Όλα…νόμιμα(!)


Νικολαϊδης ΘανάσηςΤου ΘΑΝΑΣΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

ΕΧΕΙ η κλεψιά τα είδη της, ο κλέφτης το προφίλ του. Άμεση κλεψιά και κατ’ ευθείαν που βγάζει μάτι, έμμεση με κόλπα και απάτες που δεν βγαίνουν χωρίς ψάξιμο, άλλες νόμιμες, βελούδινες και αθέατες, κι εκείνες που μοιάζουν και δεν είναι. Δεν πάμε στον Γιάννη Αγιάννη και το ηθικό δίλημμα της εποχής του Β. Ουγκώ. Ούτε στο κλεφτρόνι της γειτονιάς και το κίνητρο (αντίτιμο της δόσης του).

ΑΦΟΥ περάσουμε απ’ τα «ψιλά» και χαμηλά, πάμε στα υψηλά με τα μεγάλα «κασέ». Αρπάζεις ένα ευρώ είτε υπεξαιρείς ένα σημαντικό ποσό κι είναι το ίδιο, ποιοτικά. Πέρα απ’ την αιτία και το κίνητρο. Ωστόσο, αν μια μεγάλη μίζα επιστραφεί στην πηγή της και γίνει συσσίτιο πεινασμένων, θα χορτάσουν άνθρωποι.

ΚΑΙ τι κάνεις με τους νόμιμους κλέφτες; Τους επισημαίνεις, τους λούζεις με…βρισιές, βγάζεις το άχτι σου. Από ‘κει και πέρα, άλλος πληρώνει τη ζημιά. Αν, για παράδειγμα, ένας έχων, κατέχων και αδίστακτος κλέβει την εφορία, άλλος καλύπτει ένα μέρος του κενού. Και το κάνει (ο έχω και κατέχων) από έξη. Παραδοσιακή πρακτική ελλήνων που δεν αγάπησαν ποτέ τους την Ελλάδα κι ας πασκίζουν να το δείξουν ακόμα και με δωρεές (για λόγους φοροελάφρυνσης) και για το «φαίνεσθαι»-επίχρισμα του «είναι».

ΓΙΑΤΙ ο κόσμος βράζει, αλλά δεν ξεσηκώνεται; Γιατί βλέπει κάποιες «κινήσεις» προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν βλέπει λεφτά στο ταμείο. Πέρα από εκείνους που τα εξαφάνισαν με το μακρύ τους χέρι, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν το γέμισαν με τον οβολό τους. Τ’ άφησαν για άλλους. Για το διπλανό κορόιδο που πληρώνει ως έντιμος και συνεπής φορολογούμενος, για τον υπάλληλο που του τα προεισπράττουν και για το Κράτος που θα κόψει τον λαιμό του. Για έργα που δεν έγιναν γιατί δεν έφτασαν τα λεφτά και για άλλα που δεν ξεκίνησαν.

ΠΙΑΝΕΤΑΙ η «μαρίδα» που σπαρταράει, τρυπούν δίχτυα τα μεγάλα ψάρια και τα κοίτη δεν αλλάζουν την τροχιά τους. Με τις κυβερνήσεις-ικέτιδες στη ρότα τους. Χωρίς τα εργαλεία (δεν διαθέτουν παγοθραυστικά και φαλαινοθηρικά), αλλά πριν απ’ όλα γιατί δεν το θέλουν. Δεν είναι στις επιλογές τους οι «μεγάλοι» και, για φοροσύλληψη, μαζεύουν μόνο τη μαρίδα (με απόχη).

ΓΝΩΣΤΑ, χιλιοειπωμένα και βαρετά; Έστω. Το διαβάσαμε και μείναμε άναυδοι. Δεν το πιστέψαμε και προσχωρήσαμε. Στο «πειστήριο», κι ήταν οι φωτοτυπίες των φορολογικών τους δηλώσεων, για το εισόδημά τους (2012).

Και η πηγή; http://www.unfollow.gr.com/index.php/blog/item/161-journalism.html

Κρατηθείτε!

Κόκκαλης: 26.770 ευρώ

Αλαφούζος: 26.160 ευρώ

Βγενόπουλος: 18.217 ευρώ.

Αυτά.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.