Κίνδυνος να επιβληθεί ξανά το χαράτσι μέσω ΔΕΗ!


Στον “αέρα” ο νέος φόρος ακινήτων 

Του Σπύρου Δημητρέλη 

Οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν και φέτος το χαράτσι μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πολιτική εμπλοκή που έχει προκύψει για τον νέο φόρο καθώς και ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογούμενων αλλά και να οριστικοποιηθούν οι αντικειμενικές τιμές κάνουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ανησυχεί ότι δεν θα είναι έγκαιρα έτοιμος ο μηχανισμός για τον υπολογισμό και την επιβολή του νέου φόρου ακινήτων. Μάλιστα, με δεδομένο ότι από την είσπραξη του φόρου έχει προϋπολογισθεί για φέτος ποσό τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ η λύση είναι έτοιμη. Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χαράτσι και για το 2013 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογούμενους με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. 

Στη διακομματική επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την δημιουργία του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων στον οποίο θα συγχωνευόταν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) η διαπραγμάτευση είχε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο φόρος θα πρέπει να επιβληθεί από φέτος, δηλαδή για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο, στην πορεία για την επιβολή του φόρου προέκυψαν εμπλοκές και καθυστερήσεις οι οποίες απειλούν να πάνε πίσω όλο το σχεδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα:

– εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν αναφορικά με το φόρο ακινήτων ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Βουλευτές ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας αντέδρασαν έντονα για τα σχέδια να επιβληθεί ο φόρος σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και σε αυτά που δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Οι αντιδράσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να αναστείλει ουσιαστικά τη διακομματική διαπραγμάτευση προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να ενημερώσει και την τρόικα για τα τεκταινόμενα και τις αντιδράσεις.

– είναι αναγκαία η αναπροσαρμογή και επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Η σχετική επιτροπή έχει συσταθεί στο υπουργείο και θα πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να παραδώσει το πόρισμά της.

– θα πρέπει να γίνει όλη η νομοθετική προεργασία και η νομοθέτηση του νέου φόρου ακινήτων, να εκδοθούν στη συνέχεια οι εγκύκλιοι και οι αποφάσεις εφαρμογής του και να δημιουργηθεί το λογισμικό για τον υπολογισμό του φόρου.

– απαιτείται όλοι οι φορολογούμενοι να επικαιροποιήσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους και η σχετική εφαρμογή δεν έχει ακόμη ανοίξει στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Από όλα τα παραπάνω αυτά που ανησυχούν περισσότερο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι η πολιτική εμπλοκή που έχει προκύψει καθώς και η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

Όπως σημειώνει ανώτερη πηγή του ΥΠΟΙΚ στο Capital.gr, «αν δεν προλάβουμε να φέρουμε το νέο φόρο ακινήτων τότε το χαράτσι θα εισπραχθεί και για το 2013». 

Αυτό δεν είναι καλό νέο για εκατομμύρια φορολογούμενους. Και ο λόγος είναι ο εξής: με το νέο φόρο ακινήτων όσοι έχουν ακίνητη περιουσίας αντικειμενικής αξίας έως και 550.000 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση από 20% έως και 98% σε σχέση με το φόρο ακίνητης περιουσίας και το ΕΕΤΗΔΕ που καταβάλλουν σήμερα. Ουσιαστικά με το νέο φόρο, η χαμηλή και η μεσαία ακίνητη περιουσία θα ελαφρυνθεί σε σχέση με το άθροισμα του χαρατσιού και του φόρου ακίνητης περιουσίας. Αντίθετα θα προκύψει επιβάρυνση για φορολογούμενους με ακίνητα τα οποία σήμερα δεν ηλεκτροδοτούνται καθώς και για τους φορολογούμενους με μεγάλη εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία. Η διατήρηση του χαρατσιού και για το 2013 αποτελεί ένα πολύ κακό σενάριο το οποίο είναι κόκκινο πανί για τη Δημοκρατική Αριστερά που συμμετέχει στην κυβέρνηση και η οποία επιθυμεί με κάθε τρόπο να προχωρήσει ο νέος φόρος ακινήτων.

Παράδειγμα χαρατσιού και νέου φόρου 

Ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ και ηλικίας 25 ετών καταβάλει σήμερα χαράτσι ύψους 525 ευρώ. Με το νέο φόρο ακινήτων ο οποίος, όπως εξετάζεται, θα έχει αφορολόγητο όριο 50.000 και συντελεστή για τα πρώτα κλιμάκια 0,1% έως 0,2% ο ίδιος ιδιοκτήτης θα καταβάλει ετήσιο φόρο ακινήτων 120 έως 240 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση έως 77%. Ωστόσο, αν ο ίδιος φορολογούμενος έχει το ίδιο ακίνητο κενό (δεν ηλεκτροδοτείται) τότε θα έχει ετήσια επιβάρυνση 120 έως 240 ευρώ διότι σήμερα δεν καταβάλει ούτε χαράτσι ούτε ΦΑΠ.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.