Στον λογαριαμό της ΔΕΗ το χαράτσι και το 2013, με εντολή της τρόϊκας – Ποιός είπε πως δεν θα έχουμε νέα μέτρα;;;


χαράτσιΧαράτσι μέσω ΔΕΗ και το 2013 ζητά η τρόικα, προτρέποντας το οικονομικό επιτελείο να μη ρισκάρει την είσπραξη φόρων 3 δισ. ευρώ με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων από φέτος. Αν περάσει η γραμμή της τρόικας, οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων μόλις ολοκληρώσουν την πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τον προσεχή Μάιο, θα αρχίσουν να πληρώνουν από το καλοκαίρι το χαράτσι για το 2013 και από τις αρχές του 2014 θα έρθει η νέα κεραμίδα του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι κ. κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχεπέμειναν στην ανάγκη να διατηρηθεί και το 2013 το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το χαράτσι μέσω ΔΕΗέχει αποδώσει, από το 2011 όταν καθιερώθηκε έως σήμερα, ετήσια έσοδα της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από τον ενιαίο φόρο θεωρείται από τους εκπροσώπους της τρόικας επισφαλής ως προς την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων, καθώς σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα βεβαιωνόταν από τη ΓΓΠΣ και τα ειδοποιητήρια πληρωμής θα ήταν αντίστοιχα αυτών του ΦΑΠ ή του φόρου εισοδήματος, όπου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων αυξάνονται δραματικά μήνα με τον μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ.

Επιπλέον, η τρόικα φέρεται να εκτιμά ότι το οικονομικό επιτελείο δεν είναι ακόμα έτοιμο ώστε να καθιερώσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Και αυτό για τρεις λόγους:

– Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή του νέου φόρου είναι να υπάρξει επικαιροποίηση του αρχείου Ε9 με τα αγροτεμάχια. Η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή όμως δεν έχει ανοίξει ακόμα.

– Υπάρχουν καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Το πόρισμα για την προσέγγιση αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις 28 Φεβρουαρίου, θα παραδοθεί εντός των επομένων ημερών. Εν συνεχεία, πρέπει αφενός να εξομοιωθούν αντικειμενικές και αγοραίες τιμές, αφετέρου να επεκταθεί το σύστημα των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα.

– Ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Παρότι η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου τουλάχιστον 50.000 ευρώ, συντελεστές φόρου και κλιμάκια δεν έχουν κλειδώσει ακόμα.

Ο γρίφος που καλείται να λύσει όμως το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των λογαριασμών της ΔΕΗ ως μηχανισμού είσπραξης, καθώς έχουν μεσολαβήσει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματική αυτή τη διαδικασία είσπραξης φόρων. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας.

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.

Πάντως, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λένε κατ’ αρχήν «όχι» στην παράταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τονίζουν ότι θα πρέπει να καθιερωθεί ενιαίο τέλος ακινήτων.

tanea.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.