Έρχεται νέα επιστράτευση και… μπλόκα


Κ

ανένα περιθώριο δεν αφήνει και στους απεργούς των Συγκοινωνιών η κυβέρνηση στέλνοντας ένα ακόμη τελεσίγραφο λίγο πριν προχωρήσει σε μία ακόμη πολιτική επιστράτευση –λίγες ημέρες μετά την απόφαση για τους απεργούς του Μετρό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα για όλους χωρίς εξαιρέσεις κάτι που σημαίνει πως είναι θέμα χρόνου να ληφθεί η σχετική απόφαση εάν οι εργαζόμενοι δεν επιστρέψουν στα τιμόνια έπειτα και από τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την απεργία.

«Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο» έλεγαν από το υπουργείο Ανάπτυξης καλώντας τους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους και να συζητήσουν με τη διοίκηση της ΟΣΥ όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο… πλην του μισθολογικού και της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο για την κυβέρνηση είναι εκτός οποιασδήποτε συζήτησης.

Στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι στις Συγκοινωνίες δεν έχουν κοινή θέση ως προς τη μορφή που θα πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις ενώ οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο Μαξίμου αναφέρουν πως στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε παρουσία των συνδικαλιστών του Μετρό, τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα για τη στάση του αρχισυνδικαλιστή Αντώνη Σταματόπουλου ο οποίος όπως εκτιμούν κατά την πλειονότητα των εκτιμήσεων «παγίδευσε» όλους τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς λόγω της σκληρής στάσης που κράτησε με αποτέλεσμα να υπάρξει η πολιτική επιστράτευση.

Οι Κωστής Χατζηδάκης και Τάκης Μπαλτάκος «δούλεψαν» προς αυτή την κατεύθυνση κερδίζοντας το χρόνο που απλόχερα πρόσφεραν στην κυβέρνηση οι απεργοί του Μετρό με αποτέλεσμα σήμερα εκείνοι να είναι επιταγμένοι και οι συνάδελφοι τους στα άλλα μέσα μεταφοράς να φλερτάρουν με τα φύλλα πορείας τα οποία προσπαθούν να αποφύγουν για ευνόητους λόγους ως προς τις μελλοντικές τους κινητοποιήσεις.

Οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι απολύτως κρίσιμες για τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση ακολουθώντας τη «συνταγή» του Μετρό θα περιμένει και τις επόμενες δικαστικές αποφάσεις καθώς η ΟΣΥ αναμένεται ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και για τις νέες κινητοποιήσεις πριν καλέσει για τελευταία φορά τους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Και τώρα τα αγροτικά μπλόκα

Στην κυβέρνηση μπορεί να πήραν πολιτική, δημοσκοπική και επικοινωνιακή «ανάσα» από τους χειρισμούς στο μέτωπο των απεργών στο Μετρό, ωστόσο, στο Μαξίμου αντιμετωπίζουν πλέον το ενδεχόμενο να κοπεί η χώρα στα δύο από τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουν μία «επίδειξη δύναμης» κατεβάζοντας τα τρακτέρ τους δρόμους.

«Οι αγρότες δεν είναι ενιαίο μισθολόγιο» λένε κυβερνητικοί βουλευτές που αναγνωρίζουν ότι σε αυτήν την περίπτωση οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετικοί από ό,τι στην περίπτωση των απεργών στα μέσα μεταφοράς. Και μπορεί οι βουλευτές της συγκυβέρνησης που εκλέγονται στο λεκανοπέδιο να «ίδρωσαν» με την απεργία στο Μετρό, ωστόσο, τώρα είναι σειρά εκείνων της επαρχίας να στείλουν μηνύματα ανησυχίας στα κομματικά επιτελεία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς με κάποιους εξ’ αυτών να… υπενθυμίζουν ότι  «η περιφέρεια δεν έχει Μετρό…».

Άλλωστε ο αγροτικός κόσμος έχει μεγάλα… ερείσματα σε όλα τα κόμματα της βουλής –και φυσικά και των τριών της συγκυβέρνησης –ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο με την παρέμβαση που έχει κάνει στο φορολογικό τους καθεστώς αλλά και στα ταμεία των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών έχουν ζητήσει συνάντηση τόσο με τον Ε. Βενιζέλο όσο και με τον Φ. Κουβέλη προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάντως ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι ούτε και άλλο ισοδύναμο μέτρο προκειμένου να καλυφθούν αιτήματα που αφορούν στο φορολογικό ή στο πετρέλαιο.

Σε πρώτη φάση το Μαξίμου θα επιχειρήσει την αποκλιμάκωση της έντασης μέσω του αρμόδιου υπουργείου έχοντας όμως ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία που βρίσκεται και με όλες τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού να έχουν πληγεί βαριά από τα νέα μέτρα δεν θα μπορέσει να κάνει ούτε μισή εξαίρεση για τους αγρότες.

Επί του παρόντος από την κυβέρνηση ξορκίζουν ακόμη και τη συζήτηση για το τι  θα γίνει εάν αρχίσουν αποκλεισμοί των εθνικών οδών και μπλόκα και αρκούνται στην αυτονόητη επισήμανση ότι«κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή…».

real.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.