Η πραγματικότητα των αριθμών είναι η μόνη ορατή πραγματικότητα


Του Γιώργου Καισάριου

Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι αριθμοί (και αδυνατώ να καταλάβω πως ορισμένοι παρεξηγούν συνεχώς αυτά που λέω), αλλά την πραγματικότητα γύρω μας την διέπουν οι αριθμοί.

Η νοοτροπία της συναισθηματικής εικονικής πραγματικότητας που είχε μέχρι πρόσφατα το πολιτικό κατεστημένο – που είναι υπεύθυνο για την λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων που έχουν πολλοί συμπολίτες μας (και έχουν συμβάλει σε αυτή τη νοοτροπία τα διάφορα αριστερίστικα ΜΜΕ)– δεν μπορεί να συνεχιστεί αγαπητέ αναγνώστη.

Μπορεί η πραγματικότητα των αριθμών να μην αρέσει σε πολλούς διότι δεν τους συμφέρει ή δεν θέλουν να την δεχτούν, αλλά η πραγματικότητα των αριθμών είναι η μόνη ορατή πραγματικότητα.

Όταν λέω χρέη που δεν μπορεί να πληρωθούν δεν θα πληρωθούν, φόροι που δεν υπάρχουν δεν θα εισπραχτούν κτλ, δεν το λέω διότι ιδεολογικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να πληρώνονται οι φόροι ή το χρέος του καθενός. Είναι διότι σύμφωνα με αυτά που αντιλαμβάνομαι, δεν θα πληρωθούν, διότι η πραγματικότητα των αριθμών συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένας αναγνώστης την Παρασκευή μου έγραφε:

Συμπέρασμα, η συστηματική αθέτηση των συμφωνιών ακόμα και των ως ένα σημείο καταχρηστικών οδηγεί σε έλλειψη πίστης και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από “Τα μαθηματικά της υπόθεσης”.

Ναι πράγματι ισχύει αυτό, αλλά τι γίνεται όταν η σύναψη αυτών των συμβολαίων δεν ήταν εντός των παραμέτρων της πραγματικότητας εξ αρχής;

Ας πούμε δηλαδή ότι εμείς συνάπτουμε ένα συμβόλαιο, όπου –είτε το ξέρουμε είτε όχι – οι όροι του δεν μπορούν να εκπληρωθούν από κανένα από τα δυο μέρη.

Τι νόημα έχει να λέμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα (κοινωνικά ή οτιδήποτε άλλο) όταν δεν μπορούν να τηρηθούν; Το γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν είναι άλλο θέμα. Το ότι κάποιοι έχουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες, σαν αποτέλεσμα του ότι αθέτησαν τα συμφωνηθέντα είναι άλλη κουβέντα και σαφώς θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αρχικά αυτή η συμφωνία ήταν εκτός των παραμέτρων της πραγματικότητας των αριθμών και δεν μπορεί να τηρηθεί –είτε αυτό είναι θέσεις εργασίας στο δημόσιο ή αποπληρωμή δημοσίου χρέους κτλ.

Δεν μπορεί δηλαδή κάποιοι στη ΔΕΗ να έχουν απαίτηση να πληρωθούν τις συντάξεις που νομίζουν ότι δικαιούνται, βάσει κάποιας συμφωνίας του παρελθόντος, όταν έχουμε τόση ανεργία, τα σχολεία υπολειτουργούν και όλοι έχουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δεν μπορούν οι της ΔΕΗ να έχουν την απαίτηση να πληρωθούν τα όποια συμφωνηθέντα. Και όσοι τους υποστηρίζουν, καλά θα κάνουν και να ερωτηθούν από ποιανού τσέπη θα βγουν.Ειδικά δε όταν το “κοινωνικό συμβόλαιο” της ΔΕΗ είναι η αιτία που έχουμε φτάσει εδώ (λέω εγώ).

Αν θέλουμε σαν χώρα να πάμε μπροστά, θα πρέπει να δουλέψουμε και να παράγουμε. Αλλά αυτό γίνεται μόνο στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Και όσο συνεχίζουμε να είμαστε εχθρικοί απέναντι στις δυνάμεις της ελεύθερης οικονομίας, του επιχειρείν και της πραγματικότητας των αριθμών, τόσο δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα και δεν θα πάμε μπροστά.

