Δίχως πυξίδα, χάρτη και καπετάνιο πηγαίνουμε καρφί στα βράχια!


ship

του Στρατή Μαζίδη

Αν θα έπρεπε να παραλληλίσουμε με κάτι την κατάσταση αυτής της χώρας, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα από ένα ακυβέρνητο καράβι μέσα σε θαλασσοταραχή.

Χαμένοι, μέσα στην ομίχλη, δίχως χάρτες, με χαλασμένη πυξίδα και έναν πλοίαρχο που δεν έχει καπετανέψει ποτέ να μη γνωρίζει τι του γίνεται. Ενδεχομένως περισσότερες ελπίδες θα έχουμε να σωθούμε αν πηδήξουμε στο νερό.

Αυτή είναι η Ελλάδα τούτη την ώρα. Δίχως πλάνο, δίχως στρατηγική, δίχως τίποτε οδηγείται καρφί να τσακιστεί στα άγρια βράχια. Νομοθετούμε μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Βάζουμε κι άλλο το μαχαίρι στο κόκκαλο ενώ έχουμε ήδη πετάξει έξω όλο το μεδούλι.

Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Και τελικά ο στόχος ποιος είναι; Να κάνει ο καθένας από λίγο καπετάνιος ή αξιωματικός; Να γίνει απλά πρωθυπουργός, υπουργός ή βουλευτής; Αυτή είναι η φιλοδοξία; Η δαιχείριση του χάους με σειρά προτεραιότητας;

Θα μου πείτε, πως το ποτό της εξουσίας είναι γλυκό όταν το γεύεσαι. Ίσως ακόμη πιο γλυκό όταν οι άλλοι πονούν. Σε θωρακισμένες λιμουζίνες, ακριβά γραφεία, γυμναστήρια και restaurants η δυστυχία δεν μπορεί να εισέλθει. Δεν την αφήνει η μυρωδιά των αρωμάτων και των εδεσμάτων.

Ταυτόχρονα κανείς δε συγκινείται. Κανείς δεν αισθάνεται τόση πίεση μέσα του ώστε να τα βροντήξει και να πάει στην ερημιά μακριά από όλους και όλα.

Όμως η ιστορία έχει διδάξει πως αυτές οι ανακολουθίες δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ. Τρανό παράδειγμα η Μαρία Αντουανέτα που στο “ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει” απαντούσε “ας φάει παντεσπάνι”.

Λίγο καιρό μετά έβλεπε το κεφάλι να κατρακυλάει σαν μπάλα στους λιθόστρωτους δρόμους του Παρισιού.

freepen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.