«Καμπανάκι» για νέο κύμα αποφυλακίσεων λόγω 18μήνου


«Καμπανάκι κινδύνου» σημαίνουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές για το ενδεχόμενο νέων αποφυλακίσεων λόγω λήξης 18μήνου σε μεγάλες υποθέσεις, αλλά και για την έρευνα και εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων διαφθοράς. O λόγος είναι ότι λείπουν η κατάλληλη επιστημονική – τεχνοκρατική βοήθεια, η αναγκαία υποδομή, αλλά και η απαραίτητη συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων.
Όπως αναφέρει το Έθνος, τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ερευνούν τις σοβαρότερες υποθέσεις αιχμής (διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών, οργανωμένο έγκλημα) αποτέλεσαν αντικείμενο συσκέψεων του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε με τους εισαγγελείς του τμήματος οικονομικού εγκλήματος και τους ειδικούς ανακριτές (προέδρους Πρωτοδικών) του Πρωτοδικείου Αθηνών. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης επισκέφθηκε την πρόεδρο ΑΠ Ρ. Ασημακοπούλου και τον εισαγγελέα ΑΠ στην προσπάθεια να εξευρεθούν άμεσες λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της Εισαγγελίας ΑΠ (Ιω. Τέντες, Ν. Παντελής, Ρ. Παπαδάκης) έθεσαν ευθέως ζήτημα κινδύνου αποφυλακίσεων κατηγορουμένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά πιθανόν και σε άλλες περιπτώσεις οικονομικής εγκληματικότητας, όπως στην υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Κι αυτό γιατί ακόμα και αν η παραπομπή γίνει έγκαιρα οι επίμαχες δίκες θα κρατήσουν πολλούς μήνες με βέβαιη τη συμπλήρωση του 18μήνου πριν από τη λήξη τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τέθηκαν με έμφαση στον υπουργό η ανάγκη να ολοκληρωθεί μια νέα αίθουσα για δίκες στις φυλακές Κορυδαλλού που απαιτούν υψηλό δείκτη ασφαλείας (υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις), η ανάγκη παράτασης του ωραρίου, αλλά και επανεξέτασης (σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης) της 18μηνης προφυλάκισης, αφού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν χρονικά όρια, αλλά επανεξετάζεται σε τακτά διαστήματα η ανάγκη παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης. Στις μεγάλες έρευνες υποθέσεων διαφθοράς εισαγγελείς και ανακριτές παραπονέθηκαν για την έλλειψη επιστημονικής – τεχνοκρατικής βοήθειας σε δύσκολα ζητήματα που απαιτούν γνώσεις τραπεζικές, λογιστικές, φοροτεχνικές, ζητώντας τη βοήθεια άμεσων και μόνιμων συνεργατών.
newsbeast.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.