Προκλητική δήλωση ΔΝΤ: “Η Κύπρος δεν θα αντέξει το βάρος των τόκων”!


Ενοχλημένοι οι Ευρωπαίοι για τις ρωσικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, διασπείρουν δημοσιεύματα για “ξέπλυμα μαύρου χρήματος”… 

«Κούρεμα» τμήματος του χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με αποκλειστικό σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής “Süddeutsche Zeitung“. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να αντέξει το βάρος των τόκων, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η λύση ωστόσο δεν αναμένεται, εκτιμά η SZ, πριν από το τέλος Ιανουαρίου και μετά την επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Λευκωσία.

«Είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαβεβαίωνε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν μεμονωμένη», επισημαίνεται στο δημοσίευμα και αναφέρεται ακόμη ότι, αν και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν, κάποιες άλλες εκτιμούν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωζώνη θα χάσει την αξιοπιστία της. «Η κατάσταση στην Κύπρο είναι σημαντικά πιο δραματική από ό,τι στην Ελλάδα», δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα, η οποία κάνει λόγο για δανειακή ανάγκη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σχεδόν στο ΑΕΠ της χώρας. Περίπου 10 δισεκατομμύρια από το συνολικό ποσό θα πρέπει να διατεθούν στον τραπεζικό τομέα, σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η SZ, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο έμμεσης συμμετοχής της Ρωσίας στο πρόγραμμα, με τη διάθεση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, το οποίο κατόπιν θα έδινε το ποσό στην Κύπρο. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν η συμμετοχή του Ταμείου – χωρίς την οποία η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν πακέτα στήριξης -, αλλά όχι με δικά του κεφάλαια. «Ρώσοι πολίτες έχουν καταθέσει τεράστια ποσά σε κυπριακές τράπεζες. Σε σχέση με αυτό το στοιχείο, διατυπώνονταν κατά το παρελθόν διαρκώς ισχυρισμοί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίοι ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν αποδειχθεί. Ένδειξη της “ανωμαλίας” αποτελεί το γεγονός ότι η Κύπρος, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι ο μεγαλύτερος άμεσος επενδυτής στην Ρωσία. Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από πολλές ταμειακές εκροές υποκρύπτονται κεφάλαια, τα οποία μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Κύπρο, ξεπλένονται και κατόπιν επιστρέφουν στην Ρωσία», αναφέρει η εφημερίδα.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότισίγουρα υπάρχουν σκοπιμότητες, εμείς όμως πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε προσηλωμένοι. 

Είπε ότι ποτέ δεν εκφράστηκε η θέση για κούρεμα του χρέους επίσημα στην κυβέρνηση. Αυτό που εκκρεμεί είπε, είναι ο τελικός αριθμός για το ποσό που θα χρειαστεί για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο το χρέος θα είναι βιώσιμο.

«Η δική μας εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα είπε ότι τα δημοσιεύματα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος έχουν σκοπιμότητες, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση πολλές φορές επικοινώνησε με ΜΜΕ εξηγώντας ότι η Κύπρος εφαρμόζει εδώ και χρόνια όλες τις πρόνοιες της ΕΕ και έχει λάβει τα εύσημα από την αρμόδια αρχή.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στην στήριξη της Κύπρου, είπε ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφήσει κράτος μέλος της να χρεοκοπήσει, οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρει λύση. 

Εξάλλου, τόνισε, το πρόβλημα στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕ για κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Η Καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί την Λευκωσία στις 11 Ιανουαρίου,προκειμένου να λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο, στο περιθώριο του οποίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Στις 15 Ιανουαρίου θα δοθεί, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας και μία εβδομάδα αργότερα θα συνέλθει το Eurogroup, προκειμένου να δώσει την κατ’αρχήν έγκρισή του για το πακέτο στήριξης.

Κληθείς να επιβεβαιώσει τα όσα γράφονται περί επίσκεψης της Άγγελα Μέρκελ στην Κύπρο, ο Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Πηγή: Σημερινή
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.