εταιρείας με τον αμερικανικό κολοσσό Hewlett-Packard και την Cosco. Ο Αθ. Ζηλιασκόπουλος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση μάνατζερ που κινδυνεύει να θυσιαστεί στον βωμό της ποσόστωσης.

 

Οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οι τοποθετήσεις διοικητών δημοσίων φορέων αποτέλεσαν μοναδική ευκαιρία για να πραγματοποιήσει η ηγεσία του κόμματος «ανοίγματα» σε στελέχη που ανήκαν στο «πάλαι ποτέ» παπανδρεϊκό στρατόπεδο (π.χ. Β. Εξαρχος και Αγ. Τόλκας) αλλά και να αναδείξει πρόσωπα που έχουν στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο (Κ. Σπηλιόπουλος) εν όψει και των εσωκομματικών διαδικασιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που πρυτάνευσε η λογική της ποσόστωσης των τριών κυβερνητικών κομμάτων, θυσιάζοντας πετυχημένα στελέχη για χάρη πολιτευτών που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές, αποτελεί και ο ΕΛΓΑ. Στον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε τον αποκεφαλισμό του δραστήριου διοικητή Θεόδωρου Σαρρή. Ο πρώην βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος (φωτογραφία) -ο οποίος ήταν χαρακτηρισμένος «παπανδρεϊκός»- και το κομματικό στέλεχος της ΝΔ Κώστας Μπέσης κονταροχτυπιούνταν για το ποιος θα αναλάβει το πόστο. Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή, με τον Βασίλη Εξαρχο να αναλαμβάνει τη θέση στον ΕΛΓΑ και τον αποτυχόντα πολιτευτή Κώστα Μπέση να τοποθετείται στον οργανισμό ΕΛΓΟ.

Ο Αγγελος Τόλκας, πρώην υφυπουργός Επικρατείας επί υπουργίας Ηλ. Μόσιαλου, αναλαμβάνει τελικά επικεφαλής στον ΕΛΟΤ. Πράσινη θα είναι και η διοίκηση των Κεντρικών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν κλείσει αντίστοιχα τα ονόματα των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Π. Σταμπουλίδη και Π. Κακαφίκα.

Ιδιες παραμένουν οι διοικήσεις που έχουν τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ, καθώς εντάχθηκαν στην ποσόστωση των διοικητών που μπορούσε να προτείνει η Ιπποκράτους. Για παράδειγμα, ο έμπιστος συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Στέλιος Αγγελούδης (φωτογραφία) παραμένει στη διοίκηση του ΟΛΘ, η Μένη Μαλιώρη στον ΟΚΑΝΑ και ο Γιώργος Ανωμερίτης συνεχίζει ως διοικητής του ΟΛΠ.

Στην περίπτωση της ΕΡΓΟΣΕ, το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τελικά την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή Αχαΐας του κόμματος Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος έχει θητεύσει και ως υφυπουργός στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου. Ο Κ. Σπηλιόπουλος αν και Αχαιός υπήρξε εξαρχής υποστηρικτής των επιλογών του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Οι εκλεκτοί της ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επελέγησαν κομματικά στελέχη για τις διοικήσεις των Οργανισμών που -λόγω ποσόστωσης- παραχωρήθηκαν στις επιλογές της Αγ. Κωνσταντίνου. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν διαθέτει «πολιτευτές» με την κλασική έννοια του όρου, καθώς είναι ένα νέο κόμμα.

Παρ’ όλα αυτά, η Αγ. Κωνσταντίνου δέχτηκε εισηγήσεις και προτάσεις για την αξιοποίηση κομματικών στελεχών, εκ των οποίων οι περισσότεροι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρων σε δημόσιους Οργανισμούς.

Για διοικητής του ΝΑΤ έχει προταθεί ο δικηγόρος Γ. Θεοτοκάς, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στον Νομό Χίου. Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί για την προεδρία του ΕΦΕΤ το όνομα του Γ. Τσιάλτα, εργαζομένου στον Οργανισμό και στελέχους της ΔΗΜΑΡ.

Ο οικονομολόγος Αλ. Κοτσαμπόμπουλος θα αναλάβει την προεδρία της ΓΑΙΟΣΕ, ενώ για τη θέση της βοηθού Συνηγόρου του Καταναλωτή έχει προταθεί η Ε. Μαγείρου, η οποία είναι στέλεχος του κόμματος στα Κύθηρα και ασχολείται με την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Για τη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ -που θα στελεχωθεί από τη ΔΗΜΑΡ- έχει «κλειδώσει» το όνομα του στελέχους του κόμματος Κ. Μελαχρινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ (ΔΗΜΑΡ) και ο ΟΣΕ (ΠΑΣΟΚ) ανήκουν στους Οργανισμούς που τελούν υπό ιδιωτικοποίηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.