Μυστική διπλωματία ή «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»;
Του Χρήστου Καπούτση 

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για τη στρατηγική που υλοποιεί η κυβέρνηση, προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα ή προασπίζοντας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η εθνική στρατηγική είναι η συνισταμένη της διπλωματίας και της άμυνας. Διαμορφώνεται από τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και εγκρίνεται από το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 

Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Υπάρχει εθνική στρατηγική; Δύσκολα θα εκμαιεύσει κανείς τεκμηριωμένη απάντηση από αρμόδιους αξιωματούχους. Δεύτερο ερώτημα: Υπάρχει μυστική διπλωματία ή ισχύει το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε»; Και εδώ η απάντηση είναι «δύσκολη».

Η διαπίστωση είναι, όμως, ότι μείζονα εθνικά θέματα, όπως το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα) και τέλος το Αιγαίο, η Θράκη και το Καστελλόριζο, που η Τουρκία προωθεί απροκάλυπτα αναθεωρητικές πολιτικές, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, παραμένουν «ανοιχτές πληγές» για τον ελληνισμό, που δυστυχώς κακοφορμίζουν! 

Επιπλέον, η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολιτικά ασταθή γεωγραφική περιοχή, όπου διακυβεύονται ύψιστα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέρονται εξαιτίας της αφθονίας ενεργειακών πόρων και των αξόνων μεταφοράς τους στη Δύση. Η «προίκα» της Ελλάδας είναι η γεωγραφική της θέση και η δυνατότητά της να καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος. 

Για ΟΛΑ αυτά τα ζητήματα, οι πρωτοβουλίες ή και οι αντιδράσεις της ελληνικής διπλωματίας, αν υπάρχουν, καλύπτονται από ένα πέπλο διπλωματικού μυστηρίου ή και μυστικοπάθειας. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι Αμερικανοί, Γάλλοι και Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοικαταφθάνουν στην Ελλάδα και κάνουν υποδείξεις στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς πρέπει να «αντιμετωπίσει» θέματα που άπτονται εθνικών δικαιωμάτων ή που «αγγίζουν» την ψυχή του ελληνισμού! 

Ειδικά για τους ξένους συμβουλάτορες που συνωθούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ας έχουν υπόψη τους οι Έλληνες συνομιλητές τους μιαεύστοχη παρατήρηση που είχε κάνει το 1829 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας:

«Ἡ Ἀγγλία ἀφήνει πλησίον μου ἕναν διπλωματικὸν ἐπιτετραμμένον, ὁ ὁποῖος δηλώνω, ἐργάζεται γιὰ νὰ μᾶς καταστρέψη καὶ κάμνει διπλωματικῶς περισσότερον κακὸν εἰς τὴν Ἑλλάδα μας, ἀπ’ ὅσον ἔκαμε ποτὲ ὁ Ἰμπραὴμ μὲ ὅλους τους Αἰγυπτίους, οἱ ὁποῖοι τοὐλάχιστον δρῶσιν ἐκ τοῦ φανεροῦ…»!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.