Οι Τουρκοκύπριοι ιδρύουν κόμμα στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας


imagesΤου Ανδρέα Σταυρίδη*

Η είδηση έσκασε μεν σαν βόμβα, αλλά ήταν αναμενόμενη οι λόγοι δε, δύο και απλοί:
 
1. Η πολιτικά, καταστροφική, επιλογή της μονόδρομης επαναπροσέγγισης, χωρίς προαπαιτούμενα, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και

2. Η διαχρονική έλλειψη εθνικής στρατηγικής και συναίνεσης, η οποία  υποβοηθά από το 1960, την εκπόνηση και εφαρμογή των Βρετανοτουρκικών, δόλιων σχεδίων.

Προκύπτουν, λόγω αυτής της ενέργειας των  Τουρκοκυπρίων, πελώρια ερωτήματα που βασανίζουν τον κάθε εθνικά υγιή, νου και εξηγούμαι:

1. Ποίοι τους κατευθύνουν, και τους χρηματοδοτούν; μήπως τα μαγειρεία  των Βρετανοτουρκικών μυστικών υπηρεσιών;

2.  Γιατί τώρα, μετά από σαράντα χρόνια, μήπως επειδή:

I. Το κυπριακό με τις συγκλίσεις και τις γενναιόδωρες προτάσεις και με την ανύπαρκτη οικονομία (μνημονιακοί όροι-κίνδυνος στάσης πληρωμών) αλληλένδετοι εθνικοί πυλώνες, βρίσκονται σε αποτελμάτωση και το εσωτερικό μέτωπο υπό διάλυση (ελέω εκλογών);

II. Τώρα που βρισκόμαστε σαν κράτος, στην δυσχερέστερη θέση, από την ίδρυση του και δεν διαθέτουμε ούτε τα αυτονόητα, οι Τουρκοβρετανοί, έθεσαν σε εφαρμογή τα σχέδια τους, για δημιουργία ερεισμάτων, πολιτικής (νόμιμης) παρουσίας των τ/κ (αποστατών) και απαίτησης οικονομικών και γαιωστρατηγικών ωφελημάτων, λόγω της ενεργειακής, γαιωστρατηγικής και οικονομικής αναβάθμισης που αποδεδειγμένα εξελίσσεται η Κύπρος;

III. Μέσω της μονόδρομης επαναπροσέγγισης (των δικών μας λαθών) και των δρομολογημένων άνομων σχεδίων των Τουρκοβρετανών, θα επιχειρήσουν την επιβολή (με νέα δεδομένα, κατοχικά στρατεύματα, έποικοι στο βορρά και Τουρκοκύπριοι νόμιμοι/παράνομοι στο νότο) της διχοτόμησης, άρα, κυριαρχία στο βορρά και επικυριαρχία στο νότο (δηλώσεις Νταβούτογλου για Τουρκικό οδικό χάρτη και τα ξεσπάσματα Μπαγίς και η όχι τυχαία δήλωση εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των Η.Π.Α για διαμοιρασμό των οικονομικών – άρα και άλλων – ωφελημάτων εκ των υδρογονανθράκων, με το παράνομο εκτρωματικό ψευδοκράτος, προ της λύσης.

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη, επί ξηρού ακμής, σε ότι αφορά τον τρόπο χειρισμού. Χρειάζεται άμεση σύγκλιση του εθνικού συμβούλιου και μελέτη των νέων δεδομένων που προκύπτουν. Επιβάλλεται η αποφυγή πρόχειρων και βεβιασμένων χειρισμών και άμεση ικανοποίηση ενός “αθώου” και δημοκρατικού δικαιώματος και αιτήματος. Χρειάζεται χρόνος και σφαιρική μελέτη των παραμέτρων που δημιουργεί και μελλοντικά θα επιφέρει η όποια επιπόλαια αντιμετώπιση του αιτήματος.

Η μελέτη πρέπει να εξετάσει θέματα, εθνικής ασφάλειας, πολιτικά, οικονομικά, γαιωστρατηγικά, νομικά , διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, συνταγματολογικά και κοινωνικά.

Υπό την κάλυψη της παρουσίας μιας “νόμιμης” πολιτικής δύναμης Τουρκοκυπρίων, εντός ενός ημικατεχόμενου από την “μητέρα” Τουρκία, κράτος, εκτιμάται ότι, μελλοντικά θα διεκδικήσουν συμμετοχή στα θεσμικά όργανα του, στη νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία. Η ιστορία και  η πείρα μας διδάσκει ότι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν τα πιο πάνω, με ή χωρίς συνολική λύση ανεξάρτητα του τι περιλαμβάνει τώρα, το “αθώο”, καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας του υπό σύσταση κόμματος.Επίσης η πιθανότητα δημιουργίας παράνομων δραστηριοτήτων και  ανωμαλιών σε βάρος των Ε/Κ και της κρατικής ασφάλειας,  υπό την κάλυψη του<<κόμματος >> θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και με κάθε σοβαρότητα και τίποτε δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη. Επιβάλλεται, προ της δημιουργίας νέων τετελεσμένων, εθνική ενότητα, σε βάθος μελέτη  όλων των παραμέτρων και των κινδύνων που ελλοχεύουν και λήψη αποφάσεων με  συλλογικότητα .

