Πανικός στο Μαξίμου για τη λίστα Λαγκάρντ


Πυρετώδεις διαβουλεύσεις και προβληματισμός στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να «ψάξει» ποινικές ευθύνες και για τον Βενιζέλο

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η λίστα Λαγκάρντ με την κυβερνητική συνοχή να απειλείται για μια ακόμη φορά.

Η διερεύνηση των ευθυνών γύρω από την διαχείριση της περιβόητης λίστας οδηγεί στα άκρα την πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, με τον Ευ. Βενιζέλο να συγκεντρώνει πλέον τα αρνητικά σχόλια.

Το κείμενο για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου που υπέγραψαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, μπορεί να είναι απολύτως εστιασμένο στην αλλοίωση της λίστας, ωστόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και για τον Βενιζέλο, αλλάζει τα δεδομένα.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης δείχνει να περιπλέκεται λόγω της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στο ίδιο «κάδρο» Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, με την κυβέρνηση να καλείται τώρα να υπερασπιστεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, καθώς χωρίς τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα μπορέσει να σταθεί.

Παράλληλα, η «οσμή» σκανδάλου θα αιωρείται για καιρό πάνω από το Μαξίμου και η καχυποψία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ενώ η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περάσει καμία οικονομική πρωτοβουλία.

Η υπόθεση Βενιζέλου προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις κυρίως στους κόλπους της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας καθώς οι βουλευτές της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σε περίπτωση όμως που μπει στο κάδρο και ο κ. Βενιζέλος,  απειλείται η σταθερότητα της κυβέρνησης «σε μία περίοδο που η κυβερνητική ενότητα είναι απαραίτητη και τα τρία κόμματα έχουν βρει τον βηματισμό τους» όπως ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί στον σημερινό «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου, προκειμένου να αποφασιστεί και η «γραμμή» που θα ακολουθήσει κεντρικά η κυβέρνηση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανησυχία για τις μυστικές ψηφοφορίες

Η στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι «δίκοπο μαχαίρι», καθώς από τη μια πρέπει οπωσδήποτε να στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο για να αποφύγει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση και από την άλλη αν τελικά μείνει εκτός διερεύνησης ο κ. Βενιζέλος, είναι αμφίβολο αν η κοινή γνώμη πεισθεί ότι θα πρόκειται για τιμωρία των υπευθύνων ή για μία ακόμη συγκάλυψη.

Η κρίσιμη στιγμή θα είναι η μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Βουλή. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαχέεται προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απειληθεί η πορεία της κυβέρνησης και η διάσωση της χώρας λόγω της ενδεχόμενης παραπομπής Βενιζέλου». Ερώτημα όμως είναι αν θα πειθαρχήσει το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης καθώς η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Ενδεχόμενες διαρροές από την κοινή επίσημη γραμμή θα είναι πλήγμα και για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και περισσότερο για τον κ. Βενιζέλο προσωπικά.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Πανικός στο Μαξίμου για τη λίστα Λαγκάρντ

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.