(Σ)το δόκανο…


Η Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ενωση κλονίζεται. Και δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς, διότι πολιτικώς είναι ρηχή.

Και είναι πολιτικώς ρηχή διότι η οικονομική ολιγαρχία επιβάλλει με όλο και πιο κυνικό αλλά και τυραννικό τρόπο τις επιλογές της στο πολιτικόπροσωπικό που την υπηρετεί.

Η χυδαία αυτή αντιστροφή της σχέσης πολιτικής – οικονομίας (που με άλλον τρόπο συνέβη και στην ΕΣΣΔ, ανοίγοντας μαζί με την καθαίρεση της δημοκρατίας τον δρόμο για την πτώση της), είναι ένα φαινόμενο σύμφυτο με τον καπιταλισμό, που όμως λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις όταν το αντίπαλο δέος του κεφαλαίου, η εργασία, είναι αδύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πλέον τίποτα απ’ όσα ευαγγελίσθηκε. Και αυτό συνέβη διότι η κατίσχυση του κεφαλαίου πάνω στην εργασία υπήρξεσυντριπτική.

Συνεπώς, η πολιτική, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ρύθμιζε αυτή τη σχέση, κατέστη περιττή.

Η οικονομική ολιγαρχία μπορεί πλέον να κυβερνά κατευθείαν, χρησιμοποιώντας πολιτικούςμαριονέτες (Μέρκελ) αλλά και τεχνοκράτες(Μόντι).

Αυτό το νέο φρούτο οι τεχνοκράτες, επιστρατεύονται όταν οι πολιτικοί τα κάνουν μαντάρα. Παλαιότερα θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πολιτική είναιπολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήνουμε στους τεχνοκράτες.

Σήμερα ουδείς λόγος υπάρχει για μια τέτοια διαπίστωση. Πολιτικοί καιτεχνοκράτες απλώς εναλλάσσονται αναλόγως των προτεραιοτήτων της αστικήςτάξης σε κάθε χώρα. Την ίδια

λιτότητα εφάρμοσαν ο κ. Μπερλουσκόνι και ο κ. Μόντι, στις ίδιεςαντιδραστικές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν η κυρία Μέρκελ και ο κ.Κάμερον, απ’ το ίδιο άρμα της Ζήμενς και της Ντόυτσε Μπανκ σύρεται ο κ.Ραχόι και ο κ. Σαμαράς.

Ομως όλη αυτή η διαδικασία έχει αποψιλώσει τα κοινοβουλευτικάπολιτεύματα κι έχει καταστήσει τις δημοκρατίες αβαθείς.

Ας πούμε στην Ιταλία, ο τεχνοκράτης Μόντι, υποτακτικός της Μέρκελ, όπως άλλωστε και πριν απ’ αυτόν ο Μπερλουσκόνι ανεφύησαν στο κενό που προκάλεσε στην ιταλική δημοκρατία η αποπολιτικοποίηση. Μάλιστα ως επακόλουθο της διάλυσης (και της αυτοδιάλυσης) της Αριστεράς.

Ας πούμε στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα στεγνώσει οι λέξεις στο στόμα του κ. Σαμαρά, όταν δήλωνε ότι θα φτιάξει έναν κρατικό τραπεζικό πυλώνα, και ήδη οι τράπεζες της χώρας μας περνούν κάτω απ’ τα Καυδιανά Δίκρανα τωνγερμανοευρωπαϊκών τραπεζών.

Αυτή η Ευρώπη μπορεί να απορροφά κάθε Σαμαρά και να εξαϋλώνεικάθε Μπερλουσκόνι – και Μέρκελ όταν έρθει η ώρα της.

Μπροστά σε αυτήν την Ευρώπη, με Νόμπελ Δ’ Ράιχ, δάκρυσε ο κ.Χριστόφιας. Ενας κομμουνιστής, ηγέτης ενός πολυβασανισμένου λαού Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πεμπτουσίαενός ανθρωποφάγου και ωμοφάγου συστήματος που έχει αποχαλινωθεί.

Αυτή η Ευρώπη που ως Ευρωπαϊκή Ενωση μόνον μέλημα έχει ναβαθαίνει τα περιθώρια κέρδους για τα αφεντικά της, βαθαίνει ταυτοχρόνως την πολιτική της κρίση κάνοντας τη δημοκρατία όλο και πιο ρηχή.

