Πεταμένος Θησαυρός 1.


Πριν από αυτόν η Αττική ήταν σε πλήρη αναρχία, και εκείνοι που καλλιεργούσαν τη γη, εζούσαν σαν σκλάβοι. Ο Αριστοτέλης το πιστοποιεί μ’ εκείνη την οδυνηρή φράση, όπου λέει πως τότε ο τόπος και οι κάτοικοί του “εδούλευαν τοις πλουσίοις”. Εναντίον αυτής της τυραννίας, μοιραίου καρπού κάθε αναρχίας, ο ποιητής Σόλων αντέταξε τους Νόμους του και ίδρυσε πραγματικά την καθαρή και τέλεια δημοκρατία. Ο ίδιος μάλιστα διεκδικεί τη δόξα μ’ αυτούς τους στίχους που τα παιδιά αργότερα αποστήθιζαν:

“Έκαμα ανεξάρτητους όλους εκείνους, που επάνω στη γη υφίσταντο την τρομερή δουλεία και τρέμανε μπροστά στ’ αφεντικά. Μάρτυράς μου η Θεά Μήτηρ, αυτή η Γη που της ξερρίζωσα τα σύνορα των χωραφιών, αυτά τα χωράφια που άλλοτε ήταν υπόδουλα και που απο δώ κ’ εμπρός, χάρις σ’ εμένα θα είναι ελεύθερα.”

Πλάτων, για τους Ηλιαστές (των πληβείων αυτών που έξη χιλιάδες περίπου το περισσότερο χωρικοί ναύτες ψάραδες, εργάτες μικρέμποροι, απέδιδαν δικαιοσύνη): “Οποιαδήποτε υπόθεσις μπορει να δικασθή από τον κοινό νου του πρώτου τυχόντος, φθανει αυτός να έχει πάρει προηγουμένως καλή μόρφωση.”

Λοιπόν αυτήν την καλή μόρφωση όλοι οι Αθηναίοι την παίρνανε στα δημόσια σχολεία, από τα έξη έως τα δέκαοχτώ τους χρόνια. …. Γυρολόγος ήταν η γυναίκα που, μια μέρα σε ένα δράμα του Ευριπίδη, διώρθωσε τον ποιητή, φωνάζοντάς του τη λέξη που άρμοζε σ’ ένα του στίχο και που εκείνος δεν είχε κατορθώσει να βρει.

Αναξαγόρας: “νους διεκόσμησε τα πάντα” … το οποίο σημαίνει “εμείς οι έλληνες με το λογικό μας με την ακατανίκητη ανάγκη μας να κατανοούμε, βάζομε σε όλα αυτά νόμους, μιαν αρμονία που μας επιτρέπει να ταξινονομούμε , να κατανοούμε, και να φτιάχνουμε έναν “κόσμο” που ικανοποιεί τον έρωτα μας για τη γνώση και το ωραίο.”

 

αποσπάσματα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ βιβλίο σπάνιας έκδοσης που βρήκα στα σκουπίδια του σήμερα.

συνεχίζεται

Περὶ τοῦ/τῆς: Αυτό και το Άλλο

Α όλα κι όλα
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Πεταμένος Θησαυρός 1.

  1. Ὁ/ἡ Ρόζα Λούζερ Μπούργκ γράφει:

    “Έκαμα ανεξάρτητους όλους εκείνους, που επάνω στη γη υφίσταντο την τρομερή δουλεία και τρέμανε μπροστά στ’ αφεντικά. Μάρτυράς μου η Θεά Μήτηρ, αυτή η Γη που της ξερρίζωσα τα σύνορα των χωραφιών, αυτά τα χωράφια που άλλοτε ήταν υπόδουλα και που απο δώ κ’ εμπρός, χάρις σ’ εμένα θα είναι ελεύθερα.”

    Επιτέλους με αυτά τα λόγια του Σόλωνα θα καταλάβει και ο τελευταίος αδαής οτι άλλο “αναρχία” και άλλο “Αναρχία” . Το πρώτο με το αλφα μικρό σημαίνει αταξία ενω το άλλο με το άλφα μεγάλο σημαίνει την έλλειψη εξουσίας και εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο, όπως ακριβώς εκφράζεται στην ανωτέρω παράγραφο του σοφού νομοθέτη.

    Εύγε, για την ευκαιρία αυτής της αποκάλυψης αυτής της Αλήθειαςκυρίως για τα μίντια που παραπλανούν τους αγράμματους τηλεθεατές με την εσκεμμένη κακοποίηση της.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.