Φιάσκο η εφεδρεία – Οι περισσότεροι εργάζονται κανονικά


Φιάσκο η εφεδρεία – Οι περισσότεροι εργάζονται κανονικά

Όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση προσωπικού από το Δημόσιο καθίστανται αναποτελεσματικές και ανενεργές, με αποτέλεσμα να επανέρχεται δυναμικά από τους δανειστές της χώρας μας το αίτημα για άμεσες απολύσεις.

Ο ελλιπής κυβερνητικός σχεδιασμός και τα νομικά κενά έχουν οδηγήσει σε μαζικές δικαιώσεις εργαζομένων στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα από τους 2.000 εργαζομένους που υπήχθησαν στο καθεστώς, οι περισσότεροι να εργάζονται κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς εφεδρείας επιστρέφουν στις θέσεις τους στο Δημόσιο, ύστερα από δικαστικές αποφάσεις.

Από τη διαθεσιμότητα που εφαρμόστηκε υπό υπουργίας Μανιτάκη, τέθηκαν στο νέο καθεστώς 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, περισσότεροι από τους μισούς έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, ενώ από τους 500 “διαθέσιμους” εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι 300 εργάζονται κανονικά, με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ασφαλιστικά μέτρα και εκδικάζονται καθημερινά δεκάδες υποθέσεις που δικαιώνουν υπαλλήλους υπό εφεδρεία.

Για την εφαρμογή της εφεδρείας υπό υπουργία Ρέππα, ο στόχος ήταν η απομάκρυνση 15.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα αμείβονταν με το 60% του βασικού μισθού τους για έναν χρόνο και κατόπιν θα απολύονταν.

Στο προσυνταξιακό καθεστώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους”, όμως μπήκαν μόνο 9.000 υπάλληλοι, που ήθελαν μέχρι 3 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν από τον αρχικό στόχο των 15.000 υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αρχικά τέθηκαν σε εφεδρεία 750 υπάλληλοι, οι οποίοι μειώθηκαν σε 250 ύστερα από νομοθετικές παρεμβάσεις που εξαιρούσαν προσωπικό από το νέο καθεστώς, και κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που δικαίωναν υπαλλήλους, οι έφεδροι μειώθηκαν σε 32 εργαζομένους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.