Έναν “ελληνοκτόνο” σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο χρειαζόμαστε επειγόντως!


απάντηση στο άρθρο «η κρυμμένη αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο», 9 Ιανουαρίου 13,

πίνακας του Δ. Κοκοτσάκη, "Κρήτη, Ιστορία-Εικόνες" του Γ.Ι. Παναγιωτάκη

πίνακας του Δ. Κοκοτσάκη, “Κρήτη, Ιστορία-Εικόνες” του Γ.Ι. Παναγιωτάκη

στο filologos 10, του Κωνσταντίνου!

στα γρήγορα… από το περιοδικό ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ της Καθημερινής, 8/12/1996 – και για να προλάβω…., δεν ανήκω σε ΚΑΝΕΝΑ κόμμα!

Παρέλαβε το 1910 μία χώρα παράλυτη, με το όνειδος του 1897, με κράτος και στράτευμα σε διάλυση. Σε δύο χρόνια η ίδια χώρα είχε ανασυγκροτηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξέλθει νικήτρια από τους Βαλκανικούς πολέμους, να συμμετάσχει στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, στη νικήτρια πλευρά και μετά να φτάσει στην Ιωνία. Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών…. (Κωστής Βατικιώτης).

Η διπλωματική του δραστηριότητα συμπίπτει όχι μόνο με την κορύφωση αλλά και με την πλατειά δικαίωση της αλυτρωτικής πολιτικής που για οκτώ περίπου δεκαετίες είχε αποφέρει πενιχρούς καρπούς… […] με αποτέλεσμα να επεκταθούν τα όρια της εθνικής επικράτειας από τις βόρειες παρυφές της Θεσσαλίας ως τις Πρέσπες, το Νέστο, τα παράκτια νησιά της Μικράς Ασίας, αρχικά και τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης, τα Στενά και τη Μικρασιατική ενδοχώρα, στη συνέχεια […] Δυναμικό στοιχείο στην άσκηση της πολιτικής του αποδεικνυόταν η συχνή προσφυγή σε μία πρακτική που θα ήταν δυνατό να χαρακτηρισθεί ως «πολιτική του σταθμισμένου κινδύνου» (Κωνστ. Σβολόπουλος, καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών).

Η ΕΛΛΑΣ ευτύχησε από το 1910 έως το 1936 να διαθέτει πολιτικό μεγάλης αξίας […] Υπήρξε χαρισματικός πολιτικό, ηγέτης, εμπνευστής και οδηγός, από το 1912 μεγαλουργού εξορμήσεως, που διπλασίασε σχεδόν το έδαφος του ελληνικού κράτους. Η πολιτική δράση τότε του Ελευθέριου Βενιζέλου ανήκει και στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή ιστορία. (Αλεξ. Δεσποτόπουλου, καθ. Πολιτικής Ιστορίας).

Η ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης θα μπορούσε άνετα να προσδώσει στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον τίτλο του «πρωθυπουργού των μεγάλων μεταρρυθμίσεων». Και οι τρεις σημαντικές πρωθυπουργίες του σημαδεύονται από καθοριστικές παρεμβάσεις στα εκπαιδευτικά πράγματα. (Αλέξης Δημαράς, ιστορικού εκπαίδευσης).

Κατηγορήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για παραλείψεις και σφάλματα. Κανείς αλάνθαστος! Και επειδή λησμονούμε, ότι χωρίς αυτόν μέχρι σήμερα θα ζούσαμε στην Ελλάδα της Μελούνας Θεσσαλίας, φοβούμαι ολική απώλεια της Ελλάδας από «επενδυτές» και «ανάπτυξη»!

Παράδεισος αρχίζει να φαίνεται η εποχή της Μελούνας!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.