Κρίση πολιτική και πολιτειακή. Που σημαίνει ότι αυτή η Ευρώπη δεν έχει πολύ μέλλον μπροστά της. Εκτός κι αν πετύχει να επαναλάβει το ρωμαϊκό παράδοξο. Να αφανίσει δηλαδή τη δημοκρατία διά της δημοκρατίας. Κι εξηγούμαι: οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι το μόνον που δεν χρειαζόταν η δημοκρατία τους ήταν ένας δημοκρατικός στρατός. Οταν λοιπόν ο Καίσαρ έκανε δημοκρατικό τον στρατό υποκαθιστώντας το μοντέλο του στρατιώτη-που-υπακούει με το μοντέλο του στρατιώτη-πουεγκρίνει (φέρ’ ειπείν τον στρατηγό του), η δημοκρατία πέθανε. Και οι πραιτοριανοί γεννήθηκαν.

Στο ίδιο μεταίχμιο βρίσκεται σήμερα και η Ευρώπη. Η δημοκρατική ρητορική συνυπάρχει με τυραννικές λύσεις. Υπάρχει για να επιβάλλειτυραννικές λύσεις.

Και κατά τούτο η νέα pax Romana, η ευρωπαϊκή ειρήνη, που επ’ εσχάτοις βραβεύτηκε με Νόμπελ, δεν αφορά στην άμβλυνση των εθνικών(μάλιστα εθνικιστικώναντιθέσεων στην ήπειρο -αυτές μπορούν νααναζωπυρωθούν ανά πάσαν στιγμή- αλλά στην ταξική καθυπόταξη τωνπληβείων όλων των εθνών στους πατρικίους.

Αυτό, πρώτα απ’ όλους, το πέτυχαν δημοκρατικοί Καίσαρες (απ’ τονΜιτεράν ώς τη Μέρκελ), δηλαδή καθώς πρέπει δημαγωγοί, και, όπου χρειάσθηκε, επιστρατεύθηκαν πραιτοριανοί (ΜπερλουσκόνιΜόντι κι άλλοι) ή απλά τσικό (Στουρνάρας).

Απέναντι σε αυτήν την Ευρώπη, όσον πιο ευρωπαϊστική είναι η Αριστερά, άλλο τόσο έτοιμη πρέπει να είναι για εναλλακτικές λύσεις και «πλαν μπι» κατά το κοινώς λεγόμενο.

Συνιστά υποταγή στην κυρίαρχη ιδεολογική τρομοκρατία καιπροπαγάνδα η ατολμία της Αριστεράς να οπλίσει τον λαό με εναλλακτικά σχέδια δημοσίως διατυπωμένα. Και μόνον

η συζήτηση για λύσεις έξω απ’ τον τοκογλυφικό μονόδρομο είναι όπλογια τον λαό. Η κατάφαση στο ευρώ δεν σημαίνει, δεν πρέπει να σημαίνειυποταγή σε μια ειμαρμένη που σχεδιάζουν οι στόκοι των τόκων, αλλά αντιθέτωςαπειλή στην πολιτική τους.

Η Ευρώπη των λαών θα παραμένει μια οπτασία που θα απομακρύνεται, όσον οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς σε όλη την Ενωση δεν ανατρέπουν την ιδεολογική τρομοκρατία της ομογενοποιημένης σκέψης.

Η άσκηση της πολιτικής είναι θέμα (και) συσχετισμών ισχύος. Η ισχύς αυτήν τη στιγμή στην Ενωση είναι υπέρ των υβριδίων Μερκελομόντι, ωςεντολοδόχων του μεγάλου κεφαλαίου. Η σύγκρουση με τους λαούς που επί μακρόν συμβαίνει, κάποια στιγμή θα κορυφωθεί, όταν κάποιοι απ’ αυτούς τους λαούς βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Μην έχοντας πια τίποτε να χάσουν. Συνεπώς τα πράγματα για την Αριστερά είναι σοβαρά. Δεν σηκώνουν κανενός είδους απολογητική απέναντι στην προπαγάνδα του συστήματος, αλλά αντιθέτως επιβάλλουν να εξοπλισθεί ο λαός με εναλλακτικές τακτικές,πολύμορφες και πολυμήχανες.

Εκτός απ’ τη στρατηγική χρειάζονται και τα στρατηγήματα.

ΣΤΑΘΗΣ στο enikos.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.