Εκεί είναι Ευρώπη. Εδώ;


Του Σ. Καλεντερίδη

Το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η 9η Διεθνής Κουρδική Σύνοδος, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες προσωπικότητες από διάφορα τμήματα του Κουρδιστάν, καθώς και ευρωβουλευτές και ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στην τελετή έναρξης της Συνόδου, που έχει την υποστήριξη του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Νοτιοαφρικανού επισκόπου Ντέσμοντ Τούτου, του δόκτορος Εμπαντί, της Μπιάνκα Τζάγκερ, του Νόαμ Τσόμσκι, του διάσημου Κούρδου συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, του Βεντάτ Τουρκαλί και της βραβευμένηςμε το Βραβείο Ειρήνης Ζαχάρωφ, της Ε.Ε., Λεϋλά Ζάνα, παραβρέθηκε η Μπιάνκα Τζάγκερ, ενώ άνοιξαν τη Σύνοδο με τις ομιλίες τους η Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUTCC) Καριάν Γουεστρχάιμ (Kariane Westrheim), το μέλος της Αριστερής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου η ευρωβουλευτήςΓκάμπι Τζίμμερ (Gabi Zimmer), ο συμπροεδρεύων της Μεικτής Κοινοβλευτικής Ομάδας Ευρωκοινοβουλίου-Τουρκίας, Έλεν Φλώτρε (Helene Flautre) και η ανεξάρτητη βουλευτής Ντιγιαρμπακίρ, Λεϋλά Ζάνα, η οποία, σημειωτέον, το 1994, ενώ ήταν βουλευτής, συνελήφθη και κλείστηκε στις τουρκικές φυλακές, όπου παρέμεινε μέχρι το 2004.

Στη σύνοδο Αυστραλή βουλευτής διάβασε μήνυμα της Αυστραλού πρωθυπουργού Χον Τζούλια Γκιλάρντ(Hon Julia Gillard), στο οποίο χαιρετίστηκε ως θετικό βήμα η έναρξη διαλόγου μεταξύ του τουρκικού κράτους και του έγκλειστου ηγέτη των Κούρδων, όπως και η θετική στάση του Άπο στη ζήτημα της περάτωσης της απεργίας πείνας των Κούρδων πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές.

Ανάμεσα στους ομιλητές στη Σύνοδο ήταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης,Γουώλτερ Σουίμερ (Walter Schwimmer), το μέλος της Αριστερής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου και συντονιστής της Ομάδας Κουρδικής Φιλίας, Γιούργκεν Κλιούτε (Jürgen Klüte), το μέλος της Ομάδος των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, Άνα Μιράντα (Ana Miranda) η εκ των αντιπροέδρων του Κόμματος Δημοκρατικής Ειρήνης (BDP), ο Κούρδος Φερχάτ Εντζιού (Ferhat Encü), που έχασε πολλούς συγγενείς στη δολοφονική επίθεση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Ρομπόσκι του Κουρδιστάν, όπου έχασαν τη ζωή τους 34 παιδιά, η ακαδημαϊκός Οζγκιούρ Σεβγκί Γκιοράλ (Özgür Sevgi Göral), ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που έχει ιδεολογικούς δεσμούς με τον Οτζαλάν και το ΡΚΚ, Σαλίχ Μουσλίμ(Salih Müslim), οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Τζεγκίζ Τσαντάρ και Σερντάρ Ακινάν (Serdar Akinan), ο Ολλανδός ακαδημαϊκός Τζοστ Γιόγκερντεν (Joost Jongerden), η Ισραηλινή ακαδημαϊκός Όφρα Μπένγκο (Ofra Benngo), η συμπρόεδρος του Συνεδρίου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), Κούρδισσα βουλευτής Αϋσέλ Τουγλούκ (Aysel Tuğluk) και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK, πρόεδρός της είναι ο Μουράτ Καραγιλάν), πρώην βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, Ζουμπεΐρ Αϋντάρ (Zübeyir Aydar).

Στη διήμερο σύνοδο, που διοργάνωσε η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Ομάδες Αρ΄σιτερών-Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου των Σκανδιναβικών χωρών, συμμετείχαν ως παρατηρητές ευρωβουλευτές διαφόρων χωρών, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί παρατηρητές, δημοσιογράφοι και προσωπικότητες από το κουρδικό κίνημα από διάφορα τμήματα του Κουρδιστάν και από την Ευρώπη.

Πέραν αυτών που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, που επικεντρώθηκαν γύρω από την αμετακίνητη και αντιπαραγωγική στάση της Τουρκίας γύρω από το Κουρδικό Ζήτημα, η οποία επιμένει με ισλαμικό πείσμα να το διαχειρίζεται και να το αντιμετίζει μέσα από λογικές κατάπνιξης με τη βία των όπλων των δικαιωμάτων ενός τεράστιου ιστορικού λαού, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στις Βρυξέλες έκανε αλλεπάλληλα διαβήματα στο Ευρωκοινοβούλιο και τους διοργανωτές για να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών από τις Βρυξέλλες, η τουρκική πρεσβεία ζήτησε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ε.Ε. να επέμβει, για να μη γίνει η εκδήλωση, με το αιτιολογικό ότι θα συμμετείχαν σ’ αυτήν υψηλόβαθμοι τρομοκράτες!!!

Όταν η υπηρεσία αυτή ζήτησε τον κατάλογο των …τρομοκρατών, η πρεσβεία έδωσε κατάλογο δυο ονομάτων, του Ζουμπεΐρ Αϋντάρ και του Σαλίχ Μουσλίμ.

Η απάντηση της Αντιτρομοκρατικήςτης Ε.Ε. ήταν η εξής: Η Τουρκία συνομιλούσε επισήμως επί τρία χρόνια στο Όσλο με τον πρώτο, ενώ ο δεύτερος είναι πρόεδρος ενός νομίμου κόμματος στη Συρία και δεν συμμετείχε ποτέ σε ένοπλο αγώνα.

Μετά από αυτό, οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. έκλεισαν κατάμουτρα την πόρτα στον Τούρκο πρέσβη, λέγοντάς του ότι «εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι Τουρκία κύριε. Η εκδήλωση θα γίνει κανονικά».

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι ένα από τα συμπεράσματα της συνόδου ήταν η έκκληση προς την Ε.Ε. να απαλλέψει το ΡΚΚ από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων!!!

Αυτά να τα διαβάζουν οι δικοί μας διπλωμάτες και πολιτικοί, που με τα καμώματά τους κατήντησαν τη χώρα μας βιλαέτι της Άγκυρας.

Εκεί στις Βρυξέλες είναι Ευρώπη λοιπόν.

Εδώ, στην Αθήνα τι είναι;

infognomon

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.