«ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ‘40»!


·        «Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς θεωρούσε επιζήμιους για την οικονομία και δεν δέχτηκε ποτέ τους συνταξιούχους ως υπουργός»!

·        «Ο Σαμαράς και οι κυβερνήσεις τα τελευταία 3 χρόνια των Μνημονίων έχουν αναδειχθεί σε συνταξιοκτόνους»

·        «Ο κ. Λοβέρδος κατέστρεψε την υγειονομική περίθαλψη. Δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ , εγκλωβίζοντας 9,5 εκατομμύρια Έλληνες σε ένα μαντρί»

O Παναγιώτης Βαβουγιός είναι εδώ και πολλά χρόνια Πρόεδρος -και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία-  στην  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Υπαλλήλων του Δημοσίου. Μπροστάρης στον αγώνα για την διατήρηση των αυτονόητων δικαιωμάτων των συνταξιούχων, είναι ο ακάματος αγωνιστής, που τον βλέπουμε κάθε λίγο και λιγάκι να δίνει συνεντεύξεις στα κανάλια, να συμμετέχει σε πορείες και διαμαρτυρίες υπέρ των συνταξιούχων. Σε συνέντευξή του στην «Ελεύθερη Ώρα», ο Πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Υπαλλήλων του Δημοσίου, δηλώνει: «Τέτοιες καταστάσεις ούτε στην κατοχή δεν ζήσαμε. Θέλουν την φυσική μας εξόντωση»!

Ο κ. Βαβουγιός εκπροσωπεί 200.000 μέλη τα οποία βιώνουν βίαια την φυσική τους εξόντωση, με τα μνημόνια που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά. Οι συντάξεις τους, μετά από 30 έως και 40 χρόνια δουλειάς, έχουν υποστεί είκοσι (20) φορές συντριπτικές μειώσεις, σε τέτοιο σημείο ώστε η συμπαθής κοινωνική τάξη των βετεράνων της ζωής, αντί να χαίρει του σεβασμού και προστασίας της Πολιτείας, τυγχάνει διωγμού και κοινωνικής απαξίωσης! 

 
  
Συνέντευξη στον Μάκη Βραχιολίδη
vrachiolidis@yahoo.gr

Στα 3 χρόνια που η χώρα στενάζει κάτω από τα μνημόνια, έχετε διαπιστώσει εάν αυτή η κρίση επέσπευσε τον θάνατο πολλών συναδέλφων σας συνταξιούχων;

Βεβαίως. Τα μνημόνια έχουν διογκώσει τα προβλήματα των συνταξιούχων, μέχρι και τους θανάτους έχουν επισπεύσει. Οι συνεχείς μειώσεις που επέβαλαν στις συντάξιμες αποδοχές αλλά επιπλέον με το πρόβλημα των φαρμάκων και της υγείας. Πολλοί συνάδελφοί μας συνταξιούχοι έχουν έλλειψη φαρμάκων, πότε με τις απεργίες των φαρμακοποιών πότε με την επίσχεση εργασίας των γιατρών, έτσι που οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στο σημείο της εξαθλίωσης. Είναι μία έμμεσος εξόντωσις.  Αποσκοπούν στη φυσική μας εξόντωση. Στην αρχαία Κέα είχαν μια συνήθεια: Όταν οι άνθρωποι γερνούσαν τους έδιναν το κώνιο και έλεγαν το «κιον – κώνιον», για να μπορέσουν  να πεθάνουν και να μην επιβαρύνουν τους νέους. Αυτός είναι ένας σύγχρονος τρόπος εξόντωσης των συνταξιούχων: Με τις μειώσεις των συντάξεων και την υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, μας εξωθούν προς τον θάνατο, θέλουν να απαλλαγούν από εμάς. Άλλωστε μην ξεχνάμε, ο κ. Λοβέρδος είχε πει ότι «πολλά χρόνια ζουν οι συνταξιούχοι και επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό». Καταλαβαίνετε πού μας έχουν φτάσει!

Κύριε Βαβουγιέ, έχετε περάσει διά πυρός και σιδήρου από αυτή την ζωή. Αυτά που ζείτε τώρα, πώς τα χαρακτηρίζετε;

Είναι πρωτοφανή. Ούτε στην κατοχή ως νέος που ήμουν, δεν περάσαμε τέτοια πράγματα!

Δηλαδή ζούμε καταστάσεις χειρότερες από την κατοχή;

Ναι, χειρότερα από κατοχή. Αυτή είναι μαύρη κατοχή και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Τουλάχιστον να ελπίζαμε ότι κάποια ώρα θα έρθει η απελευθέρωση, η Ανάσταση…

