ΤΕΧΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ


 

 

Μπεεεεεε.
Ηταν η Σγουρή.
Ηταν ανήσυχη.
Μπεεεε! τι γίνεται Μαλλιαρή! άκουσα το βοσκό να λέει πως απόψε πάλι δε θα βάλουνε φαί στην ταΐστρα. Μαλλιαρή! Εχω καταστραφεί. Κάθε μέρα, όσο κι αν ζοριστώ, με τέτοια διατροφή, ούτε μια κούπα γάλα δε γεμίζω πια. Οχι να δώσω στο βοσκό, ούτε για το μωρό δε μένει. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει…..  Τόσα χρόνια τα πηγαίναμε μια χαρά, το φαΐ στην ταΐστρα, το γάλα στην καρδάρα, ο βοσκός ευχαριστημένος, τα σκυλιά ήρεμα, όλα γαλήνια και καλά.  Μα τι έγινε ξαφνικά;  Σαν να μη νοιάζει πια το βοσκό για το γάλα. Σταμάτησε να μας δίνει φαϊ, αν και ξέρουμε ολες καλά ότι έχει μπόλικο σανό και τον πουλάει αλλού, και ξέρουμε ότι ξέρει ότι όταν σταματάει να μας ταϊζει σταματάει και το γάλα, κι αυτός συνεχίζει να μη μας ταΐζει, λες και δε θέλει πια το γάλα μας, λες και δε θέλει το μαλλί μας πια, και κάθε μέρα μας δίνει ολοένα και λιγότερο φαγητό, και τα πρόβατα Μαλλιαρή μου τα έχουν παίξει, έχουν αρχίσει να σπρώχνονται και να κλωτσούν και να είναι όλα νευρικά, και όλες φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα ξεσπάσει κανένας καυγάς, κι είναι κι αυτοί οι τράγοι που ο βοσκός τους ταίζει καλά, κι άμα πιαστούνε μέσα στο μαντρί θα χυθεί αίμα. Αχ Μαλλιαρή! Και καμιά δε διαμαρτύρεται, καμιά δε φωνάζει. Ούτε τολμούν να το σκεφτούν. Κι άμα αγριέψει καμιά προβατίνα με μικρά, πλακώνουν τα σκυλιά, Αχ Μαλλιαρή μου τα σκυλιά…. τι δόντια είναι αυτά…. Κι οι τράγοι; Κι οι τράγοι που τους φοβούνται και τους σέβονται τα σκυλιά;  Οι τράγοι τίποτε Μαλλιαρή μου. Τίποτε.  Μουγκοί. Την ξέρει καλά τη δουλειά ο βοσκός! Οποιον τράγο δει εκνευρισμένο να πηδά για να αρχίσει καυγά, τον πιανει με το καλό, τον πηγαίνει δίπλα σε ξεχωριστό μαντρί, του δίνει σανό, τον κανακεύει, κι έτσι, οι καλύτεροί μας τράγοι, είναι στο διπλανό μαντρί και περνάνε ζωή και κότα, αν και εμείς πεινάμε. Και τώρα πια αν σηκωθεί κανένα άγουρο τραγί να πάει να πηδήξει και να κλωτσήσει κι αυτό, το πιάνουν αμέσως οι προβατίνες και το ηρεμούν, και του λένε να μη θέλει να γίνει κι αυτός αρχηγός και να γίνει σαν τους άλλους τράγους, κι έτσι έμεινε δίχως τράγους το μαντρί, και είναι και τα σκυλιά…. αχ Μαλλιαρή μου ήρθαν από την άλλη πόλη κι άλλα σκυλιά, και τώρα Μαλλιαρή μου είναι πια τα σκυλιά τόσα πολλά που όταν βγαίνουμε έξω δεν μπορείς να κουνηθείς, κι είναι κι αυτό το εργοστάσιο που χτίστηκε δίπλα και δε μυρίζει καλά, κι είναι κι αυτοί οι χασάπηδες που πάνε κι έρχονται όλη μέρα, κι είναι και οι πρoβατίνες που εξαφανίζονται καθημερινά και δεν ξέρουμε που πάνε και ποια τύχη έχουν, αλλά Μαλλιαρή μου δεν μπορεί, κατι θα γίνει και όλα θα πάνε καλά, κι ο βοσκός θα αρχίσει να μας ταίζει πάλι καλά, και εμείς πάλι θα αρχίσουμε να παράγουμε γάλα, και θα φυγουν και οι χασάπηδες από τη γύρω παριοχή, και θα κατεδαφίσουνε και εκείνο το φρικτό εργοστάσιο που δε μυρίζει καλά, και να πάνε πίσω από κει που ήρθανε και τα σκυλιά, δεν ξέρω Μαλλιαρή μου τι, αλλά κάτι θα γίνει και να το ξέρεις.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά είμαι σίγουρη. Οπότε να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, εμείς οι δυο ακόμα έχουμε λίγο λίπος, σίγουρα θα γλιτώσουμε, κι όσο λιγοστεύουν οι προβατίνες, το φαί γίνεται πιο πολύ, όχι ότι θα βγάλουμε γάλα, αλλά να δε θα καίμε και λίπος, και να σαι καλά Μαλλιαρή μου που είσαι και εσύ και σου λέω τον πόνο μου και ξεχνιέμαι.
Μπεεεε!
Να σαι καλά Μαλλιαρή.
Τα είπα και ξεθύμανα.
Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της Σγουρής πριν την αρπάξει ο βοσκός.  “Ελα Μανώλη, βρήκα μια με πιασίματα καλά!” φώναξε με την αγριοφωνάρα του και έριξε κάτω τη Σγουρή. Μέσα σε ένα λεπτό, την είχε δέσει χειροπόδαρα και την είχε βγάλει έξω από το μαντρί.
Και εγώ,
τι να κάνω μια έρμη προβατίνα εγώ;
χαμήλωσα τα μάτια και γύρισα στο παχνί.
Ο βοηθός του βοσκού είχε φέρει λίγο σανό.
Αν στριμωχτώ μπορεί και να τα καταφέρω.


ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ


 

Περὶ τοῦ/τῆς: akiser1969

just freedom
Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

39 ἀπαντήσεις στὸ ΤΕΧΝΗ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

 1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

  Μπεεεεεεεεε!

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

  Reblogged this on Oxtapus *beta and commented:
  Προσθέστε ἐδῶ τὴν δική σας ἄποψη… (προαιρετικό)

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Απ’ ότι αντελήφθην, όλοι οι σχολιαστές, είναι άντρες… φυσικό το βέλασμα….
  Διότι ως… κατσίκες, δεν θα τρώγατε … ταραμά..
  Μην τολμήσετε και μου την… πέσετε, γιατί δαγκώνω… χαχαχαχαχα
  Επωνύμως (κατσίκα που δεν τρώει ταραμά)
  Πόπη Σουφλή

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  ΙΩΑΝΝΗΣ, φωνάζεις και παρέα τον Άκη; Δεν τα βγάζεις πέρα μόνος σου;

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Κατάλαβα…βγήκαν τα …προβατάκια βόλτα… και βελάζουν, άλλο εδώ, κι άλλο εκεί….
  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΡΕΕΕΕΕ! ΕΞΕΓΕΡΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!
  Άντε, γιατί προβλέπω να πάρουμε εμείς οι γυναίκες τα ηνία!

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

   Μια φορά ένας τσομπάνος είχε μια κατσίκα που τούκανε στοματικό. Είχε κρεμάσει μια κουβέρτα και έκανε μια τρύπα έτσι, για να μην βλέπονται. Τον πήρε χαμπάρι η μάνα του, που ήταν μία, και μόλις ο τσομπάνης τόβαλε στην τρύπα το άρπαξε με κείνη την τσιμπίδα που πιάνουν τα πέταλα. Άρχισε να φωναζει σαν τρελός ο τσομπάνος
   -Μπγιόρααααα(το όνομα της κατσίκας) Κάνε μπεεεεεεεεεεεεε!.
   Περί κατσίκας ο λόγος…

   Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ γράφει:

  Δεν ξέρω τι να κάνω. Να κλάψω, ή να βελάξω;

  Μοῦ ἀρέσει

 7. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Μετά από τόσα βελάσματα,χρειάζεται κι ένα …ΝΙΑΟΥ!

