Οι επιλογές των πολιτών


ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Λένε πως κάθε λαός έχει την ηγεσία που του αξίζει? Αν και πάντοτε αναζητούμε ελαφρυντικά, η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες επιλέγουν τους ηγέτες τους μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Και η περίπτωση της Κύπρου, είναι χαρακτηριστική, και δεν διαφέρει από άλλες χώρες.

Οι πολίτες επέλεξαν να κρατήσουν στη ζωή το κομματικό κατεστημένο, που οδήγησε την Κύπρο στην οικονομική καταστροφή. Αυτή ήταν η απόφασή τους και όλοι πρέπει να την σεβαστούμε, αν και γνωρίζουμε πως όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά θα τα αυξήσει. Τόσο ο ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη, όσο και το ΑΚΕΛ, όπως και το ΔΗΚΟ φέρουν όλες τις ευθύνες για την τραγική κατάσταση της Κύπρου, η οποία είναι βυθισμένη στα προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες, οι οποίοι -μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής- θα συνεχίσουν να καταστρέφουν, αντί να κτίζουν. Οδηγός και των δύο πολιτικών, που θα αναμετρηθούν την Κυριακή, είναι το Μνημόνιο, με το ψεύτικο δίλημμα ότι χωρίς αυτό η Κύπρος θα φτωχεύσει. Το ίδιο δίλημμα είχαν θέσει και στον ελληνικό λαό, τον Μάιο του 2010 και όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα: Φτώχεια, εξαθλίωση και υποταγή.

Ο Σταύρος Μαλάς δεν έχει καμία τύχη απέναντι στον κ. Αναστασιάδη, εκτός αν γίνει θαύμα, και θα πληρώσει τις αμαρτίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων στα θέματα της οικονομίας. Γνώριζε από τον περασμένο Απρίλιο το σχέδιο υποταγής στους δανειστές και δεν έδρασε, αντιθέτως άφησε τα πράγματα να κυλήσουν εκεί που τα οδηγούσαν οι τραπεζίτες αντί να λάβει μέτρα. Γνώριζε ονόματα και διευθύνσεις ο κ. Χριστόφιας και ελέγχεται για το γεγονός ότι επέτρεψε στους τραπεζίτες να διαλύσουν την οικονομία.

Ο μοναδικός υποψήφιος που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις στη «λαίλαπα» των δυνάμεων που επιθυμούν την υποταγή στο Μνημόνιο ήταν ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος αν και κατέγραψε ισχυρό ποσοστό, δεν ήταν αρκετό για να τον οδηγήσει στο δεύτερο γύρο, όπου θα κτυπούσε με αξιώσεις τη νίκη και την προεδρία.

Ο κυπριακός λαός είχε μία σημαντική ευκαιρία να τιμωρήσει το κομματικό και τραπεζικό κατεστημένο και την απώλεσε. Προτίμησε να δώσει άλλη μία ευκαιρία στους πολιτικούς του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, και είναι από τις φορές που θα υποστηρίξω με σιγουριά ότι θα το μετανιώσει. Δυστυχώς για τους Κύπριους πολίτες, θα υποστούν τον νικητή των εκλογών της Κυριακής για πέντε χρόνια, αν και πιστεύω ότι θα ‘ναι τόσο βαθιά η κρίση, που όποιος και αν εκλεγεί θα αποτύχει, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Οι πολίτες της Κύπρου επέλεξαν δυστυχώς τους κομματάρχες, συνεχίζοντας να παραμένουν «πελάτες» τους. Το ένα πέμπτο των Κυπρίων βουλευτών αποδεδειγμένα δεν υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις για πολλά χρόνια, αλλά η νομοθεσία είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη, που προστατεύει τους πολιτικούς και καλύπτει τα ανομήματά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στους βουλευτές-φοροφυγάδες περιλαμβάνεται και ανώτατος αξιωματούχος κυπριακού κόμματος. Φανταστείτε εάν ένας πολίτης τους εμιμείτο.

Οι επιλογές ενώπιον των πολιτών δεν διαφέρουν πολύ. Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μαλάς ψήφισαν το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, άρα με χαρά θα αποδεχθούν και το επόμενο που θα οδηγεί το νησί στην επιρροή της Τουρκίας. Στα δε θέματα της οικονομίας, και οι δύο θα δεχθούν το Μνημόνιο που θα τους παρουσιάσουν οι δανειστές. Δεν φημίζονται για τις αντοχές τους, ιδιαίτερα ο κ. Αναστασιάδης, όπως απέδειξαν στο δημοψήφισμα.

imerisia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.