Διπλωματική νίκη στις Βρυξέλλες


Για πρώτη φορά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

Για πρώτη φορά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.

ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, από τα συμπεράσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα τη διεύρυνση της Ε.Ε. Hμερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ δεν δόθηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν. Μάλιστα, η σχετική απόφαση ελήφθη σε συναινετικό κλίμα και ομοφώνως, κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα δεν απομονώθηκε. Το κυριότερο όμως, όπως τόνισε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ότι «για πρώτη φορά η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας τίθεται ρητά, με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ». Επίσης, η Ε.Ε στηρίζει την ελληνική πρόταση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης που προσδιορίζει το πλαίσιο και τις ακριβείς παραμέτρους διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας. Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα για την Αλβανία, η Ε.Ε ζητεί ρητά από την αλβανική κυβέρνηση «να αποφεύγονται δηλώσεις που δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας». Η σχετική αναφορά περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων και αποτελεί σαφή αιχμή για τις γνωστές αλυτρωτικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα. Καθεστώς υποψήφιας χώρας θα δοθεί στην Αλβανία, μόνο αφού τα Τίρανα συμμορφωθούν με «βασικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».

Εξαιρετικά αυστηρούς τόνους υιοθέτησε το Συμβούλιο και έναντι της Τουρκίας. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες, παρά την πρόοδο που διαπιστώνεται σε επιμέρους τομείς. Ειδικότερα, η Τουρκία καλείται να εφαρμόσει πλήρως τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, καθώς αποτελεί «βασική πύλη εισόδου προς την Ε.Ε.». Επίσης, το Συμβούλιο ζητεί από την Τουρκία να «δεσμευθεί χωρίς περιστροφές στην ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και εφόσον χρειαστεί διά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. Να αποφύγει τις απειλές κάθε είδους προς κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις σχέσεις καλής γειτονίας». Επιπλέον, η «Ε.Ε. υπογραμμίζει ξανά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της να συνάπτουν διμερείς συμφωνίες και να εκμεταλλεύονται φυσικούς πόρους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης και της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Τέλος, το Συμβούλιο απαιτεί από την Τουρκία να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης με όλα τα κράτη-μέλη και υπογραμμίζει τη «μεγάλη του απογοήτευση» για το γεγονός ότι η Αγκυρα διέκοψε τις επαφές με την προεδρία της Ε.Ε., όταν την ανέλαβε η Κύπρος.

Καθημερινή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.