Αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο τα Βαλκάνια…Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, επέκρινε τη στάση των πρεσβευτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης που τον κατηγόρησαν για την εθνικιστική ρητορική του, σηκώνοντας ψηλά τον αμανέ.Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί, κι άλλες αναταραχές στην καμπούρα του, αφού στην Μέση Ανατολή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. 

Την ίδια ώρα πολιτικοί κύκλοι στην Αλβανία δεν βλέπουν με καλό μάτι μια ενδεχόμενη Ρωσική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια. Η χώρα που φέρνει την Ρωσία στα Βαλκάνια είναι η Σερβία, βασική γεωπολιτική αντίπαλος της Αλβανίας, μαζί με την Ελλάδα, αφού υπογράφονται στρατιωτικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. 

Είναι λογικό οι Αλβανοί να φοβούνται τους Ρώσους, αφού η παρουσία τους στα Βαλκάνια θα ενοχλήσει τον άξονα Άγκυρα – Σεράγεβο – Πρίστινα – Τίρανα, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τους ίδιους, που ονειρεύονται Μεγάλη Αλβανία, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό καιενεργοποιήθηκε η Βουλγαρία  (αν και ορθόδοξη χώρα, πάντα στο λάθος στρατόπεδο), η οποία φέρεται να ζήτησε Αμερικανούς στρατιώτες στο έδαφός της, για να διδαχτούν, υποτίθεται, οι αντίστοιχοι Βούλγαροι από την εμπειρία τους. 

Ρόλο-κλειδί θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε, στα πλαίσια μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Άλλωστε τι μας συμφέρει περισσότερο ο ισλαμικός άξονας ή η ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια; Τι θα κρατούσε ισορροπίες υπέρ μας;

Μην ξεχνάμε ότι τα Βαλκάνια αποτελούν την αρχή του κομβικού γεωγραφικού σημείου «Βαλκάνια-Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειος», άρα έχουν τεράστια γεωστρατηγική σημασία τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την Ρωσία. Δεν θα ήταν υπερβολή αν ισχυριζόμασταν, ότι και αυτή η περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για σύρραξη. 

Πυγμή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο τα Βαλκάνια…

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta and commented:
    Προσθέστε ἐδῶ τὴν δική σας ἄποψη… (προαιρετικό)

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.