Και αυτή είναι η πραγματικότητα αγαπητέ αναγνώστη, είτε το θέλουμε είτε όχι. Η πραγματικότητα των αριθμών είναι η μόνη ορατή πραγματικότητα και όλα τα άλλα είναι φαντασιώσεις. Και αυτοί που θέλουν να σας πείσουν για αυτές τις φαντασιώσεις, είναι οι ίδιοι που σας ταΐζουν το ίδιο κουτόχορτα 40 χρόνια τώρα. Η διαφορά είναι ότι αυτοί δεν έχουν ανάγκη, εγώ και εσείς έχουμε.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Η πραγματικότητα των αριθμών είναι η μόνη ορατή πραγματικότητα

 1. Ὁ/ἡ ΚΡΗΣ γράφει:

  Ο απλός αναγνώστης αναρωτιέται: Ποιά είναι η πραγματικότητα των αριθμών; Ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε, ή ότι μας έκοψαν τους μισθούς και δεν έχομε να πληρώσουμε, ή ότι μας έκοψαν τους μισθούς επειδή τα λεφτά ταξίδεψαν σε φορολογικούς παραδείσους, ή ότι κάποιος θέλει την Ελλάδα δικιά του και τους Έλληνες δούλους;
  Υπάρχουν δύο εκδοχές: ή είμαστε πειραματόζωα, ή είμαστε χάνοι. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ακριβώς, ότι ο στόχος δεν είναι η επίλυση του όποιου αληθινού ή ψεύτικου προβλήματός μας, αλλά η εκχώρηση της Ελλάδας και της εργασίας των Ελλήνων στους αεριτζήδες που δεν γνωρίζουν τι είναι μεροκάματο.
  Οι αριθμοί είναι ένα στοιχείο, που στο παρουσιάζω όπως εγώ γουστάρω, κι αν δε σου αρέσει πας και φυλακή. Γιατί σου λέω πλήρωσε και μη ερεύνα. Οι αριθμοί είναι η τέχνη του δυνάστη να δικαιολογήσει τα εγκλήματα. Και είμαι ακριβώς μια ζωή ο υπηρέτης των αριθμών, αφού σα μηχανικός τους παίζω στα δάχτυλα και τους παρουσιάζω απ΄ όποια πλευρά γουστάρω, και τους εντάσσω σε όποια θεωρία έχω αναλαμπή.
  Η πραγματικότητα των αριθμών έχει αξία μόνο όταν τίθεται σε συγκεκριμένα και σαφή όρια που στηρίζονται σε παραδοχές δεκτές από όλους, μα όλους ανεξαιρέτως. Αλλοιώς είναι εντελώς για τα σκουπίδια. Αλλοιώς η πραγματικότητα είναι μια εξωφρενική απάτη ένα έγκλημα, σαν αυτό ακριβώς που σήμερα διαδραματίζεται στην Ελλάδα.
  Ο Έλληνας που εγώ γνωρίζω δουλεύει περισσότερες ώρες από το Γερμανό, και κατά συνήθεια επειδή δεν του αρέσει το καθησιό, κάνει στη ζούλα και δεύτερη δουλειά (συνήθως αγροτικά).
  Η οργάνωση της εργασίας, η παραγωγικότητα, η αποτελεσματικότητα, ήταν ο στόχος καταστροφής τόσα χρόνια. Απόδειξη η μη μηχανοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης είκοσι χρόνια τώρα. Απόδειξη η κατεύθυνση όλων μα όλων ανεξαιρέτως των κονδυλίων από την Ε.Ε. αποκλειστικά σε μη παραγωγικούς – ανταποδοτικούς στόχους (βιολογικοί, δρόμοι, πλατείες κ.ά.). Η πραγματικότητα των αριθμών είναι το αποτέλεσμα της πραγματικότητας της εγκληματικής πολιτικής επιλογής. Που όταν αυτή η επιλογή, γίνει πραγματικότητα απλά δεν γυρίζει πίσω.
  Ας είμαστε πραγματικοί. Έχομε να κάνομε με ένα έγκλημα που δεν έχει να κάνει με αριθμούς αλλά αποφάσεις ξένων (από τον Πολίτη) κέντρων.
  ΚΡΗΣ

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ ΚΡΗΣ γράφει:

  Συμπληρώνω ότι, ακόμη και σήμερα, ναι, ακόμη και σήμερα, – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ -, ακόμη και σήμερα που έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, ακόμη και σήμερα, μετά τρία χρόνια εγκληματικής και “ανεξήγητης” απραξίας, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, κατευθύνονται κυρίως (μας ρίχνουν και στάχτη στα μάτια), σε μη ανταποδοτικούς στόχους.
  ΕΛΕΟΣ!! Υπάρχει ακόμη λογικό ον, που να αμφισβητεί τις προθέσεις των κυβερνόντων; (όχι των δικών μας, αλλά των ξένων. Αυτών που όπως ξεδιάντροπα, ακόμα και οι δικοί μας, οι ακατανόμαστοι, παραδέχονται πια, κυβερνούν αυτή τη μυριοταλαιπωρημένη γωνιά της Υφηλίου).
  Τι λέει γι’ αυτό κ, Καισάριε η πραγματικότητα των αριθμών????
  ΚΡΗΣ

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.