Στην πολιτική τίποτε δεν είναι τυχαίο γι’ αυτό, προβάλλει σαν εθνική αναγκαιότητα:

1. Η μελέτη του όλου θέματος από το εθνικό συμβούλιο και μη λήψη απόφασης από την παρούσα κυβέρνηση.

2. Η σε βάθος μελέτη όλων των πιο πάνω παραμέτρων, από την παρούσα και την νέα κυβέρνηση και λήψη απόφασης από το εθνικό συμβούλιο.

3. Με την έναρξη νέων διαδικασιών συνομιλιών υπό τον Ο.Η.Ε εντός του 2013, να ζητηθεί επιτακτικά η συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη του αιτήματος των Τουρκοκύπριων υπό τους εξής όρους:

I. Να επιτραπεί η επιστροφή στις περιουσίες τους στους εκτοπισθέντες Ελληνοκυπρίους οι όποιοι θα απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που απολαμβάνουν και οι Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές. Σε ποσόστωση, κατά το 1/5 από κάθε κοινότητα εκτοπισθέντων, δηλαδή, 20 χιλ Τ/Κ, 50 χιλιάδες Ε/Κ, με προτεραιότητα επιστροφής Κερύνεια, Μόρφου, Αμμόχωστος, ή άλλως πως, όπως ήθελε αποφασιστεί. Στη πρώτη αυτή φάση να κατοχυρωθεί η ελεύθερη δημιουργία πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών φορέων εντός του ψευδοκράτους.

II. Να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία.

III. Να αποχωρήσει το 50% του κατοχικού στρατού, και το 50% των εποίκων, σε πρώτη φάση, σε τακτή προθεσμία και όχι σε βάθος χρόνου ή με ασαφείς πρόνοιες και διπλές ερμηνείες.

IV. Να τεθεί πρόνοια από τον Ο.Η.Ε στις διαπραγματεύσεις, να συμμετέχει παράλληλα και η Τουρκία, σαν κατοχική δύναμη, με την Κυπριακή Δημοκρατία, για επίλυση των θεμάτων της διεθνούς πτυχής. Στα υπό συζήτηση  θέματα να περιληφθούν η αποχώρηση όλων των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποκατάσταση της κυριαρχίας  σ’όλη την επικράτεια  της
V. Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω συμφωνιών, σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό τον Ο.Η.Ε.,συζήτηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων .και  θέσπιση νέου καθεστώτος εγγυήσεων στα πλαίσια του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα από Τουρκία, Ελλάδα Βρετανία ή άλλο οποιοδήποτε κράτος μονομερώς.

VI. Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, της εσωτερικής πτυχής και της διεθνούς πτυχής, πλήρης αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Κατοχύρωση του δικαιώματος για ελεύθερη επιστροφή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις περιούσιες τους, με ελεγχόμενους μηχανισμούς από ΟΗΕ και ΕΕ. Τα πιο πάνω θα εξυπηρετήσουν τον σκοπό δημιουργίας υποδομών, ασφάλειας και πλήρους εφαρμογής και λειτουργίας των συμφωνιών.

VII. Εξυπακούεται ότι για την μορφή λύσης για την εσωτερική πτυχή, οι δυο κοινότητες πρέπει να αφεθούν ελευθέρα, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, από Τουρκία-Βρετανία-Ελλάδα κ.ά. και να διαπραγματευτούν με βάση τον χάρτη του Ο.Η.Ε. το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Η λύση να περιλαμβάνει ένα και μόνο ενιαίο κράτος σε όλους τους θεσμούς, την οικονομία, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία ενιαία δύναμη ασφάλειας και την πλήρη αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.

VIII. Για σκοπούς ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων, με την τελική αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, να παραμένουν η ΕΛΔΥΚ και η ΤΟΥΡΔΥΚ, υπό μεικτή (Ευρωπαϊκή -Ο.Η.Ε) διοίκηση και επιχειρησιακό έλεγχο, ξεχωριστά, μέχρι την τελική διευθέτηση και εφαρμογή των συμφωνιών, μετά δε αποχώρηση τους. Για την Εθνική Φρουρά δύναται να συσταθεί ομάδα επιχειρησιακού έλεγχου υπό τον Ο.Η.Ε και την Ε.Ε με συμμετοχή Τουρκοκυπρίων (ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών). Επισημαίνεται ότι απαιτείται προσεκτική μελέτη για την σύνθεση και τους όρους εντολής για όλες τις ομάδες και τους μηχανισμούς ελέγχου που θα συσταθούν.

Εκτιμάται ότι, με τον τρόπο αυτό, θα δοκιμαστεί η βούληση της Άγκυρας, του ψευδοκράτους, των “αθώων”  ” Τουρκοκυπρίων που θα ζητήσουν με την ίδρυση κόμματος, δικαιώματα συγκυβέρνησης, στις ελεύθερες περιοχές, στο εγγύς μέλλον, (προ της λύσης), και των γνωστών δυνάμεων που διαχρονικά στηρίζουν την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας.Ας αναδειχθούμε προμηθείς και όχι επιμηθείς έστω και
μετά από μισό αιώνα.

*Ταξίαρχος (ε.α) από την κατεχόμενη Κερύνεια
(από το 1974 προσωρινά στο Στρόβολο)

ΕΛΛΑΣ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.