  Μοῦ ἀρέσει

 8. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Αρίσταρχε, η κατσίκα στην οποια αναφέρεσαι, φαίνεται πως αποτελούσε εξαίρεση… δεν έτρωγε ταραμά…
  Στην… εξαίρεση, βρήκες κι εσύ να πέσεις, ευλογημένε;;;

  Μοῦ ἀρέσει

 9. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Προφανώς η κατσίκα, ήταν εισαγωγής…. άρα και ντοπαρισμένη αναλόγως, .

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ ΙΩΑΝΝΗΣ γράφει:

   Δε νομίζω….μάλλον εντοπίας προελεύσεως…και ελευθέρας βοσκής….

   Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

   Αποκλείεται, ήταν ντόπια 100%. Ψήφιζε Μητσοτάκη οπότε κατάλαβες τώρα γιατί βετούλι μιλάμε. Αφού να σκεφτείς για να δώσουν στο ίδρυμα Μητσοτάκη αρχαίο τάφο για να τον βάλουν μέσα όταν θα την κάνει, πήγε και παρακάλεσε τον Βενιζέλο που ήταν τότε Υπουργός Πολιτισμού. Παλιά κατσίκα, ήξερε κόλπα στο μαντρί και έβγαζε γούστα.
   Ο Γιάννης ξέρει…

   Μοῦ ἀρέσει

 10. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Αρίσταρχε, τώρα, μου τα έκανες κουλουάχατα… αφού έμπλεξες και την κατσίκα με τον Μητσοτάκη…. Εισαι σίγουρος ότι μιλάμε για την ίδια… κατσίκα.. έχω μπερδευτεί… η κατσίκα παρακάλεσε τον Βενιζέλο, για τον τάφο ή ο Μητσοτάκης… Ή μήπως ο Μητσοτάκης, πήγε με την κατσίκα στον Βενιζέλο; Και μετά, τι την έκανε την κατσίκα ο Μητσοτάκης; Την έστειλε στον βοσκό ή την κράτησε ο Βενιζέλος και την έφαγε;
  Ρε τι παθαίνεις, άμα κάνεις παρέα με τα… πρόβατα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Γι αυτό κι εγώ, την έκανα και έκατσα στο ΝΙΑΟΥ, Αρίσταρχε…

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

   Βρε Πόπη, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός. Μια παλιοκατσίκα ήτανε. Πάει σχωρέθηκε τώρα. Έγινε βραστή. Έφαγες βραστή γίδα; Φαντάσου λέει “τι σου κάνω μάνα μου;” “με τρως βρε παλιάνθρωπε”

   Μοῦ ἀρέσει

 11. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Γιάννη, τι ξέρεις εσύ;

  Μοῦ ἀρέσει

 12. Ὁ/ἡ akiser1969 γράφει:

  μια φορά πήγα και γω θεσσαλονίκη και έχασα το πάρτυ…….

  Μοῦ ἀρέσει

 13. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  Ένα πόdio έχεις akiser1969, ή δυο; Γειά σου φίλε Άκη… Είμαι περίεργη, ποιός θα “τρελάνει” ποιόν. Εσύ τον ΙΩΑΝΝΗ, ή ο ΙΩΑΝΝΗΣ εσένα;

  Μοῦ ἀρέσει

 14. Ὁ/ἡ Πόπη Σουφλή γράφει:

  ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ σου λέω, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ!

  Μοῦ ἀρέσει

 15. Ὁ/ἡ ΣΟΦΗ γράφει:

  ΕΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ.. ΑΧΑΧΑΧΑ πφφ το καλύτερο πάρτι έχασα πάλι.. έλα έξω από τη φάρμααααα

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.