Τι λένε οι “απέναντι” για υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ…


ΑΟΖΟ κοσμήτορας του πανεπιστημίου Αϊντίν-Κωνσταντινουπόλεως Δρ. Ενβέρ Μποζκούρτ δήλωσε πως ¨Η θάλασσα του Αιγαίου και η Κύπρος έχουν μεγάλη σημασία για την στρατηγική ασφάλεια και την οικονομική διάσταση της Τουρκίας¨.

Το πανεπιστήμιο Ινονού (İÜ) οργάνωσε εκδήλωση με θέμα ¨Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε Μεσόγειο και Αιγαίο, ως ελληνοτουρκικό θέμα¨. Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα Αχμέτ Γεσεβί του İÜ, και εκεί ο Δρ. Ενβέρ Μποζκούρτ περιέγραψε αυτό το ελληνοτουρκικό θέμα. Ο καθηγητής άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως η Τουρκία έχει σημαντικά θέματα σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, τα οποία παρατηρούνται συνεχώς, και ότι στα δυτικά με την γείτονα Ελλάδα, υπάρχουν προβλήματα σε μια σειρά από θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

Ο Δρ. Μποζκουρτ είπε πως κατά καιρούς λόγω συγκρουόμενων συμφερόντων τα δύο κράτη ήρθαν αντιμέτωπα, και ότι ένα νέο θέμα ήρθε να προστεθεί με τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο που έκανε η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου στην Μεσόγειο το 2011.

Ο Δρ. Μποζκούρτ είπε πως ¨Με το πρωτόκολλο του Ελσίνκι του 1999 η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να πάει τις διαφορές του Αιγαίου στην διαιτησία¨, ενώ σχετικά με τα θέματα στην Α. Μεσόγειο είπε πως η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου νομικά είναι ένα κράτος αλλά υπάρχουν προβλήματα στο θέμα της αναγνώρισης. Ο καθηγητής Μποζκούρτ άσκησε κριτική στην στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης που θεωρεί πως είναι ο μόνος κάτοχος του νησιού, και έκανε λόγο για 3 διαφορετικές περιοχές. 1η περιοχή : Ακτές Τουρκίας, Συρίας και KKTC. 2η περιοχή : Ακτές Τουρκίας και KKTC. 3η Περιοχή : Η περιοχή μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας Αιγύπτου, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Ν. Κύπρου και KKTC. O καθηγητής έδωσε λεπτομέρειες για τα όρια αυτών των περιοχών.

Ο Μποζκούρτ ανέφερε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην θάλασσα του Αιγαίου αποτελεί αιτία πολέμου και είπε : ¨ Στο επίπεδο αυτό για την επίλυση των προβλημάτων πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με βάση την αρχή της ίσης απόστασης, με δικαιοσύνη και ισότητα¨. Ο καθηγητής Μποζκούρτ υπογράμμισε πως η οικονομική διάσταση είναι πολύ σημαντική, ότι οι περιοχές 2 και 3 διαθέτουν πλούσια αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004 δείχνει την σημασία που αποδίδει η Ε.Ε. στην Α. Μεσόγειο.

Ο Δρ. Ενβέρ Μποζκούρτ δήλωσε πως ¨Η θάλασσα του Αιγαίου και η Κύπρος έχουν μεγάλη σημασία για την στρατηγική ασφάλεια και την οικονομική διάσταση της Τουρκίας¨, και είπε πως σεισμογραφικές έρευνες έχουν δείξει πως εδώ υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υποστήριξε πως σε περίπτωση που Τουρκία και Ελλάδα συμφωνήσουν και κάνουν χρήση αυτών των περιοχών, με το οικονομικό κέρδος που θα προκύψει θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα στο εξωτερικό εμπόριο, ότι είναι αναπόφευκτη η καταγραφή προόδου στην επίλυση αυτών των θεμάτων, και για αυτό τόνισε την σημασία που έχει το διεθνές δίκαιο.

Sondakika.com 18/2/2013

Η ακριβής μετάφραση έγινε από το http://tourkikanea.gr για αυτό και αφήσαμε τις ονομασίες, όπως ακριβώς τις αποκαλούν οι τούρκοι προς αποφυγήν παρεξηγήσεων…

Σημείωση Antexoume, μιλούν για διεθνές δίκαιο ποιοι;;; Οι γενοκτόνοι πολιτισμών και γηγενών πληθυσμών αυτοί που δεν αναγνωρίζουν και δεν έχουν υπογράψει  Διεθνείς Συνθήκες, αμφισβητούν όσες έχουν υπογράψει και κατέχουν ετσιθελικά το 38% της Κύπρου… Γι’ αυτό και “έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι”…

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.