Διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας.


Το οικονομικό χάσμα που χωρίζει την Ευρωζώνη μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών, αφορά πλέον χωρίς αμφιβολία και τον πυρήνα της, καθώς η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Γαλλία βρέθηκε το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο σημείο από το 2009, ενώ στη Γερμανία ανακάμπτει δυναμικά.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης βρίσκεται στο ευρύτερο σημείο του από τότε που άρχισαν οι δημοσκοπήσεις των υπευθύνων προμηθειών (PMI) το 1998. Οι συνέπειες δεν είναι μόνο οικονομικές, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και πολιτικές καθώς η οικονομική αδυναμία της Γαλλίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του Γάλλου προέδρου κ. Φρανσουά Ολάντ έναντι της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Ανγκελα Μέρκελ.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,2%-0,3% και το α’ τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών σε μεταποίηση και υπηρεσίες που δημοσίευσε χθες η εταιρεία Markit. Ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε το Φεβρουάριο από το 48,6 στο 47,3. Κάθε τιμή κάτω από το 50 δείχνει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. «Η βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι από μόνη της επαρκής για την επανεκκίνηση της οικονομίας», εκτίμησε ο αναλυτής Μπεν Μέι, της Capital Economics. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί ν’ αναπτύσσεται ικανοποιητικά στη Γερμανία, στη Γαλλία ο τομέας των υπηρεσιών βρέθηκε το Φεβρουάριο στο χαμηλότερο σημείο από τις αρχές του 2009.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) καταρτίζεται από χιλιάδες συνεντεύξεις με μάνατζερ επιχειρήσεων και προβλέπει την εξέλιξη του ιδιωτικού τομέα το επόμενο εξάμηνο. Σύμφωνα με την εταιρεία Markit τα στοιχεία από τη Γαλλία πιο πολύ μοιάζουν με αυτά δοκιμαζόμενης χώρας της περιφέρειας, παρά με χώρας του πυρήνα της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν ζητήματα στην γαλλική οικονομία, τα οποία ξεσκεπάζονται από το βάθος και την ένταση της κρίσης», δήλωσε ο Πέτερ Ντίξον, οικονομολόγος της τράπεζας Commerzbank, εξηγώντας ότι η Γαλλική οικονομία έχει μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ ενδεχομένως το πρόβλημα επιτάθηκε από τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την οικονομική πολιτική Ολάντ.

kathimerini.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.