SPIEGEL: Η γερμανική κυβέρνηση θα πουλάει τα προσωπικά δεδομένα σε εταιρείες


Scharfe Kritik an neuem MeldegesetzΗ Γερμανική Κυβέρνηση θα πουλάει τα προσωπικά δεδομένα των Γερμανών που έχουν στην κατοχή τους οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες (government offices), σε εταιρείες Marketing !!! Προφανώς εννοεί τις πάσης φύσεως κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους, στο πλαίσο της “ηλεκτρονικής διακυβέρνησης“. Στο δημοσίευμα αυτό, χρησιμοποιείται μια φωτογραφία από τη Γερμανική Κάρτα του Πολίτη και στη λεζάντα της γίνεται σαφής αναφορά στα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. Ο συνειρμός γίνεται άμεσα και η απορία που γεννιέται  απλή: Και να ξεκινήσουν να πωλούν απλά στοιχεία, ποιός εγγυάται ότι σε επόμενο στάδιο δεν θα πουλάνε όλα τα δεδομένα από την καθημερινή χρήση της Κάρτας του Πολίτη (αγορές προϊόντων, φαρμάκων, χώρους που επισκέπτεται ο πολίτης, εξετάσεις υγείας στις οποίες υποβάλλεται κλπ κλπ) με ότι αυτό συνεπάγεται για την ιδιωτική ζωή των πολιτών; Θυμηθείτε πριν ένα χρόνο το ίδιο σκεφτόταν και η κυβέρνηση την Ινδονησίας.

Δεν τους φθάνει που με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τις συμπεριφορές και συνήθειες των πολιτών, οι άθλιοι, επιθυμούν να βγάζουν λεφτά κι από πάνω …

SPIEGEL: Η ιδιωτικότητα σε κίνδυνο: Η Κυβέρνηση “δέχθηκε χαστούκι” για έναν αμφιλεγόμενο νόμο.

λεζάντα εικόνας: Τα Κυβερνητικά γραφεία θα μπορούν να πωλούν πληροφορίες που συλλέγονται με την προσωπική ταυτότητα (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη) σε ενδιαφερόμενες εταιρείες Marketing, εάν η Άνω Βουλή δώσει το πράσινο φως σε έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο που ήδη πέρασε από Κάτω Βουλή της Γερμανίας.

Η Γερμανική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στην μαζική πίεση που της ασκήθηκε από όλες τις πλευρές του κυβερνητικού σιναπισμού αλλά και εκτός αυτού, δείχνει πρόθυμη να αλλάξει έναν αμφιλεγόμενο νόμο ο οποίος επιτρέπει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να πωλούν προσωπικές πληροφορίες των πολιτών σε επιχειρήσεις Marketing. Όσοι κατακρίνουν το νόμο λένε ότι πέρασε από το κοινοβούλιο με αντιδημοκρατικές διαδικασίες

Η Γερμανική Κυβέρνηση, μετά την σκληρή κριτική που δέχθηκε από σχεδόν κάθε πλευρά, το ξανασκέπτεται (is backing away) σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα (Αύγουστο 2012) και με τον οποίο θα μπορούν οι τοπικές υπηρεσίες της κυβέρνησης να πουλήσουν προσωπικές πληροφορίες των πολιτών σε επιχειρήσεις Marketing και σε άλλες ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση τώρα πιστεύει, ότι η νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από μια καταιγίδα διαμαρτυριών από ομάδες προστασίας προσωπικών δεδομένων, της αντιπολίτευσης, ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της Angela Merkel. Δεν έχουν εξοργισθεί μόνο με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου που επιτρέπει στα κυβερνητικά γραφεία να πωλούν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών σε εταιρείες Marketing, αλλά και με το ότι το νομοσχέδιο πέρασε από το κοινοβούλιο με μια αντιδημοκρατική διαδικασία. 

Χρειάζεται «περισσότερα συζήτηση»

Η νομοθεσία εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από το γερμανικό κοινοβούλιο, το Bundestag, και ακόμα πρέπει να εγκριθεί από το Bundesrat, το νομοθετικό σώμα που εκπροσωπεί τα ομόσπονδα κρατίδια. Επιτρέπει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία τηρούνται σε τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες να πωληθούν σε εταιρίες, αν και τα άτομα μπορούν να σταματήσουν αυτή τη διαδικασία εάν επί τούτου ζητήσουν τα στοιχεία τους να μην πωληθούν. Οι άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία πρέπει να ενημερώσουν τα εν λόγω γραφεία της κυβέρνησης για τον τόπο διαμονής τους και οφείλουν επίσης να γνωστοποιούν τη νέας τους διεύθυνση, όταν μετακομίσουν.

«Μετά την απόφαση της Bundestag, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση», δήλωσε η Ilse Aigner, Υπουργός Προστασίας της Διατροφής, της Αγροτικής Παραγωγής και των Καταναλωτών, στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Η Aigner είναι μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ.

Η Aigner επέκρινε τη διάταξη του νόμου που πέρασε από τη Bundestag, με την οποία επιτρέπεται στους πολίτες να πουν στις κυβερνητικές υπηρεσίες ότι δεν θέλουν τα δεδομένα τους να πωλούνται. Ασκεί πιέσεις για μια αλλαγή στη διατύπωση, έτσι ώστε η πώληση πληροφοριών να επιτρέπεται μόνο εάν το ζητούν ρητώς οι πολίτες, το οποίο είναι σύμφωνο με το αρχικό νομοσχέδιο του Νοέμβριο.

Η Ένωση Γερμανικών Πόλεων απορρίπτει επίσης το ψηφισθέν από την Bundestag νόμο. «Δεν είναι δουλειά μας να πωλούμε διευθύνσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι και ομάδες Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής αντιτίθενται στο νόμο. «Είναι νομική τρέλα», δήλωσε ο Thilo Weichert, ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Κρατικού Κέντρου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων στο βόρειο κρατίδιο του Schleswig-Holstein.

Η αντιπολίτευση ελπίζει να αποτρέψει την ψήφιση της προτεινόμενης νομοθεσίας και να απορριφθεί από την Bundesrat, όταν έρθει προς ψήφιση τον Οκτώβριο. Εάν δεν πετύχει το στόχος της τότε οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το 2014. 

Πέρασε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου

Οι ασκώντες κριτική είναι εξοργισμένοι για το πώς αυτός ο νόμος εγκρίθηκε, λέγοντας ότι ήρθε για ψήφιση στην Bundestag το βράδυ της 28 Ιουνίου – την ίδια στιγμή που η γερμανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έπαιζε με την Ιταλία στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Η Bundestag ήταν σχεδόν άδεια εκείνο το βράδυ. Οι λίγοι παριστάμενοι βουλευτές ξεκίνησαν να ασχολούνται με το θέμα μόλις έξι λεπτά μετά το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα, ανέφερε η εφημερίδα Bild, και συμφώνησαν με το μέτρο χωρίς συζήτηση.

id-ont

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.