Ο κ. Σαμαράς προεκλογικά έλεγε ότι θα προστάτευε τους χαμηλοσυνταξιούχους…

Πράγματι, είχε υποσχεθεί ότι θα προστατέψει τα γηρατειά, αλλά μας εξοντώνει! Όχι μόνον ο κ. Σαμαράς αλλά και όλοι οι Πρωθυπουργοί, που τα τελευταία χρόνια κυβερνούν τη χώρα. Θυμάμαι τον κ. Παπανδρέου το 2009 που είπε ότι «μόλις θα γίνω Πρωθυπουργός θα αυξήσω τις συντάξεις που είχε “παγώσει” ο Καραμανλής».  Όχι μόνο δεν αύξησε τις συντάξεις, αλλά το πρώτο μέλημα του κ. Παπανδρέου ήταν το 2010 να «παγώσει» τις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές και στη συνέχεια να μας τις μειώσει, πρώτα με το ΛΑΦΚΑ και στη συνέχεια με το πετσόκομα και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτά, τα έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, ο οποίος όπως λένε τα στοιχεία, τότε μείωνε σε σας τις συντάξεις και ταυτόχρονα προστάτευε τους συγγενείς του μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι επί ημερών του, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν δεχόταν την Ομοσπονδία των Συνταξιούχων που πήγαινε να του υποβάλει τα αιτήματά της. Μπορώ να πω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς θεωρούσε επιζήμιους για την οικονομία! Επί ημερών αυτού του ανθρώπου, υπέστημεν τα πάνδεινα εμείς οι συνταξιούχοι. Οσάκις προσπαθήσαμε να τον βρούμε για τις υποσχέσεις που μας είχε δώσει προεκλογικώς, γι’ αυτό τον είχαν ψηφίσει και οι συνταξιούχοι, δεν μας δεχόταν.  Δεν είναι όμως μόνον ο Παπακωνσταντίνου, αλλά και ο κ. Λοβέρδος που καταβαράθρωσε την υγειονομική μας περίθαλψη. Δεν έχουμε περίθαλψη. Ο κ. Λοβέρδος δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος εγκλώβισε 9,5 εκατομμύρια Έλληνες σε ένα μαντρί. Δεν υπάρχουν παιδίατροι, οφθαλμίατροι, όχι μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία και στην παραμεθόριο.

Πώς τούς χαρακτηρίζετε όλους αυτούς οι οποίοι έρχονται ως προστάτες σας και τελικά σας στοχοποιούν και σας τσακίζουν στους φόρους και τις περικοπές;

Είναι συνταξιοκτόνοι. Κύριε Βραχιολίδη, στο τέλος Ιανουαρίου θα υπάρξει ένα ακόμη χτύπημα σε βάρος των συνταξιούχων με την πιο μεγάλη μείωση συντάξεων που έγινε ποτέ. Θα υπάρξει μια σωρευτική περικοπή. Προστίθεται η κυρία σύνταξη και το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο και βάσει του συλλογικού αυτού ποσού θα έχουμε μια περικοπή από 5 έως 25%! Δηλαδή, αγωνιζόσουν μια ζωή και κατέβαλες εισφορές για να έχεις μια αξιοπρεπή σύνταξη, την πλήρωσες από την τσέπη σου και τώρα στην εξαφανίζουν! Επλήρωνες 4% για να έχεις μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο και τώρα στο κόβουν από 20%, μέχρι δεν ξέρω εγώ πόσο, θα φτάσει η περικοπή.

Τα… ακούτε από τα μέλη της Ομοσπονδίας σας; Ότι δηλ. δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας και δεν προστατεύετε επαρκώς τα συμφέροντά τους;

Αντιθέτως. Όλοι βλέπουν τον αγώνα που κάνουμε. Εγώ είπα παρών στις πορείες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις, βγαίνω συνέχεια στα κανάλια και μιλάω για τα προβλήματα των συνταξιούχων, για τις περικοπές που τους έχουν κάνει, όπως τώρα με το εφάπαξ…

Αποτέλεσμα έχουν όμως; Οι αγώνες σας;

Εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε αποτελέσματα, αγωνιζόμαστε όμως και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, μέχρις ότου μπορέσουμε να διατηρήσουμε ορισμένα απ’ όσα αποκτήσαμε με θυσίες, με αίμα και με μόχθους.

Πώς βλέπετε το μέλλον;

Δυστυχώς το βλέπουμε σκοτεινό, διότι όπως φαίνεται καμία από τις κυβερνήσεις δεν πρόκειται να μας βοηθήσει να βγούμε από το τούνελ

Μέσα στη μαυρίλα που υπάρχει, διαβλέπετε κάποιο αισιόδοξο μήνυμα;

Εκείνο που εμείς θέλουμε, είναι οι κυβερνώντες να σκύψουν με στοργή πάνω από τα περήφανα γηρατειά, που τα τονίζουν όταν είναι προεκλογικές περίοδοι. Να δουν με κατανόηση τις ανάγκες των συνταξιούχων. Διότι τα περήφανα γηρατειά δεν έχουν τη σύνταξη μόνο για τον εαυτό τους, τη στερούνται για να βοηθήσουν τα άνεργα παιδιά τους, ή το παιδί τους εκείνο που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Ο παππούς και η γιαγιά συνδράμουν οικονομικά ακόμη και στις ανάγκες των εγγονιών τους.  Αντί λοιπόν να συνδράμουν τους συνταξιούχους, οι οποίοι δούλεψαν 35 χρόνια, το κράτος τους πετσοκόβει και τη σύνταξη συνεχώς, και το εφάπαξ.

“Ελεύθερη Ώρα”

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.