εστάλη από eksegersi.gr
Θα το πούμε ευθύς εξαρχής. Αυτά που είπε ο Δραγασάκης στη ΝΕΤ κι αυτά που είπε ο Σταθάκης στο «Βήμα της Κυριακής» δεν είναι καινούργια. Είναι απόψεις που και άλλες φορές έχουν εκφράσει τα εν λόγω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπεύθυνα για τη χάραξη της οικονομικής του πολιτικής. Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν καλά ότι παρόμοιες θέσεις έχουν εκφραστεί από τους Δραγασάκη και Σταθάκη και προεκλογικά και έχουν σχολιαστεί αναλυτικά από την εφημερίδα μας. Αν υπάρχει ένα ερώτημα είναι τούτο: Γιατί επέλεξε αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει την προπαγάνδα του στις καθαρά «μνημονιακές» θέσεις; Και γιατί η ΝΔ επέλεξε να κάνει πολεμική τώρα, ενώ δεν έκανε στο παρελθόν, όταν εκφράζονταν παρόμοιες απόψεις;
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως απευθύνθηκε στους «νοικοκυραίους», οι οποίοι αποτελούν το target group, για να μιλήσουμε με όρους «επικοινωνίας» (αστικής προπαγάνδας, δηλαδή). Και η ΝΔ πέρασε στην επίθεση, όχι μόνο για να καταδείξει την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί θέλει να τρομάξει τους «νοικοκυραίους», οι οποίοι αποτελούν τη δική της εκλογική πελατεία. Από την άλλη, καταδεικνύοντας τις «ρεαλιστικές προσαρμογές» στον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει την πολιτική της συγκυβέρνησης ως τη μόνη ρεαλιστική πολιτική που υπάρχει, ως ένα μονόδρομο που υποχρεωτικά πρέπει ν’ αποδεχτεί ο λαός.
Ο καυγάς που ξέσπασε έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δικομματικής κοκορομαχίας. Δεν στερείται, όμως, και ουσίας. Απ’ όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται καθαρά τα αδιέξοδα κάθε διαχειριστικής πολιτικής. ‘Η διαχειρίζεσαι τον ελληνικό καπιταλισμό, οπότε προσαρμόζεσαι στη «μνημονιακή» πολιτική, ή έχεις γραμμή επαναστατικής ανατροπής. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρά γκεμπελίστικο τρόπο, περιόρισε την αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ στα όσα είπε ή δεν είπε ο Δραγασάκης για τον κατώτερο μισθό. Ομως, ο Δραγασάκης παραδειγματικά μόνο αναφέρθηκε στον κατώτερο μισθό. Με όσα είπε στη ΝΕΤ παρουσίασε τη γενικότερη διαχειριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θεωρία των «ισοδύναμων μέτρων», που κάποτε «έκοβε εισιτήρια» στο στόμα του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Κουβέλη, αλλά μετά τις εκλογές ξεχάστηκε (για ευνόητους λόγους). Οπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο χαράτσι,«αν δεν βρούμε το λογαριασμό τι θα κάνουμε;». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «τo χαράτσι και η εισφορά αλληλεγγύης είναι υπό αίρεση. Υπό κατάργηση είναι το χαράτσι μόνο για κάποιες κατηγορίες όπως οι άνεργοι».
Δεν χρειάζεται να πούμε, βέβαια, ότι και τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα να ρωτήσεις, θα σου πουν ότι όλα τα επαχθή φορολογικά μέτρα είναι «υπό αίρεση» και θα καταργηθούν όταν ορθοποδήσει η οικονομία και αρχίσουν να παράγονται πρωτογενή πλεονάσματα. Για την εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης ο Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά: «Ο,τι αφορά δημοσιονομικό μέγεθος, θα ήταν ανεύθυνο να πω “καταργούμε αυτό”, χωρίς να πω τι θα βάλουμε στη θέση του».
Με την ίδια λογική μίλησε ο Δραγασάκης και για την επαναφορά του κατώτερου μισθού, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της συριζικής προπαγάνδας. Είπε: «Θα σας πω ένα δεύτερο παράδειγμα. Στο εκλογικό μας πρόγραμμα απ’ ό,τι θυμάστε έχουμε την θέση, ότι αν έχουμε αύριο μια κυβέρνηση, όχι του ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, να είμαστε πάντως- να επηρεάζουμε τα πράγματα, εμείς δεσμευόμαστε να ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό- τον ελάχιστο μισθό, εκεί που ήταν πριν τον μειώσουν. Αυτό και σήμερα μας δεσμεύει. Οσο όμως θα παρατείνεται αυτή η κρίση, όσο η οικονομία θα συρρικνώνεται, τόσο ακόμα και αυτός ο στόχος θα γίνεται δύσκολο να υλοποιηθεί. Και ελπίζω να μην παρεξηγηθεί – μιλάω με κάθε ειλικρίνεια. Δηλαδή όσο θα πέφτει η οικονομία χαμηλά, τόσο θα δυσκολεύεται μετά η ανόρθωση της, ή εν πάση περιπτώσει θα απαιτεί περισσότερο χρόνο».
