Ο ρόλος της καθοδηγούμενης πολιτικής βίας στις σύγχρονες κοινωνικές σχέσεις


Ενσωματωμένη εικόνα 1Γράφει ο Δημήτρης Δερμάτης – Πολ. Επιστήμονας

Διαβάζοντας πίσω από πρόσωπα και γεγονότα στην προσπάθεια ερμηνείας των πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων αναρωτιέμαι αν δύναται να υπάρξει μια αντικειμενική αλήθεια γύρω από ένα ζήτημα και πως αυτή θα έκανε όλους τους ανθρώπους να δεχτούν την ορθότητά της στην πράξη.  Πιο συγκεκριμένα η τήρηση των νόμων αποτελεί de facto αρχή που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις στις σύγχρονες δημοκρατίες. Αναντίρρητη παραδοχή. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυριστεί πως οι νόμοι είναι άδικοι για κάποιες κοινωνικές ομάδες ή γενικότερα δεν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση όμως αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Στην Ελλάδα λοιπόν σήμερα διαπιστώνεται η εξής αντίφαση, δηλαδή, ενώ όπως προαναφέρθηκε όλοι τάσσονται υπέρ της τήρησης των νόμων, στην περίπτωση των τρομοκρατών των πυρήνων της φωτιάς υποβόσκει μια λανθάνουσα συμπάθεια προς το πρόσωπο και τη δράση τους. Τα αδικήματά τους είναι φύσει ποινικά, ασχέτως αν έχουν πολιτικά κίνητρα, προσπαθούν να πλήξουν αθώους πολίτες και για αυτό ως παράνομοι θα πρέπει να τιμωρηθούν. Δεν υπάρχει καμιά δόση ρεβανσισμού από πλευράς μου· η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να αποφανθεί για την τιμωρία τους και τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου της κοινής γνώμης. Πέρα από την φυσική όμως βία με την κλασική νομική έννοια του όρου υπάρχει και μια άλλη που θέλω να εστιάσω, περισσότερο ψυχολογική με πολιτικές εκφάνσεις που μαστίζει την κοινωνία σε επίπεδο σύγκρουσης ιδεών σήμερα. Στο πανεπιστήμιο εκεί που οι αριστερίζουσες θέσεις έχουν την τιμητική τους και φιμώνεται η διαφορετική άποψη, εκεί που κάποιοι πολιτικοί φορείς περιορίζουν συνειδητά πολλές φορές την ελευθερία της σκέψης, του λόγου και κατ’ επέκταση της πολιτικής δράσης του άλλου, του διαφορετικού. Η ακαδημαϊκή κοινότητα μεροληπτεί και έχει σίγουρα τις δικές της ευθύνες. Αναρωτιέμαι αριστερή βια δεν είναι και η παράνομη εισβολή και κατάληψη σε δημόσιο κτίριο; Πόσο μάλλον όταν μια τέτοια ενέργεια υποθάλπει ενδεχόμενες εγκληματικές δραστηριότητες που θα πλήξουν το κοινωνικό σύνολο. Οι “βίλες Αμαλίας” είναι χώροι βαθύτατα αντιδημοκρατικοί που προάγουν την βία και το μίσος.

Αριστερή βια δεν είναι η κατάληψη της Νομικής πριν από δυο χρόνια και ο εκβιασμός μιας ολόκληρης κοινωνίας από ομάδες αριστερών και ανθρώπους που -καλώς ή κακώς- βρίσκονται παράνομα σε αυτό τον τόπο; Το κράτος αναγνώρισε την συνενοχή του σε αυτόν τον εκβιασμό και άνοιξε διάλογο μαζί τους. Καθοδηγούμενη πολιτική βία δεν είναι όταν πριν από λίγα χρόνια στις διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα αποκλείονταν συμπολίτες μας από την κάτω πλευρά της πλατείας επειδή δεν ενστερνίζονταν τις ιδέες τους; Αποτυχημένη προσπάθεια πολιτικού καπελώματος και σφετερισμού της πρωτοκαθεδρίας στην αγανάκτηση των πολιτών. Οι κοινωνικές σχέσεις ερμηνεύονται πάντα μέσα από την διαδραστικότητα των κοινωνικών φορέων, επομένως ο αποκλεισμός προδιαγράφει την επικυριαρχία του ενός πάνω στον άλλο. Κάθε μορφής διαμαρτυρία ή δράση που πνίγει και επιτίθεται σε κάποια άλλη κοινωνική/πολιτική ομάδα στοιχειοθετεί την άσκηση βίας. Το πνεύμα της ανελευθερίας τόσο στην σχέση του ατόμου με το κράτος όσο και στους πολιτικούς αντιπάλους μεταξύ τους, όπου αυτοί που έχουν τα μέσα υλικά ή πνευματικά κυριαρχούν…

 Αθήνα 02/2013

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.