Kαταπέλτης ο Σφακιανάκης: «Η αντιγραφή του CD οδηγεί σε τέλεση εγκληματικής πράξης»


Στην Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τους εγκληματικούς χειρισμούς και τις ποινικά κολάσιμες πράξεις του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ περιέγραψε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης και η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών Σμαράγμα Πιτένη κατά την εξέτασή τους από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνούν την συγκεκριμένη υπόθεση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σφακιανάκης υποστήριξε ότι, με βάση την εμπειρία του σε θέματα τεχνολογίας, «η αντιγραφή του CD της λίστας Λαγκάρντ οδηγεί σε τέλεση εγκληματικής πράξης». Στην ίδια κατάθεση υποστήριξε ότι «το CD αντιγράφηκε σε USB προκειμένου να χαθούν τα ίχνη…», «καρφώνοντας» τον κ. Παπακωνσταντίνου. Από την άλλη η κυρία Πιτένη αποδόμησε πλήρως τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού για την άτυπη παραλαβή της λίστας το 2010, εξηγώντας ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία από το 1964 που επιτρέπει την επίσημη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Εκτός αυτού άφησε να εννοηθεί ότι η χρήση του συγκεκριμένου αρχείου από το ΣΔΟΕ δεν θα επηρέαζε τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την σύναψη συμφωνίας για τη φορολόγηση των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων στα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μ. Σφακιανάκης «το CD αντιγράφηκε σε USB προκειμένου να χαθούν τα ίχνη…»
Αναλυτικότερα, όπως εξηγούσαν τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Σφακιανάκης τους κατέστησε σαφές ότι ένα CD δεν αντιγράφεται σε USB για «λόγους ασφαλείας» όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Απεναντίας, εξήγησε πως «το CD αντιγράφηκε σε USB προκειμένου να χαθούν τα ίχνη…» ενώ πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός«αντιγραφής» και «εξαφάνισης» του αρχικού υλικού είναι εξαιρετικά «ύποπτος».

Σύμφωνα δε με τον κ. Σφακιανάκη, οι αλλεπάλληλες αντιγραφές, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα αποθηκευτικά μέσα έγιναν καθαρά για λόγους αποπροσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σφακινάκης φέρεται να είπε ότι «η αρχική αντιγραφή του CD σε USB και εν συνεχεία σε άλλα USB είναι αυτονόητο ότι δείχνει διάθεση αλλοίωσης» και συμπλήρωσε «είναι ύποπτο όταν αντιγράφεις το CD σε USB και μετά δηλώνεις ότι το χάνεις, ενώ παράλληλα δημιουργείς και άλλα USB».  

Πέραν αυτών ο προϊστάμενος της Δίωξης εξήγησε ότι ακόμα και ένας «αρχάριος» θα μπορούσε να «πειράξει τις ημερομηνίες σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο» και πρόσθεσε ότι «από την στιγμή που δεν έχουμε το αρχικό CD ούτε το αρχικό USB δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Τέλος, φέρεται να υποστήριξε πως «αν είχα το αρχικό USB και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του κ. Παπακωνσταντίνου και κ. Διώτη, θα σας έδινα αποτέλεσμα εντός 2 ημερών».

Χαρακτηριστικός είναι ένας διάλογος του κ. Σφακιανάκη με τα μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Καπερνάρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η στιχομυθία μεταξύ των τριών ανδρών ήταν η εξής:

– Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Θωρείτε ότι όλες αυτές οι αλλεπάλληλες αντιγραφές είχαν στόχο την αλλοίωση του αρχείου;».
– Μανώλης Σφακιανάκης: «Είναι αυτονόητο».
– Βασίλης Καπερνάρος: «Τι είπατε;».
– Μανώλης Σφακιανάκης: «Εδώ υπάρχει δόλος».

