Χαρίζουν Ελλάδα και σε πεθαμένους πρωθυπουργούς


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Ένα απίστευτο όργιο παραχωρήσεων –που δεν ελέγχονται καν από το δημόσιο- κτηρίων, εκτάσεων και εκατομμυρίων ευρώ στα λεγόμενα ιδρύματα πρώην Ελλήνων πρωθυπουργών (από τον Ελ. Βενιζέλο μέχρι τον Κ. Σημίτη) αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα του newsbomb.gr που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, με αποκαλύψεις που σοκάρουν.

Τα 6 ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργώνΕλευθέριου ΒενιζέλουΓεωργίου Παπανδρέου (ο παππούς του ΓΑΠ), Κωνσταντίνου Καραμανλή (ο θείος του Κωστάκη),Ανδρέα ΠαπανδρέουΚωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη, το 2009, όταν άρχισε η δυστυχία για τον ελληνικό λαό, πριμοδοτήθηκαν με 3.850.000 ευρώ, για τα οποία δεν έχει γίνει κανποτέ έλεγχος πού πήγαν, ποιοι τα πήρα, πώς διατέθηκαν.

Το κράτος δεν γνωρίζει ποια είναι η ακριβής εικόνα των οικονομικών των ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών, ποια δάνεια έχουν συνάψει και με ποιες εγγυήσεις, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι και
σήμερα κανένας επίσημος οικονομικός απολογισμός, ούτε καν για τις κρατικές επιχορηγήσεις που αυτά έχουν εισπράξει κατά το παρελθόν. Ο λόγος; Τα ιδρύματα αυτά βάσει των καταστατικών τους «απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, έχουν πλήρη διαχειριστική αυτονομία και εξαιρούνται του Α.Ν. 2039/1939». Με απλά λόγια, μπορούν να εισπράττουν δημόσιο χρήμα χωρίς την υποχρέωση να δίνουν λογαριασμό στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Οι μοναδικές επίσημες πληροφορίες, που υπάρχουν για τα οικονομικά των ιδρυμάτων αυτών, αφορούν μόνο την περίοδο 2007-2009 και αυτές είναι ελλιπέστατες. Είναι άγνωστο τα προηγούμενα χρόνια ποια ποσά μπήκαν στο «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελ. Βενιζέλος», στο «Πνευματικό Ίδρυμα Γ. Παπανδρέου», στο «Ίδρυμα Κ. Καραμανλής», στο «Ίδρυμα Α. Παπανδρέου» και στο «Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης».

Το 2009 με σχετική απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, κ. Άννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, στα επιχορηγούμενα ιδρύματα προστέθηκε και το «Ίδρυμα Κ. Σημίτη».

Για την περίοδο 2007-2009 τα πέντε ιδρύματα Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη έλαβαν από τα κρατικά ταμεία από 725.000 ευρώ έκαστο. Το ίδρυμα Κ. Σημίτη έλαβε 225.000 ευρώ. Σύνολο για τα έξι ιδρύματα τη διετία 2007-09 3.850.000 ευρώ.

Αύριο η συνέχεια της μεγάλης έρευνας, με αποκαλύψεις για τις δωρεές ιδρυμάτων και δημόσιας γης στα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.