Στρέφοντας το πρόβλημα σε ιστορική ευκαιρία


Είμαστε πύλη εισόδου για την Ευρώπη και αναγκαστικά δεχόμαστε μεγάλο τμήμα της πάγιας μεταναστευτικής ροής από την ανατολή προς την δύση. Τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να περάσουν από την ελληνική επικράτεια αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι έχοντας ως  βασικό στόχο να φύγουν ξανά κινούμενοι είτε για πιο δυτικές και πλούσιες χώρες είτε να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους.

Αν αυτό τον κόσμο τον “σπρώξεις”  με μια σειρά  κινήτρων να μάθει ελληνικά ενός ικανοποιητικού επιπέδου, είτε για να παραμείνει είτε για να συνεχίσει το ταξίδι του,τότε σε μερικές 10αδες χρόνια ο μισός πλανητής θα είναι ελληνόφωνος. Το κέρδος για την Ελλάδα από την διασπορά και την επανα-διεθνοποίηση (για δεύτερη φορά μετά την ελληνιστική κοινή) της ελληνικής γλώσσας θα είναι ασύλληπτων διαστάσεων και δεν χρειάζεται να το επεκτείνω. Άλλωστε ελληνισμός σημαίνει φως και το Ελληνικό φως πρέπει να μεταδίδεται σαν από κερί σε κερί  και από άνθρωπο σε άνθρωπο για να μειώνει τις πιθανότητες να σβήσει.

Για την χρηματοδότηση του παραπάνω σχεδίου μπορούμε να αντλήσουμε  χρήματα από την ΕΕ, διεθνείς οργανώσεις και φορείς, ή τον ΟΗΕ και ξένες κυβερνήσεις  οι οποίοι διαθέτουν και χρήματα και διάθεση και την επιθυμία να κάνουμε κάτι με τους μετανάστες, να τους εντάξουμε στο δυτικό πολιτισμό, να τους μάθουμε την ανεκτικότητα,  την δημοκρατία την ειρήνη κλπ…

Και βεβαίως θα μπορούσαν ακόμη και να μάθουν Ελληνικά -ενός καλού επιπέδου- στις χώρες καταγωγής τους ώστε ερχόμενοι εδώ για ένα διάστημα να είναι πιο “έτοιμοι” και πιο “αποδεκτοί” βάση ενός σχεδιασμού δικού μας προς αυτή την κατεύθυνση και έχοντας τελικό στόχο το ελληνόφωνος να σημαίνει για τον μετανάστη “αποδεκτός”…

Άλλωστε αρκετές χώρες έχουν δομικό στοιχείο στην μεταναστευτική τους πολιτική το θέμα γλώσσα.

papaioannou-giannis.net

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.