Πως οι οίκοι αξιολόγησης διαστρεβλώνουν τις αγορές


20121225-132826.jpgΟι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης διαστρεβλώνουν τις αγορές κεφαλαίου, αποδίδοντας την ίδια αξιολόγηση σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ταϊλάνδη και το Καζακστάν, εκτιμά o κορυφαίος στον κόσμο διαχειριστής κεφαλαίου BlackRock, που έχει συγκροτήσει δικό του δείκτη υπολογισμού του κρατικού ρίσκου.

Ενώ 23 χώρες αξιολογούνται μεταξύ «BBB+» και «BBB-» από τον οίκο Standard & Poor’s, δηλ. με τους χαμηλότερους βαθμούς επενδυτικής διαβάθμισης, έναντι μόλις 15 το 2008, τότε που άρχιζε η χρηματοπιστωτική κρίση, η αναλογία του χρέους τους προς το ΑΕΠ κυμαίνεται από 12% για το Καζακστάν, 44% για την Ταϊλάνδη και 126% για την Ιταλία. Την ίδια ώρα το κόστος ασφάλισης των ιταλικών ομολόγων από πιθανή στάση πληρωμών, που αξιολογούνται στη βαθμίδα «ΒΒΒ+», είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό των ομολόγων του Καζακστάν, που έχουν όμως την ίδια αξιολόγηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 3,7 τρισ. δολαρίων, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της σύστημα υπολογισμού του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, κρίνοντας ότι οι μετρήσεις των διεθνών οίκων είναι αναξιόπιστες.

Η BlackRock άρχισε να συνθέτει το δικό της Δείκτη Κρατικού Ρίσκου για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών τον Ιούνιο του 2011. «Οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν πολύ καθυστερημένα» είχε δηλώσει ανώτατο στέλεχος της BlackRock στο Bloomberg σε συνέντευξή του στις 23 Νοεμβρίου. Από τις 5 Αυγούστου του 2011, όταν ο S&P υποβάθμισε τις ΗΠΑ στο ΑΑ+ από ΑΑΑ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,79% από 2,56%, ενώ μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από τον ίδιο οίκο στις 13 Ιανουαρίου, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχώρησε στο 2% από το 3,08%.
Naftemporiki.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.