Εμείς δεν τον παρεξηγούμε καθόλου. Τον ευχαριστούμε, μάλιστα για την ειλικρίνεια (ή τον κυνισμό) του. Τι μας είπε; Οτι ακόμα και ο κατώτερος μισθός εξαρτάται από το βάθος της κρίσης. Δηλαδή, συνδέει ευθέως τους μισθούς με τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα, δηλαδή με τη δυνατότητα του κεφάλαιου ν’ αποκομίζει το μέγιστο κέρδος. Τι σχέση έχουν οι μισθοί (όχι μόνο ο κατώτερος) στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα με τη δημοσιονομική ισορροπία; Μπορεί να έχει σπουδάσει στο LSE, αλλά κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας τις έχει ο Δραγασάκης (εν αντιθέσει με τον Τσίπρα).
Δεν μπορεί, λοιπόν, να μη γνωρίζει πως το ύψος των μισθών καθορίζει μόνο το βαθμό εκμετάλλευσης ή, αλλιώς, καθορίζει τι ποσοστό από τις αξίες που παράγονται παίρνουν οι εργάτες και τι ποσοστό παίρνουν οι καπιταλιστές. Επειδή αυτά τα γνωρίζει, μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι εμφανίζεται ως ένας οικονομολόγος στην υπηρεσία του κεφάλαιου. Αν βαθύνει η κρίση, λέει, οι μισθοί πρέπει να συνεχίσουν να «κινεζοποιούνται», διότι διαφορετικά δε θα έχουμε επενδύσεις, διότι δε θα υπάρχει δέλεαρ μέγιστης κερδοφορίας για τους καπιταλιστές. Από τη σκοπιά του καπιταλισμού αυτό είναι σωστό. Εκείνο που λέει ο οικονομικός ιθύνων νους του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα υπερασπιστούν με όλα τα μέσα τον ελληνικό καπιταλισμό. Η διαχειριστική λογική τους οδηγεί στον «μνημονιακό» μονόδρομο.
Ο Σταθάκης στο «Βήμα», όταν ρωτήθηκε για την «αποκατάσταση συντάξεων στα προμνημονιακά επίπεδα», υπήρξε εξίσου σαφής: «Χωρίς τη λέξη “σταδιακά” δεν έχει νόημα η φράση αυτή. Το “σταδιακά” έχει σημασία. Η επιστροφή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα συμβατά με εκείνα προ του 2009 μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ανακάμπτει και βρίσκεται στα επίπεδα του 2009. Αυτό είναι μια σταδιακή διαδικασία».
Εκείνο που δεν προσέχτηκε σ’ αυτή τη συνέντευξη είναι η αποδοχή του μνημόνιου με την πρώτη κιόλας φράση του συνεντευξιαζόμενου: «Ισχύει η εκτίμηση ότι το μνημόνιο δεν έχει μέλλον, δεν είναι βιώσιμο, χωρίς μία ή περισσότερες αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους». Αρα, με ένα καινούργιο «κούρεμα» το μνημόνιο θα καταστεί βιώσιμο και άρα αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ! Γι’ αυτό ο Τσίπρας στη Real News απέφυγε να δεσμευτεί για κατάργηση του μνημόνιου και μίλησε για «συζήτηση με τους δανειστές», ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση της 20ής Φλεβάρη ζήτησε απλά «το λάθος να διορθωθεί τώρα, όχι μετά τις γερμανικές εκλογές όπως βολεύει την κα Μέρκελ»!
ΥΓ: Απορούμε γιατί η ΝΔ έκανε πολιτική σπέκουλα μόνο με τον Δραγασάκη και τα «μνημονιακά» ΜΜΕ και με τον Σταθάκη. Τη συνέντευξη Τσίπρα στη Real News δεν την πρόσεξαν; Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα ζητήματα υπήρξε αρκούντως γενικόλογος και… αφαιρετικός: «Το άμεσο θα είναι η κατάργηση των νόμων που διαλύουν τις συλλογικές συμβάσεις και κάνουν εύκολες τις απολύσεις. Αυτό θα είναι μια στήριξη στους μισθούς, που τώρα πέφτουν κατακόρυφα. Επίσης άμεση θα είναι η στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, των άνεργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων, όπως επίσης και των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να ξαναλειτουργήσει η πραγματική οικονομία». Λέτε να τον ξέχασε τον κατώτερο μισθό;
Πέτρος Γιώτης