Πάνε για διαζύγιο Βρετανία-ΕΕ;


Μια σχέση αγάπης και μίσους που φτάνει στο τέλος της; Τίποτα δεν αποκλείεται, απαντούν όσοι παρακολουθούν στενά τoν ταραχώδη δεσμό ανάμεσα σε Βρετανία και Ε.Ε. Οι ίδιοι ωστόσο σπεύδουν να προειδοποιήσουν όσους προεξοφλούν το διαζύγιο του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες πως, παρά την πρωτοφανή πίεση που ασκείται στη βρετανική κυβέρνηση από τους ευρωσκεπτικιστές, μια τέτοια απόφαση είναι δύσκολη, καθώς ο δρόμος του μοναχικού καβαλάρη δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Με την πλάτη στον τοίχο μετά τη γενικευμένη ανταρσία στους κόλπους των Τόρις, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο επί του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε., εάν αυτός τουλάχιστον δεν παγώσει στα επίπεδα του 2011. Αυτό θα σήμαινε μια περικοπή ύψους περίπου 170 δισ. από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ένα ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 55% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ οι υπουργοί του Κάμερον έχουν σηκώσει μπαϊράκι ζητώντας τον μαζικό «επαναπατρισμό» πλήθους εξουσιών (υπολογίζονται στις 135 κοινοτικές διατάξεις) από τις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει ήδη εξαιρεθεί από περίπου 130 άρθρα στις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες.

Κοντά στη ρήξη
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Βρετανία δεν έχει βρεθεί ποτέ άλλοτε τόσο κοντά στην οριστική ρήξη, και το σημερινό «αντιευρωπαϊκό» κλίμα δεν μπορεί να συγκριθεί παρά μόνο με αυτό της εποχής της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πράγματι, η πρωθυπουργία της Σιδηράς Κυρίας αποτέλεσε «καμπή» στις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε., χαρίζοντας στο Λονδίνο τη φήμη του ευρωσκεπτικιστή.

Τα πράγματα βέβαια δεν ήταν πάντα έτσι. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε εκφραστεί θερμά για τη δημιουργία μιας Ευρώπης στα πρότυπα των ΗΠΑ. Η άποψή του αντικρούστηκε από φωνές που επέμεναν πως το συμφέρον του Λονδίνου ήταν να παραμείνει υπό την προστασία της Ουάσιγκτον.

Η πετυχημένη όμως πορεία οικοδόμησης της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς οδήγησε τη Βρετανία να αλλάξει γνώμη. Τότε, βέβαια, ήταν αργά. Το Λονδίνο βρέθηκε αντιμέτωπο με την άρνηση του Γάλλου προέδρου στρατηγού Ντε Γκολ, ο οποίος έβλεπε τη Βρετανία ως φερέφωνο των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και η Βρετανία πήρε το πράσινο φως για ένταξη στην Ένωση μόνο το 1973, όταν ο Ντε Γκολ αποσύρθηκε από τη γαλλική πολιτική σκηνή. Τα «πανηγύρια» βέβαια δεν κράτησαν πολύ. Δύο μόλις χρόνια μετά, το Λονδίνο αντιμετώπισε με… φρίκη τη θέσπιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενώ το Εργατικό Κόμμα υποσχόταν να αποσύρει τη χώρα από την Ένωση σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές.

Όταν ήρθε η ώρα της Θάτσερ, είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για τη μεγάλη «μάχη». Η Σιδηρά Κυρία έκανε σύνθημα το «φέρτε μου τα λεφτά μου πίσω!» και τα περισσότερα ΜΜΕ (με εξαίρεση τον «Γκάρντιαν» και την «Ιντεπέντεντ») την υποστήριζαν με πρωτοσέλιδα τύπου «η Βρετανία σηκώνει ανάστημα».

Οι αντιευρωπαϊκές κραυγές της Θάτσερ δεν πήγαν… χαμένες: το Λονδίνο αρνήθηκε να δώσει χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο κοινό νόμισμα εξασφαλίζοντας παράλληλα τις περιβόητες «επιστροφές». Με πρόσχημα ότι η Βρετανία επωφελείται ελάχιστα από την ΚΑΠ, οι Βρυξέλλες δέχτηκαν να επιστρέφονται στο Λονδίνο ετησίως κάποια δισ. Το τέλος της Θάτσερ δεν έφερε και το τέλος της σκληρής στάσης έναντι της Ε.Ε. Ο διάδοχός της, Τζον Μέιτζορ, πέτυχε το 1991 την εξαίρεση της Βρετανίας από σωρεία άρθρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Η μοναδική περίοδος σχετικής ομαλότητας στις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε. ήταν αυτή με πρωθυπουργό τον Τόνι Μπλερ. Ανέκαθεν «ευρωπαϊστής», ο Μπλερ αποφάσισε μεταξύ άλλων να υπογράψει τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (τον οποίο η Θάτσερ αποκαλούσε Σοσιαλιστικό Χάρτη). Όμως, ούτε και τότε η σχέση έμελλε να στεριώσει. Το ξέσπασμα της οικονομική κρίσης άναψε φωτιές στο Λονδίνο. Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν με τις προσπάθειες θέσπισης του χρηματοπιστωτικού φόρου και πύκνωσαν με τη διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή της χώρας στο EFSF. Η πραγματική όμως θύελλα ξέσπασε με αφορμή το – γερμανικής εμπνεύσεως – Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο ο Κάμερον απέρριψε με αποτέλεσμα να τον… εκθειάσει ο βρετανικός Τύπος.

Οι προσπάθειες της Ε.Ε. να «επιταχύνει» την ενοποίηση για να ανακόψει την κρίση πανικοβάλλουν το Λονδίνο, που απαντά με ολοένα και μεγαλύτερη «αποστασιοποίηση». Υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών, ο Κάμερον υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα που θα «επανακαθορίζει» τις σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε.

topontiki.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.