Νοέμβριος 2011: “Παρακολουθώντας απευθείας τον πολιτικό του θάνατο”


gap

Τα αποσπάσματα από το «Ημερολόγιο κρίσης» του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.

Κάννες, Νοέμβριος 2011:

«Ιδρώνει, αντιστέκεται, καταρρέει…»
“Βρισκόμαστε στις Κάννες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το G20. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, που έρχεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας σε δημοψήφισμα, έχει κληθεί για εξηγήσεις […]. Οι πόρτες κλείνουν. Η συζήτηση διαρκεί περίπου δύο ώρες χωρίς διακοπή. Η Μέρκελ κάθεται απέναντι στον Παπανδρέου. Αριστερά της Μέρκελ και απέναντι στον Ομπάμα, ο Σαρκοζί. Δεξιά της Καγκελαρίου, ο Σόιμπλε. Αριστερά του Σαρκοζί, ο Ζιπέ. Κι αριστερά του Ζιπέ, εγώ. Το κλίμα είναι βαρύ, η ένταση έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αρχίζει τότε ένα μπρα ντε φερ με τον Παπανδρέου, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό του των Οικονομικών. «Σ’ το λέμε ξεκάθαρα, εάν κάνεις δημοψήφισμα δεν υπάρχει σχέδιο σωτηρίας» λέει ο Σαρκοζί στον έλληνα Πρωθυπουργό. Ο Παπανδρέου κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Με παγωμένο βλέμμα, η Μέρκελ επαναλαμβάνει στον έλληνα Πρωθυπουργό το ίδιο πράγμα με πολύ αποφασιστικό τρόπο. Είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση ανεβαίνει κι άλλο. Ο Σαρκοζί τού επαναλαμβάνει τους όρους μας σε στυλ τελεσιγράφου. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να επιχειρηματολογήσει […].
Ο Ομπάμα παρατηρεί τη σκηνή, ακούει προσεκτικά. Συνοψίζει καμιά φορά την κατάσταση, ηρεμεί το παιχνίδι όταν ανεβαίνουν οι τόνοι. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει όλο και πιο πολύ, ταλαντεύεται από τις αρχικές του θέσεις, έπειτα καταρρέει. Στο τέλος δεν έχει άλλη επιλογή: αναγκάζεται να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του ευρώ. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί πια να ξεφύγει από αυτό ερώτημα υποβάλλοντάς το στον λαό του. Παρακολουθώ απευθείας τον πολιτικό του θάνατο. Επειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης, παραδίδει τα όπλα. “

freepen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Νοέμβριος 2011: “Παρακολουθώντας απευθείας τον πολιτικό του θάνατο”

  1. Ὁ/ἡ aristarhos γράφει:

    Δεν παρέδωσε τα όπλα του, παρέδωσε τα δικά μας όπλα.
    Ντροπή! Ούτε ταν, ούτε επί τας. Ντροπή!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.