Πόσο τυχαία ήταν η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν;


Πόσο τυχαία ήταν η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν;

Η χθεσινή συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών Ελλάδας-Τουρκίας στη Ντόχα του Κατάρ δεν ήταν τυχαία ούτε και κλείστηκε την τελευταία στιγμή, όπως θέλει να λέει η ελληνική πλευρά.

Είναι φανερό ότι υπήρχε κανάλι επικοινωνίας και διεξάγονταν οι σχετικές συνεννοήσεις, εδώ και ένα περίπου μήνα.

Η ατζέντα της συζήτησης που βγήκε προς τα έξω, αφορούσε τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα αλλά και το νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή για τους ιεροδιδασκάλους της μουσουλμανικής μειονότητας και τον τρόπο επιλογής τους.

Στην πραγματικότητα, ο πραγματικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι άλλος και είναι πολύ δύσκολο να πείσει το Μαξίμου, ότι δεν υπήρξε συζήτηση για την ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες.

Οι Τούρκοι, έχοντας και τη στήριξη των Αμερικανών, προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και το σχέδιο οικονομικής διείσδυσης στην Ελλάδα με την εκμετάλλευση μαρίνων αλλά και το ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου αλλά και για την αγορά ξενοδοχείων.

Ο κ. Σαμαράς έχει αντιληφθεί το ψυχρό κλίμα που υπάρχει απέναντί του στην Ουάσιγκτον ενώ του έχει διαμηνυθεί να μην προχωρήσει η Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες, σε ότι αφορά την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, βρίσκεται μπροστά σε μία δύσκολη εξίσωση. Ο τρόπος επίλυσής της μπορεί να του προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και αυτό είναι η απόλυτη αλήθεια.

Η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν είχε και προγραμματιστεί και προετοιμαστεί για να λάβει χώρα εκεί, στη Ντόχα του Κατάρ.

Άλλωστε εδώ και 48 ώρες το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε αρχίσει να διαρρέει την είδηση της συνάντησης.

Η αμηχανία της ελληνικής πλευράς αλλά και η σπουδή ορισμένων να περάσουν το μήνυμα ότι η συνάντηση κλείστηκε την τελευταία στιγμή, λέει πολλά

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.