Νέα τροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Αντίγραφο του αντίγραφου που παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη φαίνεται ότι είναι τελικά το «στικάκι» με τη λίστα Λαγκάρντ που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Η υπόθεση λαμβάνει πλέον μία άλλη τροπή, καθώς το «στικάκι» φαίνεται να «δημιουργήθηκε», σύμφωνα με δικαστικές πηγές στις αρχές Ιουλίου του 2011 δηλαδή αφού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το παρέδωσε στον Ιωάννη Διώτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το νέο «στικάκι» αντιγράφηκε από κάποιον άλλο από το αρχείο που έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος παρέδωσε το νέο αντίγραφο στον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο. 
Οι κ.κ. Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης κλήθηκαν χθες να δώσουν εξηγήσεις και έλαβαν προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν να προσθέσουν και το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Ήδη θα πρέπει να λογοδοτήσουν ως ύποπτοι για υπεξαγωγή εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, ενώ με τις καταθέσεις τους αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση.

Πάντως χθες οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς με έγγραφο που απέστειλαν στον προϊστάμενο τους, Νίκο Παντελή που επιβλέπει το οικονομικό έγκλημα φαίνεται ότι κρίνουν πως δεν χρειάζεται η συνδρομή του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις έρευνες όπως ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν διευκρινίσεις από τον Νίκο Παντελή για την εντολή που έδωσε προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πραγματογνωμοσύνη στο επίμαχο υλικό, ενώ φέρονται να παρέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία για «αποκρυπτογράφηση» που έγινε ήδη από ομάδα ειδικών του ΣΔΟΕ.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν την πόρτα των οικονομικών εισαγγελέων και δύο ακόμη υπάλληλοι του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου οι οποίοι είναι ειδικοί σε θέματα πληροφορικής και δεν αποκλείεται να ασχολήθηκαν με την επεξεργασία και την αντιγραφή της λίστας Λαγκάρντ.

Αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή οι συγγενείς του Γ.Παπακωνσταντίνου

Εξηγήσεις για τον ρόλο τους στην υπόθεση με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους έδωσαν χθες οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από τη λίστα.

Η εξαδέρφη του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της, Συμεών Σικιαρίδης και ο άνδρας της αδερφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα κίνητρο να ζητήσουν αλλοίωση της λίστας, καθώς όλα τα εισοδήματα τους είναι νόμιμα. Η Ελένη Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους εισαγγελείς ότι το 1,2 εκατ. δολάρια που βρίσκονταν σε λογαριασμό της ήταν νόμιμα, φορολογημένα και δικαιολογούνται από τα εισοδήματα της. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το πολιτικό παιχνίδι. Έμαθα για πρώτη φορά για την υπόθεση στις 28 Δεκεμβρίου από τον εξάδελφό μου. Οι καταθέσεις μας δικαιολογούνται απόλυτα από τα εισοδήματα μας τα οποία είναι πολλαπλάσια» φέρεται να υποστήριξε η εξαδέρφη του πρώην υπουργού.

Ο Ανδρέας Ρωσσώνης, που φέρεται να είχε ανοίξει τον τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία για λίγες ώρες, απάντησε μέσω του συνηγόρου του ότι «ο λογαριασμός άνοιξε 8 χρόνια πριν το 2005 είχε κινήσεις χρημάτων τα οποία επαναπατρίστηκαν το 2005 με το νόμο Αλογοσκούφη. Όλα τα άλλα είναι μυθεύματα».

Να σημειωθεί ότι ο φορολογικός έλεγχος θα συνεχιστεί προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι αρχές με εκείνα που κατέθεσαν οι συγγενείς του πρώην υπουργού.

real.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.