Τα funds σε ρόλο φεουδάρχη αναζητούν γη και καλλιέργειες


H οικονομική συγκυρία στη χώρα μας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που συνεπάγεται δεν αφήνουν αδιάφορα τα ιδιωτικά funds.

H οικονομική συγκυρία στη χώρα μας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που συνεπάγεται δεν αφήνουν αδιάφορα τα ιδιωτικά funds.

Μεγάλα επενδυτικά funds βγαίνουν μπροστά, αγοράζοντας αναξιοποίητα, φθηνά και μεγάλης έκτασης αγροκτήματα με απώτερο στόχο την αξιοποίησή τους με τη συνεργασία ή μη ντόπιων παραγωγών. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία μελέτης της Deutche Bank τα οποία επιβεβαιώνουν την τάση επιστροφής στη λογική των φέουδων.

H οικονομική συγκυρία στη χώρα μας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που συνεπάγεται δεν αφήνουν αδιάφορα τα ιδιωτικά funds.

Τα δύο τρίτα της γης που είναι στο στόχαστρο των αγορών βρίσκονται στην Αφρική (ιδίως στην Υποσαχάρια) ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον για τη Λατινική Αμερική και δη τη Βραζιλία.

Πλήθος αγοραπωλησιών γίνονται και στην Ευρώπη, ωστόσο αφορούν πολύ χαμηλότερα μεγέθη. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές αναζητούν σχετικά μεγάλες εκτάσεις, γι’ αυτό και μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα με το πολυτεμαχισμένο κλήρο δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η οικονομική συγκυρία στη χώρα μας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που συνεπάγεται δεν αφήνουν αδιάφορα τα ιδιωτικά funds.

Η αναζήτηση καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει αρχίσει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αγροτική γη θα είναι ελκυστικότερη όταν θα μπορούν να προσφερθούν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Υπάρχουν, όμως, και μεγάλα ρίσκα που συνοδεύουν τις επενδύσεις αυτές. Οι επενδυτές συχνά ανταγωνίζονται για γη με τις τοπικές αγροτικές κοινότητες, ενώ σπάνια συζητούν το ενδιαφέρον τους για τις γεωργικές εκτάσεις με το πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές.

«Επικερδείς για όλους μπορεί να είναι οι επενδύσεις σε γεωργικές εκτάσεις μόνο αν μετριαστούν οι κίνδυνοι και εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη συναίνεση και στήριξη του τοπικού πληθυσμού», τονίζει η Deutsche Bank.

Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 19 Ιανουαρίου μαζί με το διπλό περιοδικό Profi Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Παπαλαζάρου Κική, agronews.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.