Ένας Πόντιος να σώσει την Ελλάδα


Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση επαναλειτουργίας της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο

Του Σάββα Καλεντερίδη

Ο γράφων, σε ανύποπτο χρόνο και όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, είχε επισκεφθεί τα Ποτάμια Ριζαίου και συνομίλησε με ανθρώπους της περιοχής αυτής, που κατοικούνταν αμιγώς από Έλληνες που εξισλαμίστηκαν το 16-17ο αιώνα, χωρίς έκτοτε και μέχρι σήμερα να έχουν εγκατασταθεί πληθυσμοί από οποιαδήποτε περιοχή της Ανατολής.

Από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους του τόπου και από επιτόπια έρευνα αναφορικά με τα ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, τα παρατσούκλια των οικογενειών, τα τοπωνυμία και διάφορες παραδόσεις του τόπου,ήταν προφανές ότι το σύνολο των κατοίκων της περιοχής Ποτάμια (Güneysu) είναι εξισλαμισμένοι Έλληνες.

Από την περιοχή αυτή κατάγεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, με τη βοήθεια του εβραϊκού παράγοντα και των ΗΠΑ, κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην εξουσία, να εξουδετερώσει τους στρατιωτικούς αλλά και τους πανίσχυρους μηχανισμούς των κεμαλιστών και να εδραιωθεί στην εξουσία. Ο Ερντογάν είναι αυτός που πήρε στην πλάτη του την υπόθεση εκδημοκρατισμού -με όρους τουρκο-σουνιτικού ισλάμ- της Τουρκίας, αλλά και το ζήτημα του πραγματικού εκσυγχρονισμού της τουρκικής οικονομίας, που ήδη έχει εισέλθει στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ενώ μετρά 150 δις δολάρια εξαγωγές και 32 εκατ. τουρίστες.

Αν επιχειρήσει να σκιαγραφήσει κανείς το ψυχολογικό προφίλ του Ερντογάν, θα διακρίνει μια ευθύτητα, μιαγενναιότητα και ένα θάρρος και τόλμη που φθάνει μέχρι το σημείο της αυτοθυσίας/αυτοκαταστροφής, κοινό χαρακτηριστικό των κατοίκων του Πόντου, χαρακτηριστικό που σμιλεύτηκε επί χιλιετίες σ’ αυτήν την περιοχή που ήταν συνεχώς αντιμέτωπη με εξ Ανατολών εισβολείς. Εξ άλλου, δεν είναι τυχαίο ότι οι ακρίτες και ο Διγενής έζησαν και μεγαλούργησαν στον Πόντο, ούτε τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι Πόντιοι είναι πάντα πρώτοι στους εθνικούς αγώνες και στις θυσίες!

Αυτός ακριβώς ο -μέχρι αυτοθυσίας/αυτοκαταστροφής- τολμηρός και θαρραλέος χαρακτήρας του Ερντογάν, ίδιον της ποντιακής του καταγωγής, ήταν που τον οδήγησε σε αλλεπάλληλες νικηφόρες συγκρούσεις με υπέρτερες από αυτόν δυνάμεις, με τελικό αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της Τουρκίας και την απαλλαγή της από τις δυνάμεις του κεμαλικού σκότους και της καταστολής. Δεν κάνουμε την “αγιογραφία” του Ερντογάν, ούτε τον κρίνουμε με βάση το εθνικό μας συμφέρον. Αυτό είναι κάτι που θα γίνει σε άλλο άρθρο.

Όσον αφορά τα καθ’ ημάς, δεν κομίζουμε γλαύκαν εις Αθήνας αν υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελλάδα, λόγω των καταστροφικών επιλογών της πολιτικής, οικονομικής και πνευματικής (sic) ελίτ της πατρίδας μας από το 1974 και εντεύθεν. Μεταξύ των τραγικών που συμβαίνουν, θα επισημάνουμε δυο περιπτώσεις, αυτήν της ιδιωτικοποίησης της ΣΕΚΑΠ, δημιούργημα ενός μεγάλου Πόντιου, του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, και της ενοικίασης του εμβληματικού από κάθε άποψη ξενοδοχείου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ.

Παρότι υπάρχουν σοβαρότατοι εθνικοί λόγοι -ιδιαίτερα για τη ΣΕΚΑΠ- να παραμείνουν οι επιχειρήσεις αυτές σε ελληνικά χέρια, στους διαγωνισμούς αυτούς φάνηκε κατ’ αρχάς να πλειοδοτούν εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, μέχρι που εμφανίστηκε ένας Πόντιος, για να δώσει καλύτερη προσφορά και να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Για να εξηγούμεθα, όπως δραστηριοποιούνται ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα στα Βαλκάνια και την Τουρκία, δεν έχουμε αντίρρηση να γίνεται και το αντίθετο. Μόνο που οι Τούρκοι επιχειρηματίες δεν δραστηριοποιούνται μόνο με επιχειρηματικά κριτήρια, αφού είναι γνωστή ακόμα και στις …πέτρες η επεκτατικήκαι ανθελληνική πολιτική της Τουρκίας στη Θράκη αλλά και στο Μακεδονικό!

Ενώ, λοιπόν, η κατάσταση έχει ως ανωτέρω, κανείς ελλαδίτης επιχειρηματίας, που πλούτισε με χρήματα που κέρδισε στην Ελλάδα, αν όχι από δουλειές που έκανε με το κράτος, με το …γνωστό τρόπο, δεν ευαισθητοποιήθηκε να διεκδικήσει τις εταιρείες αυτές, κάνοντας έστω μια θυσία για να εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο μόνος που κινήθηκε εκ των υστέρων, γιατί δεν πίστευε ότι θα άφηναν οι ελλαδίτες επιχειρηματίες τους Τούρκους να αλωνίζουν στη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη, ήταν ο εκ της ηρωικής Σάντας του Πόντου Ρώσος πολίτης, Ιωάννης-Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος κέρδισε τον διαγωνισμό τουΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ και αναμένει την απάντηση του ελληνικού κράτους και του εκκαθαριστού της ΑΤΕ στην προσφορά του για τη ΣΕΚΑΠ.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Σαββίδης δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δυο προαναφερθείσες επενδύσεις και αποφάσισε να τοποθετήσει τα λεφτά του, που κέρδισε σε μια άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα, μόνο και μόνο από εθνική ευαισθησία.

Τη σύγκριση ανάμεσα στους ελλαδίτες επιχειρηματίες και πολιτικούς -ο Σαββίδης είναι και πολιτικός- την αφήνουμε στους αναγνώστες μας. Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι τις ημέρες που ο Πόντιος επιχειρηματίας-πολιτικός και πάνω απ’ όλα πραγματικός Έλληνας, έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση να βοηθήσει την Ελλάδα, οι ελλαδίτες πολιτικοί αποφάσιζαν να κόψουν τις συντάξεις από υπέργηρους Ποντίους που κατέφυγαν καραβοτσακισμένοι στην Ελλάδα των ονείρων τους, να ζήσουν τα τελευταία χρόνια της πολυτάραχης ζωής τους.

Ναι, τελικά πιστεύουμε ότι ένας έντιμος Πόντιος πατριώτης θα σώσει την Ελλάδα, γιατί χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα και θάρρος για να καθαρίσουν οι «κόπροι του Αυγείου» που έχουν καλύψει τη δύσμοιρη πατρίδα μας.

 κυριακάτικη δημοκρατία

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.