Σκοτεινά μυστικά στην Πόλη του Φωτός


Σενάριο ταινίας πολιτικού – οικονομικού θρίλερ θυμίζει πια η ιστορία της λίστας Λαγκάρντ, καθώς, όπως αρχίζει να διαφαίνεται, η προσπάθεια συγκάλυψης του περιεχομένου της άρχισε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε σε ελληνικά χέρια.
Η πρώτη πράξη αυτής της ιστορίας διαδραματίστηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, με πρωταγωνιστές τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Γαλλία Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και τον συνταξιούχο πρώην πρεσβευτή (στο Παρίσι μέχρι το 2002) και νυν υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ηλία Κλη!
Πριν προχωρήσουμε στην καταγραφή των πληροφοριών, θεωρούμε υποχρέωσή μας να προτάξουμε ότι ο Ηλ. Κλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Π» μαζί του τη Δευτέρα 7.1, διέψευσε κατηγορηματικά όλα όσα ακούγονται γύρω από την εμπλοκή του σ’ αυτήν την υπόθεση και υποστήριξε ότι έχει να επισκεφθεί το Παρίσι από το 2004.
Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια του Κλη, η οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από την εισαγγελική έρευνα που θα αρχίσει.
Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το CD με τη λίστα Λαγκάρντ έφτασε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι σε κλειστό, σύμφωνα με τις διαδικασίες, φάκελο και με συνοδευτικό έγγραφο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκεί, στην πρεσβεία, ο φάκελος ανοίχτηκε και έγινε η πρώτη αναπαραγωγή του CD σε ένα τουλάχιστον αντίτυπο.
Από το σημείο αυτό και έπειτα αρχίζει η περιπέτεια με το CD και τα αντίτυπά του, των οποίων τις διαδρομές ασφαλώς θα αναζητήσει πλέον η εισαγγελική έρευνα.
Μια πρώτη εικόνα αυτών των (πρώτων) διαδρομών καταγράφεται στην πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί διαβάζουμε ότι:
«Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις και καταθέσεις του ιδίου, φέρεται ότι παρέλαβε στα χέρια του δύο στοιχεία (έγγραφα κατά την έννοια του νόμου) και ειδικότερα: α. ένα CD, που περιείχε τα ηλεκτρονικά αρχεία της λίστας, και β. το συνοδευτικό αυτής έγγραφο των γαλλικών αρχών μέσω διπλωματικού σάκου, που φέρεται ότι εστάλη από τον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη.
Ο ακριβής χρόνος της παραλαβής δεν έχει πιστοποιηθεί. Ούτε, άλλωστε, οι συνθήκες αποστολής και παραλαβής. Και τούτο διότι Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο πράγματι παραδώσας τη λίστα ήταν ο κ. Κλης, που, μολονότι μνημονεύεται ως “Πρέσβης”, έχει συνταξιοδοτηθεί από ετών και δραστηριοποιείται σήμερα ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ πρόσφατα εκπροσώπησε τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Σαμαρά σε συνάντηση με αντικείμενο πολιτιστικά θέματα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.
Την ανάμειξη – εμπλοκή του κ. Κλη αναφέρουν στις καταθέσεις τους
◆ τόσο ο Η. Πλασκοβίτης (“Κατόπιν συνεννόησης με τον εκεί τότε πρέσβη μας κ. Κλη, το αρχείο παρεδόθη στην Ελληνική Πρεσβεία και μετεφέρθη στο Γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, με διπλωματικό σάκο, νομίζω συνοδευόμενο” – βλ. την από 10.10.2012 Έκθεση Ένορκης Κατάθεσης Μάρτυρα Ηλία Πλασκοβίτη ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος),
◆ όσο και ο Θ. Φλωράτος (“[…] Στο αρμόδιο γραφείο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Έλληνα Πρέσβη κ. Κλη” – βλ. την από 24.12.2012 Έκθεση Ένορκης Κατάθεσης Μάρτυρα Θεόδωρου Φλωράτου ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος).
Εξάλλου ζήτημα γεννάται διαδικαστικά για τη γνώση, ενημέρωση και εμπλοκή του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αφού, ως γνωστόν, η αποστολή διπλωματικών σάκων γίνεται με επίσημη αλληλογραφία και αντίστοιχα βιβλία και πρωτόκολλα που τηρούνται στο υπουργείο Εξωτερικών και στις κατά τόπους πρεσβείες και δεν προβλέπεται να μεταφέρονται διπλωματικοί σάκοι προς διάφορα υπουργεία και υπουργούς.
Έχει, πάντως, αξία να σημειωθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ υπουργείου Εξωτερικών και υπουργείου Οικονομικών στη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου κινούνται εκτός του προβλεπομένου πλαισίου, με χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα τις αθρόες και παράτυπες εγκρίσεις κονδυλίων απορρήτων δαπανών ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού, γεγονός το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει δημοσίως, έχοντας απευθύνει υπόμνημα και στοιχεία στους Οικονομικούς Εισαγγελείς».

Η μυστηριώδης γυναίκα
Είναι προφανές ότι η έρευνα θα αναζητήσει απαντήσεις στα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα, που προκύπτουν τόσο από τις διατυπώσεις της πρότασης για την προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν.
◆ Με ποια ιδιότητα – μήπως του υπαλλήλου του ΣΕΒ; – ο πρώην διπλωμάτης παρευρέθηκε στην παραλαβή της λίστας από το γαλλικό υπουργείο;
◆ Ποιος τον έστειλε;
◆ Έγινε αντιγραφή της λίστας στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι;
◆ Πήρε κάποιο αντίγραφο ο κ. Κλης; Σε ποιον το διαβίβασε;
Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί ποιος τελικά παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το CD με τη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την ευθύνη για το… χάσιμό του έχει μια γυναίκα, στενή συνεργάτις του Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία «κατάφερε» να… χάσει αυτό που «έχασε» και ο προϊστάμενός της…

Η λίστα της διαπλοκής
Όπως και όσο εξελίσσεται αυτή η ιστορία γίνεται σαφές ότι οι… εξαδέλφες του Παπακωνσταντίνου είναι απλώς μια υποσημείωση στην… ουρά του καταϊδρωμένου γαϊδάρου της διαπλοκής, η οποία τελικά… έσταξε! Κι αυτό διότι στη λίστα Λαγκάρντ, όπως έγραψε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών», διακρίνει κανείς αξιοσέβαστα… παλικαράκια, τα οποία ενεπλάκησαν με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Συγκλονιστική τροπή
Σύμφωνα με την έρευνα την οποία έχουν κάνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η λίστα μπορεί να παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2010 στις ελληνικές αρχές και όχι τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, όπως έχει ισχυριστεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Εάν ευσταθούν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε η υπόθεση αναμένεται να πάρει συγκλονιστική τροπή…
Τα ίδια στελέχη επεσήμαιναν ακόμη τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε όλη την υπόθεση ο συνταξιούχος πρέσβης Ηλίας Κλης, ο οποίος, όπως είπαμε, εμφανίζεται να είναι ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Και έπεται συνέχεια στις αποκαλύψεις.

Το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.