Το σκληρό ευρώ έφερε μείωση των εξαγωγών στην ευρωζώνη


Για πρωτη φόρα μετά την έναρξη της κρίσης την περίοδο 2007-9 η  ευρωζώνη εκτός από την ύφεση δέχεται και πλήγμα στις εξαγωγές της. Το σκληρό  ευρώ και ο νεοφιλελευθερισμός αποτυγχάνουν οικτρά να δώσουν λύση.

Οι εξαγωγές από τις 17 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ υποχώρησαν το τέταρτο τρίμηνο με τον ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία. Αυτο δίνει βαρύτητα στις ανησυχίες μεταξύ των ηγετών της EZ  ότι οι πρόσφατες αυξήσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ βλάπτουν τις πιθανότητες  οικονομική ανάκαμψης.

Το ευρώ ανατιμήθηκε πάνω από 5% έναντι του δολαρίου από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, φθάνοντας τα $ 1.32. Στη συνέχεια ανατιμήθηκε περαιτέρω το 2013  φτάνοντας στη  στο 1,37 δολαρίου στα τέλη του Ιανουαρίου. Το γεγονός  αυτό υποδηλώνει ότι  θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στις εξαγωγές της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το νόμισμα έχει χαλαρώσει σήμερα  και βρίσκεται  περίπου στα 1,32 δολάρια.

Τα στοιχεία έδειξαν επτά από τις  χώρες  τις ευρωζώνης  ήταν σε ύφεση κατά το τέταρτο τρίμηνο, ένα περισσότερο από την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο. Αυτές είναι  η Ολλανδία,  Ελλάδα,  Ισπανία,  Ιταλία, Κύπρος,  Πορτογαλία και η Σλοβακία.

με πληροφορίες από WSJ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.