Δολάριο εναντίον ευρώ; Σημειώσατε 1!


dollar-euro-power-gameΤο ΔΝΤ έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2012 για τα συναλλαγματικά αποθέματα των κεντρικών τραπεζών στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες οικονομίες.Από τη στιγμή που το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου το γ΄ τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, θα περίμενε κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είχαν ενισχύσει τα αποθεματικά τους σε αυτό. Όμως, μια ματιά στα σχετικά στοιχεία δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το μερίδιο του αμερικανικού νομίσματος στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα ανήλθε στο 62%, παραμένοντας σταθερό για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων κρατών αύξησαν τα δολαριακά τους αποθέματα κατά 44 δισ. δολάρια το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2012, ενώ οι αντίστοιχες των αναδυόμενων οικονομιών πρόσθεσαν 59 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο.
Στον αντίποδα, το μερίδιο του ευρώ υποχώρησε στο 24,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2012, σηματοδοτώντας το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002, όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έπνεε τα λοίσθια έναντι του δολαρίου.
Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε σημαντικό βαθμό η υποχώρηση του μεριδίου του ευρώ αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας. Η τελευταία προέβη σε μεγάλες πωλήσεις ευρώ το β΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, τις οποίες μερικοί αναλυτές ανεβάζουν σε 50 δισ. ευρώ και άνω.Οι εκτιμήσεις θέλουν η ελβετική κεντρική τράπεζα να έχει μειώσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της σε ευρώ κατά 20 δισ. και άνω το γ΄ τρίμηνο.

Η μειωμένη έκθεση των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ το γ΄ τρίμηνο του 2012 όπου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιείτο έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, η αποθεματοποίηση του ευρώ δεν μπορεί να αποδοθεί σε λόγους αποτίμησης αφού δεν έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Δεύτερον, η μειωμένη έκθεση των κεντρικών τραπεζών σε ευρώ την ίδια περίοδο όπου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κέρδιζε έδαφος παραπέμπει σε μια ηθελημένη πολιτική αποθεματοποίησης.

Αναμφισβήτητα, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η προφανής αδυναμία των πολιτικών της να την ελέγξουν εγκαίρως πρέπει να έχουν παίξει ρόλο. Αυτό όμως δεν αλλάζει τα δεδομένα. Από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών μειώνουν τα αποθέματά τους σε ευρώ, παρότι το τελευταίο ανακάμπτει, αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική.

Το τελευταίο σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα θα βρει περισσότερα εμπόδια μπροστά του, αν και συνεχίζει να έχει βοήθεια από τη συρρίκνωση των spreads στην ευρωπεριφέρεια. Πάντως, το ευρώ έχει χάσει τη μάχη του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος από το δολάριο.

Dr. Money

euro2day.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.