Χωρίς δύναμη δεν κάνεις πολιτική…


f16

του Στέλιου Συρμόγλου

Η Ελλάδα ή έχει φτάσει στο ύψος του μεγαλοφυούς πολιτικού παιχνιδιού ή δεν έχει καμία πολιτική, που ισοδυναμεί με πολιτικό αμοραλισμό. Και, βέβαια, η άφθονη έκκριση σιέλου που συνοδεύει τα επιχρυσωμένα λόγια των πολιτικών μας σχετικά και με τα εθνικά μας θέματα, δεν επιτρέπει να κατανοήσουν οι Ελληνες το αυτονόητο: Ότι το ήθος της ελληνικής πολιτικής δεν έχει σταθερές συντεταγμένες…

Επρεπε να φτάσουμε στην επιπέδωση του δημόσιου και ιδιωτικού ήθους, για να περνάει ανεμπόδιστα ο πολιτικός αμοραλισμός των κυβερνήσεων του…Κολωνακίου και των …καφέ της ελαφρότητας της πολιτικής.

Είναι τυχαίο που όλα παραπέμπονται στις καλένδες; Είναι τυχαίο που όλα αλλάζουν περιστασιακά και επαφίεται πλέον ο καθορισμός της προσωπικής και εθνικής μας ζωής στη μοιραία φορά των πραγμάτων; Ποιος πολιτικός ενδιαφέρεται για τα αυτονόητα; Τα κάνει συνήθως ακατανόητα και στην πρώτη δυσκολία τρέπεται σε φυγή…

Πολλά λέγονται τελευταία για την ΑΟΖ και την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης….Για ποια στάση και θέση μιλάμε; Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε οι άλλοι πολιτικοί απ’ όλο το φάσμα της πολιτικής δεν είναι σε θέση να αρθρώσουν θέσεις, που να εξασφαλίζουν μια δυναμική στάση και στο θέμα της ΑΟΖ έναντι της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν ευτύχησε να έχει πολιτικούς με έρμα ευθύνης και με πολιτική πυγμή, ώστε να διαμορφώσουν μια ευέλικτη πολιτική, αλλά με σθεναρή φυσιογνωμία σε καίρια ζητήματα, απέναντι στις μόνιμες διεκδικήσεις της γείτονος γενικότερα.

Οι εφαψίες πολιτικοί της απογυμνωμένης Ελλάδας αποδείχθηκαν ανίκανοι και ελάχιστοι σε πολιτικό εύρος, για να ανταπαραταχθούν απέναντι στην τουρκική διπλωματία και τους πολιτικούς τακτικισμούς της. Το παλαιότερο “οχι στον πόλεμο” , το μετέπειτα “ναι στη φιλία” αντιστοιχούν με το “ναι στην Τουρκία”. Τι σημαίνει τελικά διάλογος με την Τουρκία;

Ισχυρή στα διεθνή φόρουμ η Τουρκία, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ισχυρή στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής. Ισχυρή στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Ισχυρή ως διαμετακομιστικός σταθμός μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ισχυρή στην πολιτική κονίστρα των αραβικών κρατών. Μια οικονομία επίσης ραγδαία αναπτυσσόμενη. Μοναδική δική μας ισχύς η θέση μας στην Ευρωπαική Ενωση. Μια ισχύς που επιδέχεται συζήτηση. Κατά πόσο η υπερχρεωμένη και ευρωδίατη Ελλάδα μπορεί να ορθώσει το ανάστημά της και να “μπλοκάρει” ποικιλοτρόπως την Τουρκία.