Σ. Πιτένη: «Ο Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να έχει λάβει επίσημα τη λίστα»
Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση της κυρίας Σμαράγδας Πιτένη, διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών και μέλους της επιτροπής που πήγε πρόσφατα στο Παρίσι προκειμένου να ανακτήσει το CD.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Πιτένη τόνισε ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει συμφωνία για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Με βάση αυτή την συμφωνία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε την λίστα και ο γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί, ανταποκρίθηκε. Τόνισε δε ότι το ίδιο θα έπρεπε να έχει πράξει και ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός επέλεξε την άτυπη και αδιαφανή διαδικασία ισχυριζόμενος από την μια ότι «οι Γάλλοι μου ζήτησαν να κινηθώ διακριτικά».

Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναμένεται να καταθέσουν ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κατά την επίμαχη περίοδο και ο π. πρέσβης Ηλίας Κλής. Επίσης θα καταθέσουν οι συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου: Χρύσα Χατζή, Σοφία Ρίτσου, Γιώργος Αγγελόπουλος (σ.σ. υπεύθυνος για θέματα πληροφορικής και το πρόσωπο στο οποίο ανέθεσε ο πρωην υπουργός την επεξεργασία του CD προκειμένου να βρει τους 20 καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά) και ο κ. Νίκος Χρηστίδης υπεύθυνος τήρησης πρωτοκόλλου του υπουργείου.

Κ. Μπίκας: «Το CD το πήρε ο Παπακωνσταντίνου, όχι η ΕΥΠ»

Πέραν των παραπάνω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνου Μπικα και αυτό γιατί φαίνεται πως κατέρριψε ακόμα ένα «μύθο» που είχε καλλιεργήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ήθελε το CD να καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου και μυστικών υπηρεσιών  προκειμένου να δικαιολογήσει τόσο την μη καταχώρησή του στα αρχεία του υπουργείου όσο – κυρίως- την μη αξιοποίησή του.

Ειδικότερα, ο κ. Μπίκας ξεκαθάρισε ότι η ΕΥΠ περιορίστηκε σε ενημερωτικό ρόλο και ουδέποτε ενήργησε για να φθάσει η λίστα στην Ελλάδα. Η ανταλλαγή των συγκεκριμένων πληροφοριών, όπως είπε, έγινε μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών Γαλλίας και Ελλάδας. Τόνισε δε ότι η υπηρεσία του ποτέ δεν δέχθηκε  πρόταση γα αγορά των συγκεκριμένων πληροφοριών. Στην ουσία ο διπλωμάτης .

Συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, εξήγησε ότι τον Δεκέμβριο του 2009 πρωτοέμαθε για την ύπαρξη πληροφοριών για καταθέτες της Ελβετίας μέσω συνέντευξης που έδωσε ο κ. Ερβέ Φαλτσιανί στην Γαλλική τηλεόραση. Η συνέντευξη είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μπαράζ δημοσιευμάτων σε εφημερίδες της Γαλλίας και της Ελβετίας.  Για τους επόμενους μήνες η ΕΥΠ παρακολουθεί την υπόθεση μόνο από τα διεθνή ΜΜΕ. Την άνοιξη του 2010 και στο περιθώριο συνεδρίου όπου συμμετέχουν όλοι οι διοικητές των μυστικών υπηρεσιών των ευρωπαϊκών χωρών, ο κ. Μπίκας πλησιάζει τον γάλλο ομόλογό του, του θέτει το θέμα της λίστας και των ρωτά εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει τα στοιχεία. Απάντηση πήρε, περίπου ένα μηνά μετά όταν ο υπάλληλος της υπηρεσίας διεθνών σχέσεων της ΕΥΠ τον πληροφόρησε ότι οι Γάλλοι επικοινώνησαν, τους είπαν ότι η λίστα υπάρχει, έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα αλλά η ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να γίνει μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών. Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Μπίκας ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου και παράλληλα ξεκαθάρισε  ότι η ΕΥΠ ουδέποτε έλαβε το CD.

protothema.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.