Κάποιοι ουτιδανοί της συγκυβέρνησης με καρδινάλιο ύφος μας λένε ,ωστόσο, ότι το θέμα της ΑΟΖ παρουσιάζει “κινητικότητα”. Ομως, “κινητικότητα” έχουν και οι…σπαστικοί κλινικά.. Οποιος έχει κιντικότητα δεν σημαίνει ότι έχει δρόμο πορείας και διεξόδου….Η αλήθεια είναι ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ανεξάρτητα των αντιδράσεων λεονταρισμού και των διαφόρων κραυγών περί εθνικής πρωτοβουλίας και τα συναφή, βρίσκονται σε πλήρη ακαμψία και σε χάος απροσμέτρητο ως προς της εξέλιξη στο θέμα της ΑΟΖ. Προσβλέπουν να βρούν “αποκούμπι” σε κάποιες ισχνές αντιδράσεις άμεσα ενδιαφερομένων ευρωπαικών κρατών.

Μια τέτοια στάση και ακολουθητέα διαδικασία της ελληνικής πλευράς, αντιδιαλλεκτικά και υπεραπλουστευτικά και με δεδομένη την αδυναμία της να “πατήσει πόδι”, αλλοιώνει την προοπτική μιας εύρωστης και ρεαλιστικής λύσης όχι μόνο στο επίμαχο θέμα της ΑΟΖ, αλλά και γενικότερα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Με τους Ελληνες διπλωμάτες να παραμένουν σχετικά αδρανείς και παρατηρητές των αυθαίρετων ενεργειών της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν τι σημαίνουν διαπραγματεύσεις. Οπως γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να εδράζονται στη δυναμική πολιτική βούληση. Και γνωρίζουν, επίσης, να εγκλωβίζουν την ελληνική πλευρά σε μια διμερή διπλωματική διελκυστίδα ατέρμονη, απρόβλεπτη και χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση εκ μέρους της, έστω και της καλής πίστης που απαιτεί η διεθνής δικαιοταξία και η διπλωματική ευαισθησία.

Και από την ώρα που η Ελλάδα αποδέχεται την αρχή του διαλόγου ως μέσου διευθέτησης των διαφορών, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού, οι ελληνοτουρκικές εκκρεμότητες αποσύρονται από τη “φυσική κοιτίδα” τους, το αυστηρό σχετικά πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και υπάγονται στην εν πολλοίς εκβιαστική ευχέρεια, που συνήθως απολαμβάνει ο ισχυρότερος στα αδιαφανή κι ασφυκτικά θεσμικά δεδομένα των πολτικών επαφών.

Ετσι, οι δικαστικές λύσεις παραχωρούν τη θέση τους στις αντίστοιχες πολιτικές. Εκεί όπου οι κανόνες του δικαίου δεν παίζουν τον καθοριστικό ρόλο, αλλά η κακοπιστία, ο συμβιβασμός, η αναζήτηση λύσεων μέσα από πρόσκαιρες ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων. Και δυστυχώς οι συνήθως κρατικοδίαιτοι παράγοντες και με την αφυδατωμένη συνείδηση πολιτικοί της πλατείας Κολωνακίου, δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτά που για την Ελλάδα είναι δικαιώματα, για τους Τούρκους είναι “διμερή” προβλήματα. Και οι όποιες εναλλαγές έντασης και ύφεσης, που χαρακτηρίζουν τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ανάγονται σε λόγους τακτικής και σε συγκυριακές σκοπιμότητες.

Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι ο τεράστιος πληθυσμιακός της όγκος, σε μια περιοχή που αποτελεί το υπογάστριο της Ρωσίας και τη δίοδο για το Ιράν και το Ιράκ, την κάνει πολύτιμη σύμμαχο για τις ΗΠΑ. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους αβέλτερους και παροικούντες εν Κολωνακίω, ότι χωρίς δύναμη δεν κάνει κανείς πολιτική. Ο διάλογος προυποθέτει δύναμη. Κι αυτή δεν συνθηματολογείται. Ο Κάιστλερ δογμάτισε ότι το “όριο κορεσμού του επεκτατιστή δεν εξαρτάται από τις ορέξεις του, αλλά από τις αποφασιστικές δυνάμεις αντίστασης που συναντά”.

freepen.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.